Vartiokylän Shiatsu-Kati tietää, ettei rentoutumiseen riitä pikainen niskahieronta

Jos tarvitset energiaa ja voimaa arjen keskelle, Vartiokylässä asuva hyvinvointialan yrittäjä Kati Rosendahl osaa auttaa. Täällä ihmisiä ei hoideta sekuntikellon säestyksellä, sillä Kati ymmärtää miten hektiseksi työelämä on viime vuosikymmenen aikana muuttunut.

Selkä on jumissa, töitä on liikaa ja stressi kalvaa mieltä. Kun asiakas saapuu Vartiokylässä asuvan Kati Rosendahlin, 45, vastaanotolle, kännykkä on heti alkuun laitettava äänettömälle. Tänne tullaan rentoutumaan pitkän kaavan mukaan. Se tarkoittaa sitä, että kehoa ja mieltä huolletaan päästä varpaisiin.

Eteisessä tuoksuvat eteeriset öljyt, ja seinillä näkyy värejä kuin sambakarnevaaleilla. Jos on tottunut 45 minuutin urheiluhierontaan, jossa maataan kylmässä kliinisessä huoneessa kirkkaan keinovalon alla ja kuunnellaan radiota, Katin vastaanotolla tunnelma on täysin päinvastainen. Entisen sambaohjaajan luo saavutaan etenkin silloin, kun halutaan päästä eroon hartiakireyksistä tai mielen ylivoimaisesta painolastista. Täällä ei hoideta ihmisiä sekuntikellon säestyksellä, vaan ajan kanssa.

En itse käy koskaan alle tunnin hoidoissa sen takia, koska haluan kokea syvärentoutumisen, hyvinvointialan yrittäjä kertoo.

Siihen on syynsä, miksi asiakas ohjataan eteisestä alakerran hämärästi valaistuun huoneeseen, jossa pääsee suoraan lämpimän peiton alle.

Asetun vatsalleni, laitan pääni tyynylle ja valmistaudun elämäni ensimmäiseen shiatsu-hierontaan.

Samaan aikaan, kun Kati työskentelee kehoni eteen, minä saan mielessäni vaeltaa rentoutusmusiikin säestyksellä omiin maailmoihin. Kukaan tai mikään ei keskeytä ajatuksiani, voin vain maata hiljaisuudessa ja pötköttää.

Syvän rentoutumisen ja suggestiohoitojen avulla voi päästä eroon esimerkiksi pelkotiloista tai riippuvuuksista, Kati kertoo.

Toisin kuin nykyajan työelämässä, Katin luona tunnelma on kiireetön. Mikään laite ei piippaa, eikä minun tarvitse puhua jonninjoutavia. Painallus painallukselta ymmärrän, miten jumissa olen. Kipeitä kohtia löytyy selän takaa sellaisista paikoista, jonne oma käsi ei yletä. Hoitava kosketus käy koko kehoni läpi. Jopa korvannipukat, sormenpäät ja kallonpohjan lihakset saavat kyytiä.

Katin mukaan niska-hartiaseudun ja selän kolotukset ovat nykyään erittäin yleisiä vaivoja, vaikka työergonomian tärkeys tiedostetaankin entistä paremmin. Vaativan työelämän aikaansaannokset näkyvät ja tuntuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun asiakas rojahtaa patjan päälle.

Kosketusta kaivataan

Yksityisasiakkaita käy Katin luona Itä-Helsingissä niin lähiseuduilta kuin pidemmän matkan päästä.

Monet valittelevat kiirettä, huonoa unenlaatua ja kasvanutta työtaakkaa. On niitäkin, joille pomo soittaa perään vapaa-ajalla.

Stressi vetää monella hartiat korviin. Kun porukkaa vähennetään työpaikoissa, eikä ketään palkata tilalle, niin jäljelle jäävät joutuvat tekemään muidenkin hommat.

Kati tietää, mistä puhuu. Vuodesta 2008 lähtien Ihana Hyvinvointipalvelu -nimistä yritystä Mellunkylän viljelypalstojen kupeessa luotsannut nainen on nähnyt paalupaikalta, miten hektiseksi työelämä on viime vuosikymmenen aikana muuttunut.

Sähköposteihin ja puheluihin on vastattava mielellään heti. Älypuhelimen kilahtaessa tekee mieli katsoa, kuka laittoi viestiä. Informaatiotulva on loputon.

Oman itsensä kohtaamiseen ei jää aikaa, ellei sitä ymmärrä erikseen ottaa.

Koronan myötä henkisen hyvinvoinnin ja fyysisen kosketuksen merkitys on korostunut entisestään. Kati muistuttaa, ettei esimerkiksi shiatsu-hoito ei ole ainoastaan lihashierontaa, vaan vuorovaikutusta, jossa asiakkaan kanssa kommunikoidaan. Osa liikuttuu hoidon aikana ja purkaa mieltään samalla tavoin kuin terapiassa.

Joku tulee tänne lihasjumin takia, joku hoidollisen puolen takia. On paljon yksinäisiä leskiä, joita ei koskaan kosketeta. Jokainen kuitenkin tarvitsee kunnioittavaa kosketusta.

Sellaiseen ei pysty yksikään kännykkä tai tietokone. Se on yksi syy, miksi Kati viihtyy paremmin ihmisten kuin laitteiden kanssa. Yksin asuva yrittäjä kertoo äskettäin näkemästään jutusta, jossa kerrottiin REM-unen olevan syvempää niillä, jotka nukkuvat kumppanin vieressä.

Minulla ei ole nyt ketään, kenen kainaloon menisin, Kati naurahtaa.

