Uunifetapasta ja muut parhaat arkiruoat
Nostalginen lihakeitto tai pitkään haudutettu kaalilaatikko ovat monille rakkaita lapsuusajan makumuistoja. Tämän päivän klassikoksi voidaan kutsua somesta tuttua uunifetapastaa, joka on nerokkuuden huippu yksinkertaisuudessaan. Valmista kerralla koko viikon arkiruuat ja nauti!
Suomalaisista 64% arkeen suurimpia ostoskäyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä ohjaajat tiedostavat periaatteet ja se, miten voimme ruokavalinnoillamme vaikuttaa omaan talouteemme, yhteiskuntaan sekä ympäristöön. Tämä selviää K- Ruokailmiöt 2023 -tutkimuksesta.
Alati muuttuva maailmantilanne ja energiakriisi ovat aiheuttaneet monille huolta taloudellisesta tilanteesta. Samalla tämä on saanut pohtimaan omia kulutustottumuksia. Voisi sanoa, että ruoan hinta on kallistunut roimasti ja monissa kodeissa on otettu käyttöön luovat niksit ja palattu perinteisten ruokien äärelle.
Konstailematon perusruoka on edullista ja usein myös helppoa ja nopeaa valmistaa. 56 % suomalaisista suosii arkena ruokia, jotka ovat pöydässä 15 minuutissa.
K -Ruokailmiöt 2023 -tutkimuksen mukaan suomalaisissa kodeissa valmistetaan niksikkäitä budjettiin sopivia arjen perusruokia. Tässä hetkessä ollaan enemmissä määrin kiinnostuneita kasviksista ja kaloista. Herkutteluhetkillä ja hyvällä ruoalla parannetaan mieltä ja samalla arkiruoan valmistukseen käytetty aika pienenee ja ruokakauppojen pikakaistat haastavat pikaruokamarkkinoita.
Haastava maailman tilanne heijastuu suoraan suomalaisiin ruokakoreihin. Nyt keittiössä valmistuvat perinteiset ja helposti valmistettavat kotiruuat. Muutaman raaka-aineen edulliset keitot ja uuniruoat ovat arkiruokaa parhaimmillaan. Kotimaisilla kasviksilla, kuten perunalla, porkkanalla ja kaalilla pääsee jo pitkälle. Ja miksipä ei? Juureksilla saa ruokiin ravintoarvoa, väriä sekä makua. Moni on kaivellut kätköistään isoäidin reseptivihkoja ja hakenut niistä inspiraatiota. K-ruoka -sivustolta löytyy testattuja ja edullisia keittoreseptejä ja monenlaisia ideoita, käypä kurkkaamassa.
Myös keitot tekevät nyt uutta nousua ja niitä voi varioida monin tavoin mieleisekseen. Tarjolla on myös laaja valikoima erilaisia pakasteita, joita kannattaa käyttää hyödyksi, jos kuorimiseen ja pilkkomiseen ei jää aikaa. Kasvikset ja juurekset voi myös aina esikäsitellä valmiiksi tai vaikkapa raastaa jääkaappiin odottamaan ruoanlaittohetkeä.
Ihana mummolan lihakeitto
Klassinen lihakeitto tuo muistoja mummolasta. Keittokattilan porina liedellä, kattilankannen kolahdus ja ilmaan tuulahtanut laakerinlehden tuoksu vievät muistot 1980-luvulle. Ikävää oli kun lautaselle sattui tulemaan kokonainen maustepippuri. Koska itse ryhdyin jo nuorena kasvissyöjäksi, siirtelin lihanpalat salaa roskikseen. Mutta muistan, kuinka kulhollinen kuumaa keittoa maistui kerran jos toisenkin. K-Ruoan reseptissä on käytetty keittolihaa, mutta itse oikaisin käyttämällä jauhelihaa, koska näin ruoka valmistuu nopeasti arjessa. Kasvisversion ruoasta saa korvaamalla lihan soijarouheella.
TARVITSET:
500 g jauhelihaa
1 ½ l vettä
5 perunaa
2 porkkanaa
1 iso sipuli
5 kokonaista pippuria
2 laakerinlehteä
1 valkosipulin kynsi
1 tl chilitahnaa
2 rkl tomaattipyree
tacomaustetta
persilijaa
suolaa
Halutessasi voit käyttää myös lihalientä, mutta vähennä silloin muita mausteita.
Tee näin:
- Paista jauheliha ja mausta tacomausteella. Kiehauta vesi ja lisää halutessasi lihaliemi. Lisää jauheliha ja mausteet liemeen.
- Kuori ja paloittele perunat, sipulit ja porkkana. Porkkana on näppärä suikaloida ohuen ohuiksi rinkuloiksi kuorimaveitsellä. Kiehauta keittoa noin 15 min. ja lisää chilitahna ja tomaattipyreellä. Lisää chilitahnaa vähän kerrallaan ja tarkista maku.
- Lisää lopuksi reilusti lehtipersiljaa. Laakerinlehdet kannattaa poistaa ennen tarjoilua.
Kaali herättää meissä monenlaisia tunteita. Sanotaan, että kaali kieri jo 500 vuotta sitten Suomen luostarien kasvimaille.
Runsaasti C-vitamiinia sisältävä kaali lasketaan kymmenen parhaan aivoruoan joukkoon. Kaalista saa valmistettua erittäin edullisesti maukasta kotiruokaa.
