Taekwondoseura Wondo opettaa itsepuolustus- ja ystävyystaitoja Itä-Helsingissä
Taekwondo oli ennen rajussa maineessa, mutta nykyään laji opettaa itsepuolustustaitojen lisäksi itsehillintää ja kunnioittavaa käytöstä. Monelle itähelsinkiläiselle lapselle ja nuorelle taekwondoseura Wondon sali on paikka, jossa he viihtyvät pitkään treenien jälkeenkin.
Taekwondon liikesarja valmentaja Jouko Kivini lennähtää hienoisesti taaksepäin kiertopotkujen osuessa mitsiin, eli suureen tyynyyn, jota harjoituksissa käytetään. Potkussa on voimaa!
Tatamilla ovat käynnissä taekwondoaseura Wondon liikesarjaryhmän harjoitukset. Hyppypotkuissa ottelijoiden jalat nousevat korkealle ja iskut ovat hallitusti synkassa. Välillä ilmaan kajahtaa kihap-huutoja.
Taekwondo on Koreasta lähtöisin oleva monipuolinen urheilu- ja olympialaji, joka vaatii nopeutta, kehon koordinaatiota, voimaa ja mielen hallintaa. Lajissa kilpaillaan kahdessa erilaisessa kilpailumuodossa, ottelussa ja liikesarjoissa.
Lajiin kuuluu iskuja, lyöntejä ja potkuja sisältäviä liikesarjoja, poomsaeita. Karaten ja monen muun lajin tapaan lajin liikesarjat ovat itsepuolustusta kuviteltua vastustajaa vastaan. Näin lajia voi harrastaa myös ilman kontaktia.
Tavoitteellinen harjoittelu buustaa koulumenestystä
Rastilassa asuva Bao Boi, 15, aloitti lajin harrastamisen 9-vuotiaana äitinsä kehotuksesta, jotta hän oppisi puolustautumaan kiusaajiaan vastaan. Sen jälkeen laji vei mennessään, eikä häntä sittemmin ole kiusattu.
– Eivät ne enää uskaltaisi kiusata, sanoo 11-vuotias Luca (kuvassa alla vasemmalla) joka lähtee Bao Boin (kuvassa alla oikealla) kanssa marraskuussa Innsbruckiin edustamaan Suomea taekwondon EM-kisoihin.
Harjoitteluun Bao Boi on suhtautunut alusta saakka kunnianhimoisesti.
– Kun Bao Boi aloitti harjoittelun, hän seisoi salin ulko-ovella odottelemassa 1,5 tuntia ennen harjoitusten alkamista. Kun päästin hänet sisään, hän tuli salille tekemään läksyjä. Urheilu vaikuttaa positiivisesti myös koulunkäyntiin. Kilparyhmämme yhteiskeskiarvo koulussa on 9,3 ja paras keskiarvo 9,9, valmentaja Jouko kertoo ylpeänä.
Taekwondossa menestyminen vaatii itseluottamusta, itsehillintää ja henkistä tasapainoa ja siksi kehon ja mielen yhteys tulee olla tasapainossa.
– Tässä lajissa pää ohjaa kaikkea. Keskittyminen, kunnioitus ja käyttäytyminen ovat keskeisessä roolissa tatamilla. Harjoittelu riisuu kaiken turhan pois.
Taekwondossa kaikki ovat kavereita
Jouko on toiminut taekwondovalmentajana liki 20 vuotta. Kilpaurheiluun suuntautuvan liikesarjaryhmän lisäksi hän valmentaa eri ikäryhmiin jaettuja lapsia nuoria ja aikuisia, jolle laji on ennen muuta kiva harrastus.
– Harrastajaryhmissä aikuiset eivät halua treenata nuorten kanssa, mutta todellisuudessa nuoret kaipaavat parempia vastuksia kehittyäkseen. Harvat aikuiset taipuvat samanlaiseen kehonhallintaan.
Kilpasarjaryhmässä harjoittelevat yhdessä 9–17 -vuotiaat ja samalla tatamilla vilisee lapsia ja nuoria eri kulttuuritaustoista. Ongelmia ikäeroista ei synny, sillä tatamilla kaikki ovat keskenään tasa-arvoisia.
– Täällä kaikki on kavereita eikä ketään jätetä yksin. Täällä olen oppinut uskomaan itseeni ja nähnyt että pystyn ja osaan, Luca kertoo.
– Mulle taas harrastus on ollut helppo tapa tutustua erilaisiin ihmisiin, eikä ihmisten kohtaaminen enää jännitä kuten ennen, jatkaa Bao Boi.
Harjoittelun jälkeen nuoret kokoontuvat mielellään kerhohuoneelle vaihtamaan kuulumisia. Taekwondo-salista on muodostunut paikka, josta moni löytää uusia kavereita ja vertaistukea. Treenien jälkeen lapset eivät tahdo lähteä salilta, vaan jäävät yhdessä juttelemaan, syömään ja tekemään läksyjä.
Vuonna 1985 perustettu ja nopeasti kasvanut Wondo on Suomen suurin taekwondoseura ja sen alla harjoittelee noin 700 jäsentä harrastelijoista ammattilaisiin. Nyt kiinnostus lajiin on selvässä kasvussa, sillä tänä vuonna tulokkaita on ollut tavallista enemmän. Itäkeskuksen lisäksi seuran harjoituspaikkoja löytyy ympäri Helsinkiä ja Espoota.
Lauta katkeaa, kun uskoo itseensä
Säännöt ja kurinalaisuus ovat tatamilla tärkeitä. Jos korkeimman tason eli, mustan vyön omistaja käyttäisi harjoituksissa täyttä voimaansa ja osaamistaan heikompaa vastustajaa kohtaan, ei harjoittelu olisi kenellekään kivaa.
– Kiinnitämme erityistä huomiota sekä harjoittelun että harjoitteluympäristön turvallisuuteen. Täällä jokainen voi treenata omana itsenään ja muita kunnioittaen.
Aiemmin laji on kuitenkin ollut rajummassa maineessa.
– Lajin alkuaikoina kilpailtiin siitä, kuka on kovin. Jos sattui, ei siitä välitetty. Nykyisin lähtökohta on aivan toinen. Myös itsepuolustustilanteissa tavoitteena on puolustautua vastustajaa vahingoittamatta, mitä jo lakikin edellyttää.
Nykyään vastustajasta pyritään irtautumaan, tai häntä pyritään hallitsemaan, turvallisin ottein.
– Vastustajaa ei vahingoiteta lyönnein tai potkuin, ellei niitä hätävarjeluna ole pakko käyttää. Harjoittelun mukanaan tuoma itsetunto, pelottomuus ja fyysinen kestokyky ovat taekwondon vahvuuksia myös näissä tilanteissa.
Ääriesimerkki lajin tekniikoista on karate-elokuvista tuttu murskaus, jossa kilpailijoiden tulee lyödä lauta halki yhdellä lyönnillä.
– Lautaa ei saa nähdä lautana. Osaan lyödä lautaa oikealla tekniikalla ja oikeassa kulmassa, mutta jos en usko itseeni, lauta ei hajoa, vaan murran käteni. On siis lyötävä kuin lautaa ei olisikaan, varmana omasta onnistumisesta.
Taekwondoseura Wondo jakoi Eastonin Sitä itää -ohjelman 2023 -voiton yhdessä vuosaarelaisen lippupartiokunta Rastipartion kanssa. Saamallaan 1500 euron tuella Wondo hankki itähelsinkiläisille jäsenilleen harrastusvälineitä.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.