Sitrukset maustavat pääsiäsmenun. Herkuttele pashalla ja hurmioidu kanapellin aromeista

Tänä vuonna pääsiäispöydässä nautiskellaan pashasta sekä herkutellaan pestolla maustettua kanapeltiä, joka paahtuu uunissa rapeaksi. Tämä juhlava ateria ei rasita kukkaroa liiaksi, sillä hyvä ja maukas pääsiäisateria syntyy nyt edullisista perusraaka-aineista.

Pääsiäisessä parasta on tietoisuus valon lisääntymisestä sekä mahdollisuudesta lepoon pyhäpäivinä.

Pääsiäisen vuosittain vaihtelevan ajankohdan laskeminen tarkoittaa pääsiäisen ajankohdan määrittämistä kristillisessä kalenterissa. Varhaiskristilliseltä ajalta periytyvän perussäännön mukaan pääsiäissunnuntaita vietetään kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.

Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein ja sitä juhlitaan ympäri maailmaa. Suomen kielessä sana pääsiäinen viittaa paastosta pääsemiseen. Pääsiäisajan herkut eivät usein ole kevyimmästä päästä, vaan niitä ohjaavat perinteet. Minusta pääsiäispöytään kuuluu ehdottomasti rahkasta, kermasta, sokerista, voista ja sitruunasta valmistettu pasha. Voit keventää reseptiä käyttämällä esimerkiksi kerman tilalla kasvirasvatuotteita ja vähentämällä voin määrää.

Pashan voi tehdä valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä päivänä.  Alunperin ortodoksi-perinteeseen kuulunut pasha on kulkeutunut Suomeen Venäjältä siirtokarjalaisten myötä. Entisaikaan jokaiselta talon emännältä löytyi oma salainen pasharesepti ja puinen isännän tekemä pashamuotti. Oikein hoidettu pashamuotti kestää usein äidiltä tyttärelle, mutta oman muottini olen tilannut Chef Mariuksesta.

Puisen pashamuotin voi hyvin korvata sideharsolla peitetyllä kahvin suodattimella tai pienellä siivilällä. Pyramidin mallisen muotin on kerrottu kuvaavan Vapahtajan ruumisarkkua tai se on muistutus Egyptin orjuuden päättymisestä. Minusta puinen muotti on kaunis kaiverruksineen ja se ilmentää pääsiäisen sanomaa. Puinen pashamuotti kannattaa laittaa likoamaan pari kolme tuntia ennen pashamassan valmistamista kylmään veteen.

Pasha itsessään on melko täyteläinen tarjottava, mutta yhdestä annoksesta syö 6-8 henkilöä ja annosta voi keventää tarjoamalla hedelmiä. Pasha on silti omasta mielestäni pääsiäispöydän kunkku! Pashaa voi valmistaa monilla eri resepteillä ja siitä voi halutessaan jättää rusinat pois, jos ne eivät maistu. Itse en pidä rusinoista, mutta rakastan mantelirouhetta ja laitan sitä reilusti pashan sekaan. Lisäksi pidän luomu sitruunoiden ja appelsiinien aromaattisesta tuoksusta ja lisään hyvin pestyjen hedelmien raastettua kuorta mukaan.

TARVITSET:

100 g voita

1 dl sokeria

2 prk maitorahkaa

2 dl kuohukermaa

1 kananmuna

½ sitruunan mehu

2 tl vaniljasokeria

½ luomusitruunan raastettu kuori

½ luomuappelsiinin raastettu kuori

½ -1 dl mantelirouhetta

Tee näin: Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää rahka, muna, mausteet ja erillisessä kulhossa vatkattu kerma. Voit halutessasi vatkata myös kananmunan keltuaisen sokerin kanssa sekaisin ja valkuaisen erilliseksi vaahdoksi. Sekoita vaahdot keskenään, näin pasha on kuohkeampaa.

Vuoraa vedessä liotettu pashavuoka kostealla harsolla. Voit käyttää myös suodatinpaperilla vuorattua kahvisuodatinta. Täytä pashamuotti reunojaan myöten ja peitä pasha harsokankaan liepeillä. Anna pashan valua reunallisessa astiassa jääkaapissa yön yli. Voit halutessani laittaa päälle lautasen painoksi.

Kumoa pasha seuraavana päivänä tarjoiluvadille, avaa muotti varovasti ja poista harsokangas. Koristele pasha halutessasi hedelmillä ja tarjoile.

Pasha on pääsiäisen herkuista yksi perinteisimmistä mämmin ja suklaamunien lisäksi.

Jos pashan valmistus tuntuu liian työläältä, on ihan ok ostaa valmista pashaa kaupasta ja jättää puumuotit ja niiden kanssa touhuilut karjalaisemännille.

Kumoa valmis pasha lautaselle ja koristele erilaisilla hedelmillä. Vegaaneille K-ruokasivusto tarjoaa myös herkullisen vegaanisen version. Lisäksi voit katsoa sivustolta videoklipin, jossa saat yksityiskohtaiset ohjeet valmistusprosessiin. Minusta pashalle kannattaa antaa mahdollisuus, vaikka se ei aiemmin olisikaan ollut lempiherkkusi. Jo pieni nokare pashaa ja muutama appelsiinisiivu tuovat aidon pääsiäisen pöytään. Myös passionhedelmä toimii hyvin pashan kanssa.

Kanapelti hurmaa tuoksullaan uunista noustessaan

Pääruoaksi tarjottavalle sitruunakanapellille kootaan kaikki tarvittavat ainesosat samaan paistopellille tai -vuoalle ja päälle lorautetaan oliiviöljyä, mausteita sekä huumaavan tuoksuisia sitruunoita ja halkaistuja valkosipuleita tuomaan makua. K-ruoka sivustolla on helppo ja herkullinen resepti, jota muuntelin hieman koska itselläni oli jääkaapissa valmiina kanankoipia. Käytin koipia, uunikanan puolikkaan (Sisilian sitruuna) tilalla. Kanankoivet toimivat erinomaisesti ja ovat edullisia. Mausta koipien pinta sitruunalla, suolalla, Dijon-sinapilla, mustapippurilla sekä rosmariininoksilla. Koko herkullisen pellin kruunaa reseptin lopussa oleva pestokastike.TARVITSET:

1 pkt Atrian uunikanan puolikkaita, Sisilian sitruuna tai pkt. maustamattomia kanankoipia

1 ps Siikli-perunoita

3-4 porkkanaa

2 kokonaista valkosipulia

2 luomusitruunaa

reilu loraus oliiviöljyä (noin 3-4 rkl)

1 tl suolaa

mustapippuria

2 rkl tuoretta rosmariinia riivittynä tai (2 tl kuivattua rosmariinia)

(Tarvittaessa kanankoipien maustamiseen sitruunaa, suolaa, 2 tl dijon sinappia, mustapippuria sekä loraus oliiviöljyä. Mausta koivet reippaalla kädellä ja purista lopuksi päälle sitruunanmehua ja oliiviöljyä. Ripottele koipien pintaan rosmariinia).

Tee näin: Ota kanat huoneenlämpöön vähintään ½ h tuntia ennen valmistusta. Koivet voit maustaa valmiiksi tässä vaiheessa ja jättää ne maustumaan pöydälle.

Mausta tarvittaessa kanankoivet edellisen ohjeen mukaan. Paista 175-asteisessa uunissa kanaa 30 minuuttia.

Leikkaa perunat sopivan kokoisiksi paloiksi hyvin pestyinä kuorineen. Kuori ja pilko porkkanat. Halkaise terävällä veitsellä valkosipulit ja hyvin pestyt sitruunat puoliksi.

Laita pellille paloitellut perunat, porkkanat ja sitruunat. Valmista öljyseos erillisessä kulhossa. Riivi rosmariinin lehdet öljyn sekaan ja lisää suola sekä mustapippuri. Kaada seos raaka-aineiden päälle. Tarvittaessa lisää perunoihin hieman suolaa ja mustapippuri rouhaisu päälle. Asettele sekaan puolitetut valkosipulit ja sitruunat ja pyöräytä myös ne öljyseoksessa.

Nosta kana päällimmäiseksi pellille.

Paista 175-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla vielä tunti tai niin kauan, että perunat ovat kypsäksi paahtuneita. Tarjoile sitruunakanapelti reseptissä olleen pestokastikkeen kanssa.

TARVITSET:

1 prk kermaviiliä

3 rkl valmista pestoa

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

Sekoita aineet keskenään ja tarkista maku. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa sitruunakanapellin paistumisen ajan.

Miltä maistui?

Arvoisa raati, eli perheeni, piti pashasta erityisen paljon. Mukaan sujautetut appelsiinin ja sitruunan kuoriraasteet antoivat tuhdille pashalle kivaa kepeyttä. Erityisen herkulliset appelsiinilohkot kevensivät jälkiruokaa kivasti. Meillä pasha maistui kaikille ja sitä toivottiin valmistettavan lisää pääsiäisen ajalle. Pasha sai täydet viisi pistettä.

Sitruunakanapelti herätti ihastusta erityisesti nuorimmaisessamme. Hänen erityinen toiveensa oli saada kanankoipia, ja tässä herkkuateriassa koivet olivat hautuneet erityisen mureiksi ja lihan erottelu luista oli helppoa. Uunissa paahtuneet valkosipulit ja sitruunat antoivat ruokaan ihanat aromaattiset tuoksut. Kermaviiliin tehty pestokastike tuki täydellisesti paahteisia kasviksia sekä kanaa.

Tämä oli täysien pisteiden suoritus.

Aurinkoista ja rentouttavaa pääsiäisen aikaa kaikille! Nauttikaa hyvästä ruoasta sekä levosta. Pääsiäisenä on hyvä aika ladata akkuja ja nauttia kevään tulosta.

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Rapeat yön yli -sämpylät ja samettinen kasvissosekeitto lämmittävät kehoa ja mieltä

Sytytä kynttilät ja nautiskele sielua lämmittävää ja ihanasti inkivääristä kurpitsa-linssikeittoa sekä rapeita yön yli -sämpylöitä, jotka syntyvät lähes itsestään.

Miltä maistui?
05.11.2024

Syksyllä hurmaannutaan pataruoista

Hitaasti haudutettu Lyonin kana sulaa suuhun, ja maistuu kera kuohkean perunasoseen ja paahdettujen punajuurien. Annos maistuu myös kasvisversiona.

Miltä maistui?
15.10.2024

Mausteinen kala-äyriäiskeitto bouillabaisse itähelsinkiläisittäin

Mausteinen bouillabaisse on keittojen aatelia. Sen syvä mausteisuus ja houkuttava ulkoasu todella herättävät makuhermot nauttimaan.

Miltä maistui?
05.09.2024

Metsä pursuaa nyt marjoja ja sieniä, joista syntyy elämäsi paras sienipiirakka

Lähde metsään virkistävälle löytöretkelle. Paras sienipiirakka ja kuohkea vispipuuro syntyvät itse poimituista sienistä ja marjoista.

Miltä maistui?
16.08.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje