Testissä: Pakkaspäivän paahteisen keiton kruunasi rakkaudella ruokittu juurileipä

Talvisena pakkaspäivänä päätin valmistaa maukasta juurileipää paahdetun kasvissosekeiton kaveriksi. Jopa vuosikymmeniä säilyvästä leipäjuuresta valmistettu juurileipä liittyy monen mielessä lämpimiin lapsuus- ja maalaismuistoihin ja sopii siksi mainiosti tähän hetkeen. Näillä nikseillä rapean leivän valmistus onnistuu myös kotiuunissa.

Voi pojat, tässä perheessä syödään paljon ja usein! Kun talo on täynnä murrosikäisiä poikia, joutuu perheen ruuanlaittaja jatkuvasti pohtimaan, millaiset ruoat valmistuvat kohtuullisen helpolla ja hermoja menettämättä. Pieniä ja vähän isompiakin käsiä kun saa olla näppäämässä sormille tuon tuosta, kun ne eksyvät keskeneräisiä keitoksia maistelemaan.

Meillä ruokaa tehdään isoja määriä. Valmistan usein sosekeittoa, joka on yksi koko perheemme suosikeista. Kuorin ja pilkon ison määrän kasviksia tuosta noin vain, kunhan ergonomia ja välineet on kunnossa. Kaikki hyvä vaatii hieman vaivannäköä, mutta on sen arvoista.

Koska perheessämme enemmistö on lihansyöjiä, olen kehitellyt keitosta erilaisia variaatioita, jotka tekevät kasviskeiton hieman ruokaisammaksi. Meillä jokainen saa höystää keittonsa mieluisillaan lisäkkeillä, joita jääkaapin kätköistä sattuu löytämään. Keiton hunnutukseen käyvät esimerkiksi naudan vähärasvainen jauheliha, pähkinät, raejuusto ja murustettu feta.

Rakastan paahteista syvää makua, jonka kasvisten uunissa paahto saa aikaiseksi. Minun keitossani paprikat pyöräytetään laadukkaassa öljyssä ja laitetaan kuumaan uuniin grillivastuksen alle. Ne ovat siellä vain hetken, eli kannattaa seurata, etteivät ne pala liian tummiksi.

Keittopäivä pelastaa myös ruokahävikiltä

Sosekeittoon voi laittaa lähes mitä tahansa kasviksia, mikä on myös mainio tapa vähentää ruokahävikkiä. Keitot ovat parasta arkiruokaa, sillä niitä voi tehdä niin ison satsin, että syötävää riittää seuraavallekin päivälle. Tosin meillä ruokailun jälkeen näkyy kattilasta usein vain pohja.

Valitsin keiton pohjaksi K-Ruoka -sivuilta löytämäni reseptin, jota muokkasin aika paljonkin oman mieleni mukaisesti. Tässä versioni.

Paahdettu kasvissosekeitto
  • 4–5 jauhoista perunaa
  • Iso bataatti
  • 1 purjo
  • Pari valkosipulinkynttä
  • 2 paprikaa
  • 4-5 porkkanaa
  • oliiviöljyä
  • chiliä
  • mustapippuria
  • suolaa
  • puristettua appelsiinmehua
  • 1 kasvisliemikuutio (jos haluat)
  1. Aloita laittamalla uunin grillivastus 225-asteeseen. Kuori ja pilko juurekset kattilaan rennolla otteella. Pese ja halkaise paprikat ja poista siemenkota. Kaada kunnon loraus oliiviöljyä paprikoiden päälle ja sekoita. Lado paprikat uuninpellille, jotta ne saavat kauniin värin pintaan.

2. Paprikoiden paahtuessa paloittele muut juurekset ja kasvikset kattilaan ja lisää päälle ripaus oliiviöljyä.  Pyörittele kasviksia lastalla          kattilassa kunnes ne hiukan pehmenevät.

  1. Lisää vettä juuri sen verran, että kasvikset peittyvät ja kiehauta noin 15 minuuttia
  2.  Lopuksi soseuta kasvikset sauvasekoittimella ja tarkista maku. Purista appelsiininmehu keiton sekaan ja lisää tarvittaessa suolaa. Rouhaise mustapippuria pintaan.

Leipäjuuri kulkee suvussa

Juurileipä liittyy monen meistä mielessä lapsuuteen ja maalle. Mummot kaivoivat puiset tiinunsa aitan perältä aina leivontapäivinä.

Miten ihanaa onkaan ajatella, että voi valmistaa oman leipäjuuren, jonka jakaa ystäville tai antaa tyttärelle, kun tämä muuttaa kotoa.

Inspiroiduin K-ruokalehden tammikuun numerosta, josta löysin ohjeen hapanjuuri-spelttileipään.

Sain kuitenkin tuta, että juuren valmistus vaati tarkkuutta. Ohjeet olivat selkeät ja hyvin kuvattu, mutta silti välillä iski epätoivo; tuleekohan juuresta sellainen kuin pitäisi. Rehellisesti täytyy sanoa, ettei ensimmäinen leipä noussut niin kuin ajattelin. Mutta kun jatkoin juuren kypsyttelyä ja sain sen kunnolla kuplimaan, alkoi tapahtua.

Laitoin leipääni lopulta myös osan vehnäjauhoa ja kaapista löytyneitä pellavansiemeniä. Taikinaa tuli nostattaa ja taitella useamman kerran. Lapsia nauratti, kun kerroin ruokkivani juurta. Maku oli tosi hyvä ja leipä menikin heti yhdellä syöntikerralla. Ensi kerralla teen pari leipää enemmän..

Pikagallupin mukaan lapset antoivat keitolle neljä ja leivälle viisi tähteä!

 

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Rapeat yön yli -sämpylät ja samettinen kasvissosekeitto lämmittävät kehoa ja mieltä

Sytytä kynttilät ja nautiskele sielua lämmittävää ja ihanasti inkivääristä kurpitsa-linssikeittoa sekä rapeita yön yli -sämpylöitä, jotka syntyvät lähes itsestään.

Miltä maistui?
05.11.2024

Syksyllä hurmaannutaan pataruoista

Hitaasti haudutettu Lyonin kana sulaa suuhun, ja maistuu kera kuohkean perunasoseen ja paahdettujen punajuurien. Annos maistuu myös kasvisversiona.

Miltä maistui?
15.10.2024

Mausteinen kala-äyriäiskeitto bouillabaisse itähelsinkiläisittäin

Mausteinen bouillabaisse on keittojen aatelia. Sen syvä mausteisuus ja houkuttava ulkoasu todella herättävät makuhermot nauttimaan.

Miltä maistui?
05.09.2024

Metsä pursuaa nyt marjoja ja sieniä, joista syntyy elämäsi paras sienipiirakka

Lähde metsään virkistävälle löytöretkelle. Paras sienipiirakka ja kuohkea vispipuuro syntyvät itse poimituista sienistä ja marjoista.

Miltä maistui?
16.08.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje