Saksalaisturistit salsasivat kirjaston aulassa
Enpä olisi uskonut, että tavallisella kirjastoreissullani päädyn päivätansseihin Itäkeskuksen kirjaston aulaan ja kohtaan siellä Saksasta asti tulleita tanssikärpäsen puremia turisteja.
Astun sisään Itä-Helsingin kulttuurikeskuksen Stoan ulko-ovista ja suuntaan kohti kirjastoa, kun huomaan, että aulassa viritellään äänentoistolaitteita. Mitäs kivaa täällä on alkamassa?
Ilmaiset päivätanssit, toteaa hyväntuulinen vanhempi rouva, joka riisuu ulkotakkiaan.
Etsin käsiini kulttuurikeskuksen työntekijän, joka kertoo, että kaksi kilpatanssin ammattilaista, Katja Koukkula ja Jussi Väänänen, aikovat pian vetää ohjatut päivätanssit.
– Päivätansseja pidetään Stoan aulassa 2–3 kertaa syys- ja kevätkaudella. Stoa painottaa kulttuuritarjonnassaan nykytanssia ja sen rinnalle sopivat hyvin myös päivätanssit, kertoo kulttuurituottaja Monika Silander-Stolt.
– Tanssit pidetään aulassa nimenomaan siksi, että ne olisivat pieni yllätysmomentti kirjastoon tulijoille. Kirjastossa käyvät eivät välttämättä tiedä, että täällä on jotain muutakin tarjontaa. Tanssi on sellainen hyvä liikuntamuoto, jota voi kuka vaan harrastaa.
– Jussi ja Katja suhtautuvat itse niin palavasti tanssiin, että he saavat kaikki muutkin mukaan, Monika Silander-Stolt jatkaa.
Ja sen kyllä uskoo, kun Katja Koukkula ja Jussi Väänänen pelmahtavat kirjaston aulaan ja innostavat ihmiset helposti mukaan tanssiin.
Tärkeintä on tanssin ja musiikin ilo
Itse en kehtaa vatkata kehoani kirjaston aulassa keskellä arkipäivää, mutta moni muu ei ujostele. Rohkeasti keskelle aulaa astelevat niin vanhemmat ja nuoremmat naiset kuin pari vanhempaa miestäkin.
– Jos joku askelkuvio menee eri tavoin kuin muilla, ei sillä ole merkitystä. Tärkeintä on tanssin ja musiikin ilo, Koukkula kannustaa.
Päivätanssit ovatkin oikeastaan tanssitunti, jonka aikana käydään läpi useita tanssilajeja, kuten salsa, cha-cha ja valssi. Jokaiselle löytyy tanssipari, ja välillä opettajatkin tanssivat osallistujien parina.
Kuumien latinalaisrytmien raikuessa Stoan aulassa ulkona paukkuvat pakkaset. Sisäaulan toisella laidalla ihmiset syövät lounasta Stoan lounasravintolassa, toisella puolella päiväkotien lapsiryhmät tutustuvat taidenäyttelyyn. Taidegallerian parvella jotkut nuoret tekevät läksyjään ja yksi nuoripari kuhertelee toistensa kainalossa. Moni kirjaston asiakas pysähtyy ihmettelemään tanssijoita ja jotkut liittyvät mukaan.
– Tervetuloa vaan tänne salsaamaan, Jussi Väänänen kannustaa.
Ideoita mukaan koti-Saksaan
Tanssien päätyttyä jään juttelemaan joidenkin lattialla vauhdikkaasti tanssineiden naisten kanssa.
Ystävättäret Sirkka-Liisa ja Ina ovat Saksasta asti käymässä Helsingissä. Sirkka-Liisa on syntyisin Riihimäeltä, mutta on asunut pitkään Saksassa. Hän on nyt muutaman päivän lomamatkalla Suomessa saksalaisystävänsä kanssa.
– Käyn Suomessa usein luokkakokouksessa ja entisiä koulukavereitani asuu Helsingissä. Luokkakaverini varaavat minulle aina ohjelmaa kun saavun Suomeen ja he ehdottivat näitä päivätansseja. Illalla menemme katsomaan balettia, joten tämä on tanssin täyteinen päivä, Sirkka-Liisa kertoo.
Sirkka-Liisa tulkkaa minulle, että Ina innostui niin valtavasti näistä Itä-Helsingin päivätansseista, että hän haluaa järjestää jotain vastaavaa omassa kotikaupungissaan.
– Olemme hyviä ystäviä ja asumme Pohjois-Hessenissä kaupungissa nimeltään Frankenberg. Se on pieni maalaiskaupunki, jossa ei ole paljon tapahtumia. Ina kertoo, että hän voisi ehkä ehdottaa paikalliselle kulttuurilautakunnalle tällaisten päivätanssien järjestämistä.
Melko kaukaa on saapunut myös Heli Juusola, joka asuu Raahessa. Hän on Helsingissä sukulaisten luona käymässä.
– Salsa oli hauskinta. Älyttömän hyvä juttu, että järjestetään tällaisia ilmaisia tanssitapahtumia. Rakastan tanssin harrastamista, mutta tanssikurssit ovat kalliita.
Päivätanssit Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoassa seuraavan kerran tiistaina 10.4. klo 10.30.