Taltuta ruokakooma – kevennä suosikkisi
Vuodenvaihde toi lupaukset terveellisemmästä elämästä ja -ruokavaliosta. Hyvät lupaukset unohtuvat yleensä tammikuun aikana, pitkälti siksi, että terveellistä ruokaa pidetään liian tylsänä ja mauttomana. Todistamme väitteen vääräksi.
Terveellisessä ruokavaliossa suurin salaisuus piilee itse tehdyissä annoksissa. Noutoruoat ovat täynnä piilorasvaa ja sokeria, koska niiden avulla pyritään tyydyttämään lähtökohtaisesti makuhermoja. Kannattaakin lähteä testailemaan itse muokattuja ”roskaruokia”, koska siten päätät itse, mitä laitat suuhusi.
Kevyttä ja maukasta: pizzaa porkkanasta
Tässä muutama vinkki, joilla tuhteina tunnetuista ruoista voi muokata arkeen sopivia versioita. Otimme käsittelyymme klassikot eli pizzan, hampurilaisen, pastan ja tacot. Ei näistä tarvitse luopua, vaikka haluaisikin syödä kevyemmin.
Porkkanapizza on helppo tehdä ja siitä voi muokata mieleisensä. Pohjaan tarvitaan porkkanaraastetta, hieman parmesaania sekä yksi muna. Sekoita kiloon raastettuja porkkanoita puoli desiä parmesaania ja yksi kananmuna. Purista porkkanaraasteesta kaikki nesteet pois, jotta pohjasta tulee paistaessa rapea.Muotoile ainekset pellillä pizzanomaiseksi lätyksi ja paista se kuulanruskeaksi. Tämän jälkeen voit laittaa pizzan päälle vaikkapa uunipaahdettuja tomaatteja, rucolaa, punasipulia, ilmakuivattua kinkkua ja murustettua fetaa. Juuston määrä kannattaa jättää vähäiseksi, jotta ruoka pysyy kevyenä. Sopii varmasti tiukemmankin kalorinlaskijan ruokavalioon.
Kaalinlehtitacot ovat myös todella maukkaita ja tuovat ruokailuun kevyemmän fiiliksen. Ryöppää kaalinlehdet pikaisesti kiehuvalla vedellä, jonka jälkeen voit täyttää ne haluamillasi lisukkeilla. Itse käytimme kuhaa ja lehtikaalia, mutta myös perinteinen texmex-täyte guacamolella toimii. Vaihtoehtoisesti myös pelkät salaatinlehdetkin käyvät tortillojen ja tacokuorien korvikkeina.
Ruokakooma kuriin ja pöhötys pois
Kuinka välttää pastan jälkeinen pöhötys? Tee pastaa kesäkurpitsasta ja vältyt ruokakoomalta. Kesäkurpitsasta saa pastanauhaa esimerkiksi mandoliinilla tai juustohöylällä leikkaamalla. Voimme luvata, että esimerkiksi jauhelihakastike pääsee yhtä lailla oikeuksiinsa, vaikka itse ”pasta” onkin kevyempää.
Himottaako hampurilainen kaikesta huolimatta? Kokeile avokadohampurilaista nyhtökaurapihvillä. Korvaa sämpylä avokadolla ja nyhtökaurasta saa muotoiltua samanlaisen pihvin kuin jauhelihastakin. Sisälle voi laittaa normaalit hampurilaistäytteet, mutta muista tehdä kastikkeet itse. Älä käytä majoneesia vaan turkkilaista jugurttia, jonka olet maustanut suolalla ja sitruunanmehulla.
Koska kaupan ketsuppi on täynnä sokeria, kannattaa sekin tehdä itse. Ketsuppi syntyy helposti, kun keittelet tomaatteja ja sipulia kasaan kattilassa etikan kanssa ja maustat kastikkeen lopuksi suolalla ja pienellä määrällä sokeria. Valmiiden ketsuppien sokeripitoisuus voi olla jopa 20 % – sitä ei moni tiedä.
Tiedä mitä syöt
Tämä ajatusmalli pätee monissa ruoissa. Se mikä on ravintolassa niin sanottua roskaruokaa voi olla itse tehtynä olla todellista terveellistä. Tämän lisäksi kaikki piilosokerit, -suolat ja -rasvat ovat helppoja välttää, kun tekee asioita itse. Kotona on helppo onnistua eikä kevyt ole automaattisesti mautonta – siksi seisomme ylpeänä näiden reseptien takana.
Mitenkäs jälkiruoan laita? Pakastetuista hedelmistä ja maustamattomasta turkkilaisesta jugurtista saa lähes jäätelömäistä herkkua. Laita esimerkiksi mangoa tai banaanikuutioita tehosekoittimeen, lisää joukkoon kaksi ruokalusikallista jugurttia ja loraus hunajaa ja aja seokseksi. Jälkkäri on valmis nautittavaksi minuutissa ja maku on yllättävän lähellä aitoa oikeaa herkkua.
Mikä on oma suosikkiherkkusi? Miettikää vaikka yhdessä perheen kanssa, miten siitä saisi muotoiltua arkeen sopivan, astetta kevyemmän version.