Pikantti juurekaspizza on maukas kausiherkku
Syksyn saavuttua keittiössä iloitaan herkullisista juureksista sekä sienistä. Kokeilin K-reseptien joukosta löytämääni juurespizzaa, joka nosti juurekset ihan uudelle tasolle. Tätä herkkua kannattaa testata – yllätyt sen pikantista makumaailmasta.
On ihana syödä eri satokausien tarjoamia vihanneksia pitkin vuotta. Tällä hetkellä kaupat ja torit ovat täynnä juureksia, marjoja ja sieniä. Rakastan, kun kausi vaihtuu pikku hiljaa kesästä syksyksi. Päivät viilenevät ja alkaa tehdä mieli herkullisia pataruokia ja muhennoksia. Juurekset tarjoavat aromia ja väriä lautaselle monipuolisuudellaan.
Suomalaisia voi kutsua juureskansaksi. Meillä on kasvatettu juureksia jo vuosisatoja ja ne ovat olleet tärkeä osa perheiden arkiruokaa. Sotien aikana juurekset ja peruna pitivät ihmiset hengissä, koska ne säilyivät hyvin ankarissa oloista huolimatta. Olemme aina arvostaneet puhdasta ruokaa, joka on itse kasvatettu ja tuotettu omasta maasta. Moni kaupunkilainen onkin innostunut taas kasvimaiden ylläpidosta ja meillä onkin useampi kaupungin vuokraama viljelypalsta-alue myös Itäisessä Helsingissä. Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry valitsivat Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaat eli punajuuren, keltajuuren ja raitajuuren. Kyse on itseasiassa samasta kasviksesta, joissa väriaineen määrä vaihtelee. Eri lajikkeet ja värit tuovat kivaa vaihtelua ruokapöytään. Juurikkaissa myös ravintoarvot ovat kohdillaan ja ne ovat edullisia raaka-aineita arkiruokaan.
Tällä kertaa valmistin juureksista jotain aivan muuta kuin muhennusta tai pataa. Meillä vietetään usein pizzaperjantaita, jolloin jokainen saa toivoa haluamaansa pizzaa. Olen vuosien saatossa kehittänyt useammankin täydellisen pizzaohjeen, mutta nyt K-ruokareseptien joukosta löytyi helmi, jonka keskiössä ovat juurikin juurikkaat. Halusin testata myös lahjaksi saamaani pizzakiveä ja voi miten ihanasta lopputuloksesta saimmekaan nauttia!
Löysin Eastonin Citymarketista jokin aika sitten Hungry Chef -pizzajauhot, joiden pohjassa on resepti täydelliseen pizzapohjaan. Tein taikinan edellisenä iltana jääkaappiin kohoamaan ja muotoilin neljä pyöreää taikinapalloa, jotka tekeytyivät yön aikana muhkeiksi pizzapohjiksi. Seuraavana päivänä pohjia oli helppo muotoilla kaulimella pizzalapioon. Pizzakiven käyttöä on syytä hieman harjoitella paiston sujuvuuden takaamiseksi. Tärkeintä on käyttää tarpeeksi jauhoja siirtäessään pizzaa lapiosta uuniin. Juuresten pikantti maku pääsi oikeuksiinsa täytteen vuoksi. Ranskankerma höystettiin luomu oliiviöljyllä ja hunajalla. Päälle ladottiin ohuen ohuet juurekset ja sinihomejuusto. Valmiin pizzan päälle laitoin myös rucolaa ja muutaman pekaanipähkinän rouhittuna. Lopputulos oli mitä herkullisin ja en voi muuta kuin suositella kaikkia kokeilemaan. Lapset osallistuvat myös mielellään pizzojen valmistukseen, jos saavat itse valita täytteensä. Teimme myös lasten omia suosikkipizzoja ja uuni oli kuumana pitkän tovin. Koska pizzat paistetaan korkeassa lämpötilassa (250-300 astetta) paistoajaksi riittää noin 5 minuuttia.Kävimme ihan varta vasten poikien kanssa metsäretkellä etsimässä sieniä kanttarellipizzaa varten, mutta tällä kertaa reissu ei tuottanut tulosta. Tänä syksynä sienisadosta on kyllä povattu hyvää. Ostin kuitenkin kanttarellini kaupasta ja nautin vain happirikkaasta retkestä lasten ja koiran kanssa.Kanttarellipizzassa käytin täytteenä samaa ranskankermaa. Paistoin kanttarellit oliiviöljyssä pannulla kullan keltaisiksi murskatun valkosipulinkynnen kanssa. Lisäksi laitoin mozzarellaa ja parmesan-juustoraastetta. Päälle asettelin kourallisen makeita pikkutomaatteja, timjamia ja basilikaa. Ja bonukseksi vielä hivenen hunajaa.
Tarvitset:
2 dl ranskankermaa
1/2 tl suolaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
1/2 tl mustapippuria
1 1/2 tl kuivattua oreganoa
1 dl parmesaaniraastetta
1 dl mozzarellaraastetta
8 minitomaattia
3–4 dl kantarelleja
tuoreita timjaminlehtiä
(hunajaa, jos haluat)Koska minulla oli myös iso puska lehtikaalia jääkaapissa, päätin tehdä pizzan teon lomaan naposteltaviksi lehtikaalisipsejä. Ne ovat niin helppoja valmistaa, että se onnistuu myös lapsilta. Taloussaksilla on näppärä leikata paksu lehtiruoto pois ja kaali suikaleiksi. Päälle hyvää öljyä ja ripaus suolaa. Valmis pelti uuniin ja 150 astetta reilu 20 min. Perjantai-illan viettoon lehtikaalisipsit perunalastuja terveellisempi vaihtoehto.
Ja miltäs maistui?
Meillä lapset arvioivat pizzat neljän tähden arvoisiksi. Heidän mielestään pizzat olivat hauskan värisiä. Maku oli heistä hyvä, jos vain punajuuri tai kanttarelli ei osunut suuhun. 😀 Vanhemmat lapset osasivat arvostaa myös homejuustoa ja kanttarelleja. Aikuisten makuun nämä vaaleat pizzat olivat aivan täydellisiä ja uskon, että tässä on resepti, joka jää elämään jatkossa meidän pizzailtoihin.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.