Pikantti juurekaspizza on maukas kausiherkku

Syksyn saavuttua keittiössä iloitaan herkullisista juureksista sekä sienistä. Kokeilin K-reseptien joukosta löytämääni juurespizzaa, joka nosti juurekset ihan uudelle tasolle. Tätä herkkua kannattaa testata – yllätyt sen pikantista makumaailmasta.  

On ihana syödä eri satokausien tarjoamia vihanneksia pitkin vuotta. Tällä hetkellä kaupat ja torit ovat täynnä juureksia, marjoja ja sieniä. Rakastan, kun kausi vaihtuu pikku hiljaa kesästä syksyksi. Päivät viilenevät ja alkaa tehdä mieli herkullisia pataruokia ja muhennoksia. Juurekset tarjoavat aromia ja väriä lautaselle monipuolisuudellaan.

Suomalaisia voi kutsua juureskansaksi. Meillä on kasvatettu juureksia jo vuosisatoja ja ne ovat olleet tärkeä osa perheiden arkiruokaa. Sotien aikana juurekset ja peruna pitivät ihmiset hengissä, koska ne säilyivät hyvin ankarissa oloista huolimatta. Olemme aina arvostaneet puhdasta ruokaa, joka on itse kasvatettu ja tuotettu omasta maasta. Moni kaupunkilainen onkin innostunut taas kasvimaiden ylläpidosta ja meillä onkin useampi kaupungin vuokraama viljelypalsta-alue myös Itäisessä Helsingissä. Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry valitsivat Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaat eli punajuuren, keltajuuren ja raitajuuren. Kyse on itseasiassa samasta kasviksesta, joissa väriaineen määrä vaihtelee. Eri lajikkeet ja värit tuovat kivaa vaihtelua ruokapöytään. Juurikkaissa myös ravintoarvot ovat kohdillaan ja ne ovat edullisia raaka-aineita arkiruokaan.

Tällä kertaa valmistin juureksista jotain aivan muuta kuin muhennusta tai pataa. Meillä vietetään usein pizzaperjantaita, jolloin jokainen saa toivoa haluamaansa pizzaa. Olen vuosien saatossa kehittänyt useammankin täydellisen pizzaohjeen, mutta nyt K-ruokareseptien joukosta löytyi helmi, jonka keskiössä ovat juurikin juurikkaat. Halusin testata myös lahjaksi saamaani pizzakiveä ja voi miten ihanasta lopputuloksesta saimmekaan nauttia!

 Löysin Eastonin Citymarketista jokin aika sitten Hungry Chef -pizzajauhot, joiden pohjassa on resepti täydelliseen pizzapohjaan. Tein taikinan edellisenä iltana jääkaappiin kohoamaan ja muotoilin neljä pyöreää taikinapalloa, jotka tekeytyivät yön aikana muhkeiksi pizzapohjiksi. Seuraavana päivänä pohjia oli helppo muotoilla kaulimella pizzalapioon. Pizzakiven käyttöä on syytä hieman harjoitella paiston sujuvuuden takaamiseksi. Tärkeintä on käyttää tarpeeksi jauhoja siirtäessään pizzaa lapiosta uuniin.  Juuresten pikantti maku pääsi oikeuksiinsa täytteen vuoksi. Ranskankerma höystettiin luomu oliiviöljyllä ja hunajalla. Päälle ladottiin ohuen ohuet juurekset ja sinihomejuusto. Valmiin pizzan päälle laitoin myös rucolaa ja muutaman pekaanipähkinän rouhittuna. Lopputulos oli mitä herkullisin ja en voi muuta kuin suositella kaikkia kokeilemaan. Lapset osallistuvat myös mielellään pizzojen valmistukseen, jos saavat itse valita täytteensä. Teimme myös lasten omia suosikkipizzoja ja uuni oli kuumana pitkän tovin. Koska pizzat paistetaan korkeassa lämpötilassa (250-300 astetta) paistoajaksi riittää noin 5 minuuttia.Kävimme ihan varta vasten poikien kanssa metsäretkellä etsimässä sieniä kanttarellipizzaa varten, mutta tällä kertaa reissu ei tuottanut tulosta. Tänä syksynä sienisadosta on kyllä povattu hyvää. Ostin kuitenkin kanttarellini kaupasta ja nautin vain happirikkaasta retkestä lasten ja koiran kanssa.Kanttarellipizzassa käytin täytteenä samaa ranskankermaa. Paistoin kanttarellit oliiviöljyssä pannulla kullan keltaisiksi murskatun valkosipulinkynnen kanssa. Lisäksi laitoin mozzarellaa ja parmesan-juustoraastetta. Päälle asettelin kourallisen makeita pikkutomaatteja, timjamia ja basilikaa. Ja bonukseksi vielä hivenen hunajaa.

Tarvitset:

2 dl ranskankermaa

1/2 tl suolaa

1 murskattu valkosipulinkynsi

1/2 tl mustapippuria

1 1/2 tl kuivattua oreganoa

1 dl parmesaaniraastetta

1 dl mozzarellaraastetta

8 minitomaattia

3–4 dl kantarelleja

tuoreita timjaminlehtiä

(hunajaa, jos haluat)Koska minulla oli myös iso puska lehtikaalia jääkaapissa, päätin tehdä pizzan teon lomaan naposteltaviksi lehtikaalisipsejä. Ne ovat niin helppoja valmistaa, että se onnistuu myös lapsilta. Taloussaksilla on näppärä leikata paksu lehtiruoto pois ja kaali suikaleiksi. Päälle hyvää öljyä ja ripaus suolaa. Valmis pelti uuniin ja 150 astetta reilu 20 min. Perjantai-illan viettoon lehtikaalisipsit perunalastuja terveellisempi vaihtoehto.

Ja miltäs maistui?

Meillä lapset arvioivat pizzat neljän tähden arvoisiksi. Heidän mielestään pizzat olivat hauskan värisiä. Maku oli heistä hyvä, jos vain punajuuri tai kanttarelli ei osunut suuhun. 😀 Vanhemmat lapset osasivat arvostaa myös homejuustoa ja kanttarelleja. Aikuisten makuun nämä vaaleat pizzat olivat aivan täydellisiä ja uskon, että tässä on resepti, joka jää elämään jatkossa meidän pizzailtoihin.

 

 

 

 

 

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Grillaus kuuluu kesään, ja kauniita grillauspaikkoja löytyy myös Itä-Helsingistä

Itä-Helsinki on täynnä luonnonkauniita grillauspaikkoja. Tässä ohjeet helppoon ja kesäiseen grillimenuun.

Miltä maistui?
26.06.2024

Mansikkkakausi on parhaimmillaan nyt!

Mansikkakausi alkoi tänä vuonna ennätysaikaisin ja kotimaista mansikkaa on jo tarjolla. K-Citymarket Eastoniin saapuu lähes päivittäin marjoja ja nyt kannattaa olla marjojen pakastusta varten tavallista aikaisemmin liikenteessä.

Neuvosta vaari
20.06.2024

Kesäjuhlissa maistuvat mansikkajätskin makuinen täytekakku ja pirskahteleva mansikkajuoma

 Mansikkajäätelön makuinen täytekakku on ihanaa vaaleanpunaista pumpulia, joka maistuu kesälle! Varma herkku kesän jokaiseen juhlapöytään.

Miltä maistui?
21.05.2024

Tuunaa donitsit ja munkit iloiseen vappuasuun

Kevään hauskin ja värikkäin juhla vappu, on pian täällä! Tuunaa vapuksi bageleita ja donitseja.

Miltä maistui?
28.04.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje