Testissä: Pakkaspäivän paahteisen keiton kruunasi rakkaudella ruokittu juurileipä
Talvisena pakkaspäivänä päätin valmistaa maukasta juurileipää paahdetun kasvissosekeiton kaveriksi. Jopa vuosikymmeniä säilyvästä leipäjuuresta valmistettu juurileipä liittyy monen mielessä lämpimiin lapsuus- ja maalaismuistoihin ja sopii siksi mainiosti tähän hetkeen. Näillä nikseillä rapean leivän valmistus onnistuu myös kotiuunissa.
Voi pojat, tässä perheessä syödään paljon ja usein! Kun talo on täynnä murrosikäisiä poikia, joutuu perheen ruuanlaittaja jatkuvasti pohtimaan, millaiset ruoat valmistuvat kohtuullisen helpolla ja hermoja menettämättä. Pieniä ja vähän isompiakin käsiä kun saa olla näppäämässä sormille tuon tuosta, kun ne eksyvät keskeneräisiä keitoksia maistelemaan.
Meillä ruokaa tehdään isoja määriä. Valmistan usein sosekeittoa, joka on yksi koko perheemme suosikeista. Kuorin ja pilkon ison määrän kasviksia tuosta noin vain, kunhan ergonomia ja välineet on kunnossa. Kaikki hyvä vaatii hieman vaivannäköä, mutta on sen arvoista.
Koska perheessämme enemmistö on lihansyöjiä, olen kehitellyt keitosta erilaisia variaatioita, jotka tekevät kasviskeiton hieman ruokaisammaksi. Meillä jokainen saa höystää keittonsa mieluisillaan lisäkkeillä, joita jääkaapin kätköistä sattuu löytämään. Keiton hunnutukseen käyvät esimerkiksi naudan vähärasvainen jauheliha, pähkinät, raejuusto ja murustettu feta.
Rakastan paahteista syvää makua, jonka kasvisten uunissa paahto saa aikaiseksi. Minun keitossani paprikat pyöräytetään laadukkaassa öljyssä ja laitetaan kuumaan uuniin grillivastuksen alle. Ne ovat siellä vain hetken, eli kannattaa seurata, etteivät ne pala liian tummiksi.
Keittopäivä pelastaa myös ruokahävikiltä
Sosekeittoon voi laittaa lähes mitä tahansa kasviksia, mikä on myös mainio tapa vähentää ruokahävikkiä. Keitot ovat parasta arkiruokaa, sillä niitä voi tehdä niin ison satsin, että syötävää riittää seuraavallekin päivälle. Tosin meillä ruokailun jälkeen näkyy kattilasta usein vain pohja.
Valitsin keiton pohjaksi K-Ruoka -sivuilta löytämäni reseptin, jota muokkasin aika paljonkin oman mieleni mukaisesti. Tässä versioni.
Paahdettu kasvissosekeitto
- 4–5 jauhoista perunaa
- Iso bataatti
- 1 purjo
- Pari valkosipulinkynttä
- 2 paprikaa
- 4-5 porkkanaa
- oliiviöljyä
- chiliä
- mustapippuria
- suolaa
- puristettua appelsiinmehua
- 1 kasvisliemikuutio (jos haluat)
- Aloita laittamalla uunin grillivastus 225-asteeseen. Kuori ja pilko juurekset kattilaan rennolla otteella. Pese ja halkaise paprikat ja poista siemenkota. Kaada kunnon loraus oliiviöljyä paprikoiden päälle ja sekoita. Lado paprikat uuninpellille, jotta ne saavat kauniin värin pintaan.
2. Paprikoiden paahtuessa paloittele muut juurekset ja kasvikset kattilaan ja lisää päälle ripaus oliiviöljyä. Pyörittele kasviksia lastalla kattilassa kunnes ne hiukan pehmenevät.
- Lisää vettä juuri sen verran, että kasvikset peittyvät ja kiehauta noin 15 minuuttia
- Lopuksi soseuta kasvikset sauvasekoittimella ja tarkista maku. Purista appelsiininmehu keiton sekaan ja lisää tarvittaessa suolaa. Rouhaise mustapippuria pintaan.
Leipäjuuri kulkee suvussa
Juurileipä liittyy monen meistä mielessä lapsuuteen ja maalle. Mummot kaivoivat puiset tiinunsa aitan perältä aina leivontapäivinä.
Miten ihanaa onkaan ajatella, että voi valmistaa oman leipäjuuren, jonka jakaa ystäville tai antaa tyttärelle, kun tämä muuttaa kotoa.
Inspiroiduin K-ruokalehden tammikuun numerosta, josta löysin ohjeen hapanjuuri-spelttileipään.
Sain kuitenkin tuta, että juuren valmistus vaati tarkkuutta. Ohjeet olivat selkeät ja hyvin kuvattu, mutta silti välillä iski epätoivo; tuleekohan juuresta sellainen kuin pitäisi. Rehellisesti täytyy sanoa, ettei ensimmäinen leipä noussut niin kuin ajattelin. Mutta kun jatkoin juuren kypsyttelyä ja sain sen kunnolla kuplimaan, alkoi tapahtua.
Laitoin leipääni lopulta myös osan vehnäjauhoa ja kaapista löytyneitä pellavansiemeniä. Taikinaa tuli nostattaa ja taitella useamman kerran. Lapsia nauratti, kun kerroin ruokkivani juurta. Maku oli tosi hyvä ja leipä menikin heti yhdellä syöntikerralla. Ensi kerralla teen pari leipää enemmän..
Pikagallupin mukaan lapset antoivat keitolle neljä ja leivälle viisi tähteä!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.