Jouluinen piparijuustokakku
Jouluisen juustokakun jujuna ovat piparinen pohja, appelsiinilla maustettu täyte sekä syvänpunainen luumuhilloke.
Ainekset 15 annosta hlö
Pohja
- 1 pkt Pirkka piparkakkuja
- 100 g voita
Täyte
- 2 pkt Pirkka maustamatonta tuorejuustoa
- 1 pkt Pirkka appelsiinituorejuustoa
- 1 prk kermaviiliä
- 1 dl sokeria
- 1 dl maissitärkkelystä (Maizena)
- 1 dl appelsiinin mehua
- luomuappelsiinin kuori raastettuna
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 vaniljatanko
- 1 dl Pirkka vispikermaa
- 4 Pirkka vapaan kanan munaa
Luumuhilloke
- 1 dl luumusosetta (esim. Bonne)
- 1/2 dl sitruunanmehua
- 1/2 dl appelsiinin mehua
- 1-2 kanelitankoa
- 2 tähtianista
- 8 luumua
- 1 1/2 dl hillosokeria
Valmistus yli 60 min
# Murenna piparit tehosekoittimessa. Sulata voi. Sekoita sulatettu voi ja piparimurut tasaiseksi massaksi. Laita irtopohjavuoan (⌀ 20 tai 22 cm) pohjalle leivinpaperi. Taputtele piparimassa vuokaan aivan ylös reunoille asti.
# Pese luomuappelsiini hyvin ja raasta kuori. Vatkaa tuorejuustot, kermaviili ja puristettu appelsiinin mehu yleiskoneessa. Lisää appelsiinin kuori. Sekoita erillisessä kulhossa maissitärkkelys, sokeri ja suola. Lisää tuorejuustoseokseen ja sekoita huolellisesti. Halkaise vaniljatanko keskeltä, viillä auki pituussuunnassa ja kaavi siemenet täytteen joukkoon. Lisää lopuksi kerma sekä kanamunat yksitellen. Sekoita hyvin.
# Kaada täyte pohjan päälle. Sen tulisi jäädä noin sentin vuoan reunan alapuolelle, sillä täyte kohoaa uunissa hieman.
# Paista kakkua 170 asteessa ensin 40 minuuttia, ja asettele kakun päälle varovasti ja kevyesti folio, joka estää kakkua tummumasta liikaa. Jatka sitten paistamista vielä noin 20 minuuttia. Paiston jälkeen sammuta uuni, jätä luukku raolleen ja anna kakun seistä jälkilämmössä vielä 20 minuuttia. Jäähdytä kakku ja siirrä jääkaappiin. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
# Valmista luumuhilloke. Lisää pieneen kattilaan puristetut sitruunan- ja appelsiininmehut, luumusose sekä kanelitangot ja tähtianikset. Kiehauta 5 minuuttia. Puolita luumut ja poista kivet. Lisää luumut ja hillosokeri kattilaan ja keitä noin 15-20 minuuttia, välillä käännelleen. Jäähdytä hilloke, poista kanelitangot ja tähtianikset ja siirrä jääkaappiin.
# Poista jääkaappikylmä kakku vuoasta varovasti. Tarjoa hilloketta juustokakun rinnalla tai koristele kakku päältä luumunpuolikkailla.