Pientuottajan työ kumpuaa intohimosta
Eastonin Citymarketin maakuntahyllyjen välissä pääsee tällä viikolla maistelemaan pientuottajien herkkuja. Alkuviikon koekierrokselle sai suun täytteen leipää ja suuria voimia kevääseen.
Eastonin K-Citymarketin pientuottajaviikolla on esillä paikallisten yrittäjien tuotteita ympäri Suomen. Tapahtuman järjestäneen Teija Lotvosen mukaan monet tapahtumassa esitellyistä tuotteista ovat sellaisia, joita ei vielä löydy Keskon valikoimasta. Kävimme kyselemässä pientuottajien kuulumisia ja tutustumassa tarjontaan.
Eila hurahti ruusujuureen
Ensimmäisenä paikalle on ehtinyt yrittäjä Eila Kolehmainen, joka järjestelee pöydälle itse kasvattamiaan ruusujuuri-jauheita ja -pillereitä.
– Kun sain käsiini ruusunjuuren siemeniä muutama vuosi sitten, homma karkasi käsistä. Sen koommin en ole ehtinyt olla eläkkeellä, mutta tästä yrtistä saan niin paljon vireyttä ja voimaa, että hyvin jaksan. Ruusunjuuri on nimittäin ikäihmisen aivojen ja sydämen suoja, mutta sopii muistin ja keskittymiskyvyn parantajaksi hyvin nuoremmillekin. Olen huomannut, että ruusujuuri saa hoksottimet toimimaan ja jos aamulla on aivosumua, se hälvenee nopeasti, Eila, entinen Oulun yliopiston tutkija ja laborantti kertoo.
Eilan mukaan superyrtti antaa lisävirtaa niin urheiluun kuin seksuaaliseen vireyteenkin. Myös stressaavissa tilanteissa siitä kuulemma on apua. Jos elämä vaatii hetkellisesti lisäbuustia, voi kerralla ottaa suuremmankin annoksen.
Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta, joten täytyyhän tätä kokeilla. Tervetuloa minä 2.0!
Käsintehtyä leipää ja proteiinia
Kainuulainen Mari Autio maistattaa pisteellään paikkakunnan tunnetuimman, 105-vuotiaan Leipomo Pekka Heikkisen tervaleipää sekä itse tekemiään proteiinipatukoita, jotka saadaan Eastonin K-Citymarketin valikoimiin toukokuussa. Idea patukasta syntyi tien päällä.
– Tein pitkään reissutyötä, jonka vuoksi istuin paljon autossa. Etsiessäni matkalle sopivaa välipalaa aloin tutkia proteiinipatukoiden ravintosisältöjä ja huomasin, että niissä on tosi paljon lisäaineita. Vegaaneille tarjonta oli vielä huonompi, koska vegaanisissa patukoissa on tosi vähän proteiinia. Niinpä aloin kehitellä sopivaa patukkaa itse, PureProtein -patukkaansa ensi kertaa julkisesti maistattava Mari Autio kertoo.
Ilokseni huomaan, että patukan maku on vastaaviin tuotteisiin verrattuna jopa raikas, sillä Mari on onnistunut peittämään proteiinijauheen tympeän maun puolukalla ja karpalolla. Proteiinia vegaanipatukassa on mukavat 36%.
– Elintarvikealalla yksittäisyrittäjyys on varmasti pitkä ja kova tie, mutta motivaationi on korkealla. Uskon ideaani ja toivon, että pääsen pian laajentamaan tuoteperhettäni.
Konsulentin hymy kestää
Kiireisen päivän aikana konsulentti saa vastata monenlaisiin kysymyksiin. Marikin kertoo jo ties monettako kertaa, mistä kainuulaisen tervaleivän terva on peräisin. Kuulemme, että terva-aromi on eristetty kuhmolaissa tervahaudassa poltetusta tervasta. Kuhmon Lentiiran kylässä olevaa tervahautaa on pidetty maailman suurimpana.
Keravalaisen Savuhovin täyslihaleikkeleitä esittelevä Maarit Eklund jututtaa asiakkaitaan luontevasti 30 vuoden kokemuksella. Savuhovin myyjänä hän on toiminut kolmisen vuotta, aina yrityksen alusta lähtien. Maaritin mukaan työ vaatii positiivista ja ulospäin suuntautunutta luonnetta. Myös psykologisesta tajusta on hyötyä.
– Kun samassa kaupassa käy kerran kuussa, asiakas kyllä muistaa esittelijän vaikka tämä ei muistaisi asiakkaita. On tärkeää kohdata jokainen asiakas yksilönä ja osata kertoa tuotteista juuri heitä kiinnostavin tavoin. Kaikista tärkeintä kuitenkin on pitää tuotteista joita myy, muuten työtä on mahdoton tehdä sydämellä.
Salaisuutena perunankuoret
Tervaleivän lisäksi pientuottajapäivillä pääsee maistelemaan myös pariloitua perunarieskaa, joka maistui cheddar-juuston kanssa taivaalliselta. Aitoolaisen pientilayrittäjän Heikki Penttilän mukaan pehmeän rieskan salaisuutena ovat kuorineen käytetyt perunat, joiden runsas maku ja kivennäiset eivät valmistuksessa valu hukkaan.
– Pienenä perheyrityksenä filosofiamme on tehdä ruokaa itse rakkaudella kasvattamistamme raaka-aineista. Tämä on kaukana tehotuotannosta. Käsintehtynä jokainen rieska on oma näköisensä, Heikki summaa.
K-Citymarket Eastonin pientuottajaviikolla esittäytyy kuluvan viikon aikana noin 50 pientuottajaa.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.