Talviloman pulleimmat eväspullat ja muodikas muhennos
Täällä etelässä vietetään juuri koululaisten talvilomaa ja lumesta ei ole tietoakaan. Moni miettii mitä keksiä lomapäiviin, kun mäenlaskusta ja hiihdosta ei voi edes haaveilla. Mitäpä jos lähtisit metsäretkelle ja pakkaisit mukaan kuumaa juomaa, pulleita pullia ja höyryävää kikhernekeittoa.
Tee retkestä seikkailu tutkimalla tuntemattomia metsäpolkuja tai käytä apuna mobiiliopasta, josta löydät Helsingin upeimmat luontopolut esiteltyinä. Moni niistä sijaitsee täällä Itä-Helsingissä.Harvinaista, että hiihtolomalla lämpötila on täällä etelässä plussan puolella ja lunta ei ole ollut näkynyt koko talvena. Onkin käytettävä mielikuvitusta keksiäkseen lapsille talvilomalle reipashenkistä ohjelmaa, kun kaikki normaalit talviurheilut voi tässä hetkessä unohtaa.
Säiden salliessa kannattaa pakata eväät reppuun ja lähteä tutustumaan lähialueiden luontoreiteille, josta löytyy varmasti jokaiselle kivoja retkipaikkoja. Meillä Itä-Helsingissä on upeita merenrantoja, suojeltuja metsiä, joista löytyy erilaisia polkuja ja reittejä. Välillä tekee hyvää vain kävellä umpimetsässä ja istua johonkin kannonnokkaan ihailemaan metsän rauhaa ja hiljaisuutta.
Metsässä oleskelu laskee tutkitusti sydämen sykettä ja alentaa verenpainetta. Kaikista selkeimmin metsässä samoilu vaikuttaa mielialaan. Luonto tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua ja terävöittää aistejaan. Nykyaikana luontosuhde saattaa olla heikentynyt ja monelle kaupunkilaislapselle metsäretki on jännittävä elämys.
Pakkaa reppuun talven maukkaimmat eväät
Meidän perheessä retkellä tärkeintä on lähes aina eväät. Niiden pitää olla sen väärti, että jaksaa tallustaa pidemmänkin matkan. Ulkoilun lomassa on aina kiva syödä jotain kuumaa ja ravitsevaa. Innostuin kokeilemaan jokin aika sitten sosiaalisessa mediassa ja maailmalla jo pitkään hehkutetun The stew –kikhernemuhennosta, ohje on HS:n sivuilta. Kyseessä on paljon kehuttu ruoka, jota suosittelen kokeilemaan.
Pirkka-sarjan Kikherneet suolaliemessä sopivat erinomaisesti ohjeeseen. Itse kokeilin tällä kertaa kuivattuja kikherneitä, joita pitikin liotella yön yli ja keittää reilusti yli tunti. Helpommalla pääsee, kun käyttää suolaliemessä olevia kikherneitä. Näin säästyy aikaa ja maku on minusta yhtä hyvä.
Kikhernemuhennokseen tarvitset:
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
½ dl oliiviöljyä
½ -1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
2 prk (a` 230 g) kypsiä kikherneitä
1 ½ tl jauhettua kurkumaa
½-1 tl chililastuja (myös tuore chili käy)
2 prk (a`250ml Pirkka kookoskermaa)
4 dl kasvis- tai kanalientä
2 lehtikaalin oksaa
½ ruukkua tuoretta minttua
Tarjoiluun:
turkkilaista jugurttia
tuoretta minttuaKuori ja silppua sipuli, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Kuullota ne hyvin öljyssä paistokasarissa ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Hauduta noin 5 min. kunnes sipulit saavat hiukan väriä ja notkistuvat.
Valuta ja huuhtele kikherneet ja lisää ne pannulle. Mausta kikherne-sipuliseos kurkumalla ja chilillä. Lisää lämpöä ja paista kikherneseosta vajaa 10 minuuttia, niin, että kikherneet paahtuvat ja saavat väriä. Erota lopuksi 2 dl kikherneseosta tarjoilua varten.
