Sitrukset maustavat pääsiäsmenun. Herkuttele pashalla ja hurmioidu kanapellin aromeista
Tänä vuonna pääsiäispöydässä nautiskellaan pashasta sekä herkutellaan pestolla maustettua kanapeltiä, joka paahtuu uunissa rapeaksi. Tämä juhlava ateria ei rasita kukkaroa liiaksi, sillä hyvä ja maukas pääsiäisateria syntyy nyt edullisista perusraaka-aineista.
Pääsiäisessä parasta on tietoisuus valon lisääntymisestä sekä mahdollisuudesta lepoon pyhäpäivinä.
Pääsiäisen vuosittain vaihtelevan ajankohdan laskeminen tarkoittaa pääsiäisen ajankohdan määrittämistä kristillisessä kalenterissa. Varhaiskristilliseltä ajalta periytyvän perussäännön mukaan pääsiäissunnuntaita vietetään kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
Pääsiäinen on kristillisistä juhlista vanhin ja tärkein ja sitä juhlitaan ympäri maailmaa. Suomen kielessä sana pääsiäinen viittaa paastosta pääsemiseen. Pääsiäisajan herkut eivät usein ole kevyimmästä päästä, vaan niitä ohjaavat perinteet. Minusta pääsiäispöytään kuuluu ehdottomasti rahkasta, kermasta, sokerista, voista ja sitruunasta valmistettu pasha. Voit keventää reseptiä käyttämällä esimerkiksi kerman tilalla kasvirasvatuotteita ja vähentämällä voin määrää.
Pashan voi tehdä valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Alunperin ortodoksi-perinteeseen kuulunut pasha on kulkeutunut Suomeen Venäjältä siirtokarjalaisten myötä. Entisaikaan jokaiselta talon emännältä löytyi oma salainen pasharesepti ja puinen isännän tekemä pashamuotti. Oikein hoidettu pashamuotti kestää usein äidiltä tyttärelle, mutta oman muottini olen tilannut Chef Mariuksesta.
Puisen pashamuotin voi hyvin korvata sideharsolla peitetyllä kahvin suodattimella tai pienellä siivilällä. Pyramidin mallisen muotin on kerrottu kuvaavan Vapahtajan ruumisarkkua tai se on muistutus Egyptin orjuuden päättymisestä. Minusta puinen muotti on kaunis kaiverruksineen ja se ilmentää pääsiäisen sanomaa. Puinen pashamuotti kannattaa laittaa likoamaan pari kolme tuntia ennen pashamassan valmistamista kylmään veteen.
Pasha itsessään on melko täyteläinen tarjottava, mutta yhdestä annoksesta syö 6-8 henkilöä ja annosta voi keventää tarjoamalla hedelmiä. Pasha on silti omasta mielestäni pääsiäispöydän kunkku! Pashaa voi valmistaa monilla eri resepteillä ja siitä voi halutessaan jättää rusinat pois, jos ne eivät maistu. Itse en pidä rusinoista, mutta rakastan mantelirouhetta ja laitan sitä reilusti pashan sekaan. Lisäksi pidän luomu sitruunoiden ja appelsiinien aromaattisesta tuoksusta ja lisään hyvin pestyjen hedelmien raastettua kuorta mukaan.
TARVITSET:
100 g voita
1 dl sokeria
2 prk maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
½ sitruunan mehu
2 tl vaniljasokeria
½ luomusitruunan raastettu kuori
½ luomuappelsiinin raastettu kuori
½ -1 dl mantelirouhetta
Tee näin: Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää rahka, muna, mausteet ja erillisessä kulhossa vatkattu kerma. Voit halutessasi vatkata myös kananmunan keltuaisen sokerin kanssa sekaisin ja valkuaisen erilliseksi vaahdoksi. Sekoita vaahdot keskenään, näin pasha on kuohkeampaa.
Vuoraa vedessä liotettu pashavuoka kostealla harsolla. Voit käyttää myös suodatinpaperilla vuorattua kahvisuodatinta. Täytä pashamuotti reunojaan myöten ja peitä pasha harsokankaan liepeillä. Anna pashan valua reunallisessa astiassa jääkaapissa yön yli. Voit halutessani laittaa päälle lautasen painoksi.
Kumoa pasha seuraavana päivänä tarjoiluvadille, avaa muotti varovasti ja poista harsokangas. Koristele pasha halutessasi hedelmillä ja tarjoile.
Pasha on pääsiäisen herkuista yksi perinteisimmistä mämmin ja suklaamunien lisäksi.
Jos pashan valmistus tuntuu liian työläältä, on ihan ok ostaa valmista pashaa kaupasta ja jättää puumuotit ja niiden kanssa touhuilut karjalaisemännille.
Kumoa valmis pasha lautaselle ja koristele erilaisilla hedelmillä. Vegaaneille K-ruokasivusto tarjoaa myös herkullisen vegaanisen version. Lisäksi voit katsoa sivustolta videoklipin, jossa saat yksityiskohtaiset ohjeet valmistusprosessiin. Minusta pashalle kannattaa antaa mahdollisuus, vaikka se ei aiemmin olisikaan ollut lempiherkkusi. Jo pieni nokare pashaa ja muutama appelsiinisiivu tuovat aidon pääsiäisen pöytään. Myös passionhedelmä toimii hyvin pashan kanssa.
Kanapelti hurmaa tuoksullaan uunista noustessaan
Pääruoaksi tarjottavalle sitruunakanapellille kootaan kaikki tarvittavat ainesosat samaan paistopellille tai -vuoalle ja päälle lorautetaan oliiviöljyä, mausteita sekä huumaavan tuoksuisia sitruunoita ja halkaistuja valkosipuleita tuomaan makua. K-ruoka sivustolla on helppo ja herkullinen resepti, jota muuntelin hieman koska itselläni oli jääkaapissa valmiina kanankoipia. Käytin koipia, uunikanan puolikkaan (Sisilian sitruuna) tilalla. Kanankoivet toimivat erinomaisesti ja ovat edullisia. Mausta koipien pinta sitruunalla, suolalla, Dijon-sinapilla, mustapippurilla sekä rosmariininoksilla. Koko herkullisen pellin kruunaa reseptin lopussa oleva pestokastike.TARVITSET:
1 pkt Atrian uunikanan puolikkaita, Sisilian sitruuna tai pkt. maustamattomia kanankoipia
1 ps Siikli-perunoita
3-4 porkkanaa
2 kokonaista valkosipulia
2 luomusitruunaa
reilu loraus oliiviöljyä (noin 3-4 rkl)
1 tl suolaa
mustapippuria
2 rkl tuoretta rosmariinia riivittynä tai (2 tl kuivattua rosmariinia)
(Tarvittaessa kanankoipien maustamiseen sitruunaa, suolaa, 2 tl dijon sinappia, mustapippuria sekä loraus oliiviöljyä. Mausta koivet reippaalla kädellä ja purista lopuksi päälle sitruunanmehua ja oliiviöljyä. Ripottele koipien pintaan rosmariinia).
Tee näin: Ota kanat huoneenlämpöön vähintään ½ h tuntia ennen valmistusta. Koivet voit maustaa valmiiksi tässä vaiheessa ja jättää ne maustumaan pöydälle.
Mausta tarvittaessa kanankoivet edellisen ohjeen mukaan. Paista 175-asteisessa uunissa kanaa 30 minuuttia.
Leikkaa perunat sopivan kokoisiksi paloiksi hyvin pestyinä kuorineen. Kuori ja pilko porkkanat. Halkaise terävällä veitsellä valkosipulit ja hyvin pestyt sitruunat puoliksi.
Laita pellille paloitellut perunat, porkkanat ja sitruunat. Valmista öljyseos erillisessä kulhossa. Riivi rosmariinin lehdet öljyn sekaan ja lisää suola sekä mustapippuri. Kaada seos raaka-aineiden päälle. Tarvittaessa lisää perunoihin hieman suolaa ja mustapippuri rouhaisu päälle. Asettele sekaan puolitetut valkosipulit ja sitruunat ja pyöräytä myös ne öljyseoksessa.
Nosta kana päällimmäiseksi pellille.
Paista 175-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla vielä tunti tai niin kauan, että perunat ovat kypsäksi paahtuneita. Tarjoile sitruunakanapelti reseptissä olleen pestokastikkeen kanssa.
TARVITSET:
1 prk kermaviiliä
3 rkl valmista pestoa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Sekoita aineet keskenään ja tarkista maku. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa sitruunakanapellin paistumisen ajan.
Miltä maistui?
Arvoisa raati, eli perheeni, piti pashasta erityisen paljon. Mukaan sujautetut appelsiinin ja sitruunan kuoriraasteet antoivat tuhdille pashalle kivaa kepeyttä. Erityisen herkulliset appelsiinilohkot kevensivät jälkiruokaa kivasti. Meillä pasha maistui kaikille ja sitä toivottiin valmistettavan lisää pääsiäisen ajalle. Pasha sai täydet viisi pistettä.
Sitruunakanapelti herätti ihastusta erityisesti nuorimmaisessamme. Hänen erityinen toiveensa oli saada kanankoipia, ja tässä herkkuateriassa koivet olivat hautuneet erityisen mureiksi ja lihan erottelu luista oli helppoa. Uunissa paahtuneet valkosipulit ja sitruunat antoivat ruokaan ihanat aromaattiset tuoksut. Kermaviiliin tehty pestokastike tuki täydellisesti paahteisia kasviksia sekä kanaa.
Tämä oli täysien pisteiden suoritus.
Aurinkoista ja rentouttavaa pääsiäisen aikaa kaikille! Nauttikaa hyvästä ruoasta sekä levosta. Pääsiäisenä on hyvä aika ladata akkuja ja nauttia kevään tulosta.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.