REKO, pellolta pöytään – yksi idän ihmeistä
Vaikka kaupasta saa nykyään lähes mitä tahansa, on ihan oma juttunsa ostaa haluamansa tuottajilta ilman välikäsiä. REKO-ryhmissä se onnistuu. Parasta on, että kalat ovat savustettu ja munat ja vihannekset kerätty tiloilta vain vähän ennen myyntihetkeä.
Facebookissa toimivien Lähiruokarinki REKO -ryhmien systeemi on yksinkertainen: tilattavat tuotteet tulevat myyntiin noin viikkoa ennen jakelua ja tuotteita voi tilata Facebookin kautta aina myyntipäivää edeltävään iltaan saakka. Myyntiaika REKO-pisteessä on puoli tuntia, ja sen aikana tuotteet noudetaan suoraan tuottajan takakontista ja maksetaan käteisellä.
Itä-Helsingissä Lähiruokarinki REKO-ryhmiä kokoontuu Puotilassa, Laajasalossa ja Herttoniemessä. Ryhmiin voi liittyä Facebookissa.
Täytyyhän tätä kokeilla!
Pyyntöni liittyä Puotilassa kokoontuvaan Itä-Helsingin REKO-ryhmään hyväksytään nopeasti. Sitten vaan selailemaan tuotteita. Niitä on paljon ja herkullisia kuvia katsellessa hurahtaa helposti reilu tunti, kun innostun samalla tutkimaan tuottajatiloja tarkemmin.
Päädyn tilaamaan ainakin savustettua villilohta, yrttikassin, juureskassin, kahdenlaista hunajaa, mate-teetä ja ison kennon kananmunia.Myyntipäivänä menen paikalle listani kanssa. Myyjien löytäminen on helppoa, sillä he seisovat odottavina pakujensa edustalla. Kysyn tilausta nimelläni ja vaihdan rahat tuotteisiin. Yksi tilauksistani on myyjältä unohtanut, mutta vastaava tuote löytyy vaivatta toiselta.
REKO-ryhmien ajatuksena on että, kun tuotteet tilataan etukäteen ja noudetaan paikan päältä, ei synny hävikkiä. Jos joku jättää tilaamansa tuotteet noutamatta, vapautuu se myyntiin paikalla oleville. Joskus myyjät varaavat mukaansa myös hieman ylimääräistä, mutta sen varaan ei kannata laskea, sillä ideana on tehdä tilaukset etukäteen.
Itä-Helsingin ensimmäinen Lähiruokarinki REKO-ryhmä aloitti Puotilan koulun pihalla neljä vuotta sitten.
Suomessa REKO-ryhmiä on kaikkiaan reilut 60 ja niihin kuuluu noin 55 000 jäsentä. Itä-Helsingin ryhmässä jäseniä on noin reilut 4500.
Yksi Puotilan REKO-kauppiaista on Jukka Okslahti Okslahden puutarhasta. Hän on ajellut pakullaan Puotilaan Lopelta, jossa perheyritys on kasvattanut salaatteja, vihanneksia, kukkia, yrttejä ja muita puutarhatuotteita jo 40 vuotta.
Jukka on kiertänyt REKO-ryhmissä vuodesta 2015. Koska myyntiaika yhdessä paikassa on vain puoli tuntia, ehtii päivän aikana kiertää monta paikkaa.
– Käyn niin monessa ryhmässä kuin vaan kerkeän ja niin tekevät monet muutkin. Koska tunnemme toisemme, on yhteishenki hyvä ja myyjät auttavat toisiaan. Vaikka monet myyvät samoja tuotteita, on asiakkaita riittänyt kaikille.
Joka toinen torstai kokoontuvaa Itä-Helsingin REKO-ryhmää Jukka pitää yhtenä aktiivisimmista sillä asiakkaita ilmaantuu paikalle myös talvisin.
– Täällä on yleensä tiivis tunnelma ja mukavia asiakkaita.Itähelsinkiläinen Katri Lahikainen on käynyt juuri noutamassa vakiostoksensa; kalaa, vihanneskassin ja karitsan jauhelihaa.
– Käyn täällä melkein joka kerta, sillä tykkään mahdollisuudesta ostaa tuoretta lähiruokaa suoraan tuottajilta. Lisäksi täällä on kiva tunnelma.
Lobby Gardia edustava Emilia Näri opastaa asiakkaitaan mielellään myymänsä naudan luomupihvilihan käsitelyssä ja valmistamisessa. Valtaosa tilan tuotteistaan myydään verkkokaupassa, joten hän on vasta kokeilemassa REKOilua.
Kokemuksen perusteella hän saattaa kuitenkin tulla toistekin.
– Tämä on kiva tapa toimia ja on kätevää, että saan samalla hankittua tuotteita itsellenikin.
Kotiin päästyäni keitän munia ja valmistan ostoksistani ruokaisan salaatin. Lohi maistuu kerrassaan taivaalliselta ja ah niin tuoreelta. Myös salaatit ja yrttipuntit ihastuttavat eikä kassistani löydy yhtään edes hieman nahistunutta lehteä.
Maukkaiden ostosten lisäksi on mukavaa tavata ihmisiä, jotka olivat nähneet vaivaa ostamieni tuotteiden kasvattamiseksi. 💜
Itä-Helsingin/Puotilan REKO-ryhmän lisäksi idän REKO-ryhmiä löytyy Herttoniemestä ja Laajasalosta. Ryhmiin voi liittyä Facebookissa.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.