Suomalainen perinneruoka, kaalilaatikko on yksinkertaisuudessaan monien suurinta herkkua. Tee kerralla isompi satsi ja nautti sitä puolukkasurvoksen kera.
Kaalilaatikosta tulee ihanan mehevää, kun annat sen hautua hiljalleen matalalla lämmöllä uunissa. K-ruoka -reseptillä valmistuu herkullinen ja lihaisa kaalilaatikko. Koska perheessämme on useampi kasvissyöjä, tein ruoasta kasvisversion, joka on alunperin Satu Koiviston käsialaa. Kaalilaatikon voi laittaa uuniin hautumaan vaikka koko yöksi ja antaa sen tekeytyä uunin jälkilämmöllä aamuun asti.
TARVITSET:
1 kg valkokaalia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
oliiviöljyä
1 dl riisiä tai ohraa
1 dl linssejä
5 dl kasvislientä
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua oreganoa
2 tl suolaa
3 dl linssien keitinvettä
½ dl leivänmuruja tai ruiskorppujauhoja
2-3 rkl voita
Tee näin:
- Kuori sipulit ja suikaloi kaali ohuiksi siivuiksi. Kuori ja raasta porkkanat.
- Kuullota sipuleita oliiviöljyssä miedolla lämmöllä. Lisää kaali ja raastettu porkkana, hauduta noin ½ h välillä sekoittaen.
- Keitä riisejä ja linssejä noin 15 minuuttia. Voit keittää ne samassa kattilassa kasvisliemessä. Huuhdot linssit hyvin ennen keittämistä kylmällä vedellä. Valuta lävikössä ja säästä keitinliemi.
- Mausta linssit ja riisit balsamiviinietikalla.
- Lisää linssit, riisi, timjami, oregano ja suola kattilaan ja sekoita. Kaada seos uunivuokaan. Lisää sekaan kasvisliemi ja päälle leipämuruja tai ruiskorppujauhoa sekä voinokareita.
- Paista 175-asteisen uunin keskitasolla tunti ja alenna sitten lämpö 120-asteeseen. Jatka paistamista pari tuntia. Jos pinta meinaa ruskistua, peitä laatikko leivinpaperilla.
Uskon, että tulevaisuuden klassikko omien lasteni kohdalla on tämän hetken somehitiksikin noussut uunifetapasta. Tämä Jenni Häyrisen luoma pasta sai maailmanlaajuista huomiota, kun Gordon Ramsey julisti sen yhdeksi arjen lempiresepteistään.
Uunifetapastaa hypetettiin vuonna 2019 niin paljon, että Pirkka parhaat -fetajuusto loppui kauppojen hyllyiltä. Kokeile sinäkin tätä nerokasta reseptiä.
TARVITSET:
500 g pastaa
400 g fetaa
1,5 dl oliiviöljyä
1 chilinpalko
2 rasiaa kirsikkatomaatteja
pippuria
suolaa
Tarjoiluun basilikaa
Tee näin: Lorauta öljyä uunivuoan pohjalle. Laita fetat kokonaisina vuokaan. Pilko chili ja laita fetan päälle. Lorauta kunnon loraus oliiviöljyä päälle. Laita kirsikkatomaatit vuokaan ja pyöräytä oliiviöljyssä. Rouhi päälle mustapippuria ja sormisuolaa, maun mukaan.
- Paista uunin keskitasolla 200-asteessa noin 15 minuuttia. Nosta lämpö 225- asteeseen ja käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka uunin ylätasoon ja paista vielä noin 10 minuuttia. Huom! Tarkkaile paahtumista, sillä paistoaika riippuu uunista.
- Keitä pasta ohjeen mukaan. Jos käytät oksallisia kirsikkatomaatteja, poista oksat ja kannat. Riko uunifetaa hieman ja sekoita koko uunivuoallinen pastan joukkoon. Tarjoile basilikan kera.
Miltä maistui?
Parasta tässä kokonaisuudessa oli se, että valmistin useamman ruokalajin kerralla. Näin energiaa vapautui muihin asioihin. Lihakeitto ja kaalilaatikko säilyvät monta päivää jääkaapissa. Kaalilaatikko oli hautunut ihanasta meheväksi ja päällä oleva ruiskorppujauho oli saanut voinokareista ihanan rapeuden.
Nuoret eivät aluksi olleet kovinkaan vakuuttuneita kaalilaatikon ihanuudesta, mutta ruoka sai hyväksyvää muminaa, kunhan sitä suostuttiin maistamaan. Lihakeitto on takuuvarma arkiruoka ja sitä voi muokata seuraavana päivänä lisäämällä päälle paprikakuutioita tai muita vihanneksia. Keiton kanssa maistuu vaikkapa näkkileipä, joka tuo kokonaisuuteen ruokaisuutta.
Uunifetapastan valmistukseen kuluu spagetin kiehumisaika, ei yhtään pidempää. Tässä ollaan mielestäni asian ytimessä: riittää muutama hyvä raaka-aine ja yksinkertainen valmistustapa.
Tomaatin, oliiviöljyn ja fetan liitto ei petä koskaan.
Ruoka maistui täyteläiseltä olematta liian raskasta. Keko tuoreita yrttejä ja makeita kirsikkatomaatteja tekivät annoksesta täydellisen!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.