Tsatsiki-lohivoileipäkakku on näyttävä tarjottava kesän juhliin
Raikas tsatsiki-lohivoileipäkakku on raikas ja maukas tarjottava kesäiseen juhlapöytään. Pirteä tsatsiki ja maukas kylmäsavulohi täydentävät toisiaan ja tämä viileä tarjottava sopii paremmin kuin hyvin raikkaaksi suolaiseksi suupalaksi.
Tämä kakku sopii niin juhliin kuin kesäisiin illanistujaisiin. Näyttävän kakun valmistaminen on helppoa, koska tässä kakussa leipää ei tarvitse kerrostaa ja tsatsiki valmistuu muutamasta raaka-aineesta. Kakun voi tehdä irtopohjavuokaan hyytymään edellisenä päivänä ja jättää koristelun juhlapäivän aamuun.
Tarvitset raaka-aineiden lisäksi leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan, raastimen, siivilän ja muutaman kulhon. Kurkkuraaste kannattaa valuttaa hyvin, jotta massasta ei tule liian vetistä. Koristelussa suosi runsautta, niin että joka palalle tulee savulohta ja muita täytteitä.
TARVITSET:
1 pkt Pirkka Parhaat luomua tanskalaista ruisleipää
100 g voita
Täyte:
1 kurkku (300 g)
2 valkosipulinkynttä
1 prk (1 kg) turkkilaista jugurttia
1 pkt Pirkka Parhaat -fetajuustoa
1 rkl sitruunanmehua
2 tl juoksevaa hunajaa
½ tl suolaa
8 liivatelehteä
Koristelu:
100 g Pirkka Provence -salaattisekoitusta
1 pkt kylmäsavulohta
½ kurkkua
versoja
Tee näin:
- Hienonna leipä muruksi esimerkiksi monitoimikoneessa. Sulata voi ja lisää leipämuruun, sekoita tasaiseksi. Levitä leipäseos voidellun ja leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
- Raasta kurkku ja laita valumaan siivilään, painele nestettä pois. Säästä kurkun neste. Hienonna valkosipulinkynnet. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Kaavi jugurtti isoon leivontakulhoon. Murustele feta ja sekoita jugurttiin. Lisää kurkku, liivatelehti, valkosipuli, sitruunanmehu ja hunaja ja sekoita tasaiseksi.
- Kuumenna ½ dl kurkusta valunutta nestettä kiehuvaksi. Lisää vedestä puristetut liivatteet ja sekoita vispilällä.
- Lisää hieman jäähtynyt liivateseos jugurttiin ohuena nauhana sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita lusikalla. Peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin hyytymään yön yli.
- Ota puolikkaasta kurkusta juustohöylällä viipaleita. Puolita lohiviipaleet tarvittaessa. Kierrä kohta ja kurkkua rullalle. Koristele kakku salaatilla, kurkulla ja lohella. Viimeistele versoilla ja halutessasi ohuen ohuilla retiisisiivuilla. Tarjoile kylmänä.
Vinkki! Gluteenittoman kakun saat käyttämällä gluteenitonta leipää. Liivatteen voi korvata agar – agarilla tai Vegegel- kasvispohjaisilla hyydyttäjillä.
Miltä maistui!
Tämän kakun juju on raikkaassa tsatsikijugurttiseoksessa ja tummassa ruisleivässä. Kakun pohjaksi sopisi myös makea saaristolaisleipä. Kakku ei voi olla koskaan liian överi koristeltu ja tässä pätee, että enemmän on parempi. Kakkuun voi lisätä koristeita oman maun mukaan. Savulohi on ihana vastapari raikkaalle tsatsikille.
Kakkua voi myös pakastaa muutaman tunnin ennen koristelua, jolloin se pysyy myös helteellä viileänä pidempään. Älä kuitenkaan jäädytä kakkua kokonaan, jotta rakenne pysyy hyvänä. Tämä kreikkalaiselta makumaailmaltaan ammentava kakku on mitä parhain juhlien suolainen tarjottava.

Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.