Murskaa osa pannulla olevista kikherneistä puulastalla, jolloin ne sakeutuvat kastikkeeseen. Lisää kookoskerma ja kasviliemi. Kypsennä muhennosta miedolla lämmöllä ilman kantta aina välillä sekoittaen noin 30 minuuttia.
Puhdista ja huuhtele lehtikaalin lehdet ja silppua ne pieniksi siivuiksi esim. keittiösaksilla niin, että poistat paksun lehtiruodun. Lisää lehtikaali seokseen ja anna hautua 5 min. Tarkista maku.
Ripottele lopuksi paistetut kikherneet muhennoksen päälle ennen tarjoilua. Silppua pinnalle tuoretta minttua ja tarjoile turkkilaisen jugurtin kanssa.
Kikhernemuhennos kulkee retkellä mukana näppärästi ruokatermoksessa ja siitä sitä voi kaataa mukiin ja lusikoida suuhunsa. Toki reippaan ulkoilun jälkeen lämmin keitto odottaa myös kotona syöjiään, jos sen kuljettaminen tuntuu haasteelliselta.
Vinkki! Kikhernemuhennoksen saa vegaaniseksi jättämällä jugurtin pois ja vaihtamalla sen esim. kaurafraiceen.
Ei ole väärin tehdä pullia pakasteesta
Meillä laskiaispullat ovat suurta herkkua ja usein niitä pyöräytellään jo useampi viikko ennen laskiaista monin eri versioin. Koska kaupat ovat pullollaan puolivalmisteita, en kuluta tällä kertaa aikaa pullataikinan vaivaamiseen, vaan ostin Pirkan vehnäpullia pakasteena . Ne ovat helppoja voidella ja heittää uuniin muutamassa minuutissa. Pussista riittää isommallekin porukalle tai useammaksi paistokerraksi.Laskiaispullia on moneen makuun, toiset vannovat hillon perään ja toisille ei tule kysymykseen kuin mantelisydän. Meillä saa toivoa eri makuja ja tällä kertaa pullat täytettiin hillolla, mantelimassalla, maapähkinätahnalla ja tuoreilla marjoilla. Vispikermaan sekoitin 100g valkosuklaata ja se teki vaahdosta napakan.
Lisäksi kivaa makua saa paahdetuista manteleista, joten rouhin sekä pullien sisälle, että päälle mantelirouhetta. Mitä enemmän täytettä ja päällisiä, sitä paremmalta pullat maistuvat.
Laskiaispulliin tarvitset:
Pirkan pakaste-vehnäpullia
1 kanamuna voiteluun
raesokeria
tomusokeria
hilloa
mantelimassaa
maapähkinätahnaa
2 prk Pirkka vispikermaa
1 levy valkosuklaata (a`180g)
marjoja
kuorellisia manteleita
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Voitele pullat kanamunalla ja paista ohjeen mukaan. Halkaise jäähtyneet pullat niin, että hattuosa jää pienemmäksi. Näin kermavaahto ei mene liian painavan hattuosan vuoksi kasaan pullan välissä. Täytä pullat haluamallasi täytteillä. Koristele pullat halutessasi tomusokerilla, valkosuklaalla ja paahdetulla mantelirouheella. Pakkaa pullat mukaan kietaisemalla ne voipaperiin kietaistuina, jolloin ne säilyvät kauniina perille asti.
Miltä maistui?
Tällä kerralla pulla teki erityisen hyvin kauppansa. Kaakaon kanssa ne hävisivät eväskorista hetkessä. Pullat saivat kokonaiset viisi pistettä mutta kikhernemuhennos herätti eriäviä mielipiteitä ja osalle lapsista maistuivat paremmin eväsleivät.
Muhennos ylsi kuitenkin kolmeen pisteeseen. Aikuisten makuun kikhernemuhennos oli todella herkullista ja vaivansa väärti. Mikä parasta tästä annoksesta jäi myös seuraavalle päivälle lounaaksi ja maku oli vielä syvempi ja parempi.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.