Tällaista on työ Eastonin Hesburgerissa
Hyvät etenemismahdollisuudet ja monipuolinen työnkuva – Siinä syyt, miksi ravintolapäällikkö Miia Kokkonen, 24, on viihtynyt Eastonin Hesburgerissa avajaipäivästä alkaen.
Kolme normaalia kahvia, yksi keksi. Se on yksi niistä kanta-asiakkaiden tilauksista, jonka kauppakeskus Eastonin Hesburgerin ravintolapäällikkönä työskentelevä Miia Kokkonen, 24, osaa ennakoida jo tiskin takaa. Sitten on niitä hetkiä, joita edes useamman vuoden kokemuksen omaava heseläinen ei voi ennustaa. Niitä, kun pikaruokaravintolaan saapuu jalkapalloseurue kesken ruuhka-ajan. Silloin työntekijältä vaaditaan paineensietokykyä ja palvelualttiutta, joka ei saa kadota jonon kasvaessa.
– Sellaisessa tilanteessa ei voi mennä sormi suuhun, Miia kertoo.
Miian kohdalla kimmokkeena ravintola-alalle toimi oma isosisko, joka kannusti täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevaa siskoaan hakemaan samalle työnantajalle. Työnhakupäätös tuntui silloin luontevalta, sillä suomalaisessa vakavaraisessa perheyrityksessä toimiminen kuulosti nuoren naisen korviin hyvältä vaihtoehdolta.
– Olin jo hakuvaiheessa päättänyt, että haluan Hesburgeriin töihin. Vaikka en olisi päässyt ensimmäisellä haulla, olisin hakenut niin pitkään, kunnes olisin päässyt.
Miian kohdalla toista työhakemusta ei tarvinnut tehdä, sillä vuonna 2016 hän aloitti Hesburger-uransa Keravan toimipisteessä. Siellä hän ehti edetä työntekijästä vuoro- ja ravintolapäälliköksi ennen kuin kyseinen ravintola suljettiin. Sen jälkeen Miia siirtyi kauppakeskus Eastoniin avatun Hesburgerin ravintolapäälliköksi.
– Siirtymä ihan uuteen kauppakeskukseen oli iso muutos.
Eastonissa Miia sai käytännössä aloittaa kaiken kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä ja luotsata ravintolatoiminnan käynnistämisprojektia. Nopea uralla eteneminen onkin yksi syy, miksi saman työnantajan palkkalistoilla on vierähtänyt jo vuosia. Toinen syy on se, että kahta samanlaista päivää ei kuulemma tule. Kun tehtävät ovat monipuolisia, työ pysyy mielekkäänä. Myös vastuu on kasvanut matkan varrella.
Venähtänyt välivuosi
Nykyään Miian työnkuvaan kuuluu muutakin kuin asiakaspalvelua, siivousta ja hampurilaisaterioiden paketointia. Ravintolapäällikkö vastaa muun muassa tuotteiden laadusta, palvelun tasosta sekä siisteydestä, joka on tärkeä asia suomalaiselle pikaruokaravintolaketjulle.
– Olen myös hoitanut kaikki ravintolamme rekrytoinnit. Ohjaan vuoropäälliköitä, jotka puolestaan ohjaavat työntekijöitä.
Tällä hetkellä Eastonin Hesburgerissa työskentelee yhteensä kymmenkunta henkilöä, jotka kaikki tekevät niin ilta- kuin aamuvuoroja. Kauppakeskuksessa tilausjono kasvaa etenkin arki-iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin kassan eteen saapuu muitakin kuin niitä, jotka tilaavat yhden hampurilaisen mukaansa.
– Viikonloput ovat meillä selkeästi päiviä, kun myyntiä syntyy eniten, Miia kertoo.
Hänen mukaansa moni Eastonin Hesburgerin työntekijöistä on seurannut kauppakeskuksen kehitystä alusta lähtien. Osa opiskelee töiden ohella, osa lukee kirjoituksiin ja osa työskentelee Miian lailla täysipäiväisenä heseläisenä. Monet työntekijöistä asuvat Itä-Helsingissä, mutta on niitäkin kollegoja, jotka saapuvat itään töihin Lauttasaaresta tai Vantaalta asti.
Ravintolapäällikkö kuvailee työyhteisöään värikkääksi. Mukaan mahtuu monenlaista persoonaa. Siihen Miia kiinnittää huomiota myös rekrytoinneissa. Ulospäinsuuntautuneella asenteella pääsee pitkälle, vaikka työkokemusta ei vielä olisikaan ehtinyt kerryttää. Monelle nuorelle Hesburger on ensimmäinen työpaikka.
Kalasatamassa asuva Miia kertoo, että alun perin hän kuvitteli viettävänsä Hesburgerin palveluksessa vain yhden välivuoden. Toisin kävi. Hammasteknikoksi opiskellut nainen päätyi hampaiden sijaan hampurilaisten äärelle. Aika näyttää, mihin urakehitys jatkossa vie.
– Tulevaisuus on vielä auki. Pitää katsoa, mitä eteen tulee, Miia sanoo.
Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.