Kauas on tultu niistä nuoruudenpäivistä, jolloin hän vielä asui ex-miehensä ja poikansa isän kanssa Oranssi Asuntojen navettakommuunissa Itäväylän Teboilin takana.

Kalenteri uusiksi

Viimeisen vuoden aikana koronapandemia on muuttanut yrittäjän arjen lähes täysin. Riskiryhmään kuuluvat iäkkäämmät kanta-asiakkaat ovat siirtäneet vastaanottoaikojaan, ja yrityksille suunnatut ryhmäliikuntatunnit ovat tauolla. Tilalle on tullut byrokratiaa, paperitöitä ja päivärahaa, mutta aikaa on vapautunut myös uudelle. Takana on virtuaalisesti vedettyjä online-tunteja, ja keväälle on varattu energiaparantamisen kurssi.

Yrittäjä korostaa koulutuksen ja kurssien merkitystä. Ne lisäävät omaa hyvinvointia samalla tavoin kuin kehonhuolto. Siksi Kati lukee mielellään henkiseen kasvuun ja itsensä kehittämiseen liittyviä kirjoja ja nappaa lehdistä talteen parhaimmat aiheeseen liittyvät tekstit.

Vapaa-ajallaan Myllypurosta kotoisin oleva nainen liikkuu mielellään lähiluonnossa. Joskus hän päätyy ystävien kanssa Vartiokylänlahden Meridian kahvilaan, joskus sushille Itikseen tai Eastoniin. Hyvinvointialan yrittäjä tietää, että päivään on mahduttava omia hiljentymishetkiä.

– Tykkään käydä erilaisissa hoidoissa myös itse. Ties, missä spassa lilluisin, jos niitä olisi lähempänä. Rakastan kaikkia kehonhoitoja yhtä paljon kuin omia hiljaisia hetkiä.

Normaalitilanteessa Kati vetäisi kehonhuolto-, tanssi- ja rentoutumistunteja sekä työnohjausta ympäri Helsinkiä. Hänen tunneillaan on nähty niin valtion virkahenkilöitä, opettajia, eläkeläisiä, liikuntaseurojen jäseniä, merenkulkijoita kuin poliisejakin. Jumit ovat silti kaikilla samat, ammatista riippumatta. Burnoutin voi kokea kuka tahansa, eikä pelkkä kuntosalin ylätalja tai särkylääkepurkki ratkaise työuupumusta.

Katin mukaan hän osaa aistia jo tunnin alussa, minkälainen työpäivä ihmisillä on takana. Jos joku on allapäin, ohjaaja yleensä vaistoaa sen. Mitä tutumpi porukka tunneille tulee, sitä suoremmin Katille avaudutaan raskaasta päivästä. Joillekin jumppatuokio on päivän odotetuin hetki, joka auttaa jaksamaan.

–  Joku saattaa heti tunnin alussa ilmoittaa, että tatti on otsassa ja sen perään kysyä, voiko jo mennä matolle makaamaan. Nyt kun tunteja ei ole, niitä ihmisiä alkaa olla jo ikävä.

Ryhmätunneilla korostuu vuorovaikutuksen ja tilannetajun merkitys. Muun muassa suggestoterapeutiksi, hypnoosiohjaajaksi, kosmetologiksi ja ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi vuosien aikana opiskellut Kati näkee ihmisen aina kokonaisuutena, johon kuuluu sekä fyysinen että psyykkinen hyvinvointi. Hän tietää, milloin tunneilla kannattaa soittaa Reijo Taipaletta ja milloin maailmanmusiikkia.

En ole sellainen turhantärkeä, vaan minun tunneilla saa nauru raikaa. Olen siellä muita varten. Se ei ole minun liikuntatuntini. Teen kaikkeni, että kaikki lähtevät sieltä hyvällä fiiliksellä.

Kaava pätee myös shiatsu-hierontaan. Hoidon päätteeksi olo tuntuu kevyemmältä, eikä päätä kiristä enää yhtään.

Katin vinkit arjen hyvinvointiin:

Etsi itsellesi parhaiten sopiva hoitomuoto. On olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin perinteinen niska-hartiahieronta.

Muista nollata vähintään kerran päivässä. Rentoudu niin, että olet oikeasti itsesi kanssa etkä tee mitään. Unohda suorittaminen. Uupumus ei lähde millään raivolenkillä. Ole armollinen itsellesi.

Nuku päiväunia, laita kännykkä äänettömälle. Muista pitää lepopäiviä.

 

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median perustaja ja päätoimittaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Itäkeskuksen Puuilon myymäläpäällikkö Leonard: ”Tulin Puuiloon ihmisten vuoksi”

Leonard Käse työskentelee myymäläpäällikkönä Itäkeskuksen Eastonin Puuilossa, jonka valikoimaan kuuluu yli 30 000 tuotetta.

Summeri soikoon!
13.04.2023

Stand up -koomikko Mebe myy salit täyteen Itä-Helsingissä

Stand up -koomikko Mebe pitää Itä-Helsingin stand up -tarjontaa yhtenä Suomen parhaimmista.

Summeri soikoon!
22.03.2023

Kontulan legendaarinen kalastaja tuntee Itä-Helsingin kuin vapansa

Lähiötarinat tunteva itähelsinkiläinen kalastusopas Mika Vornanen on yksi Suomen tunnetummista hauenkalastajista.

Summeri soikoon!
17.02.2023

Anne Kontulasta: talviuinti vahvistaa luontoyhteyttä

Omat rajat, läsnäolo, rauhoittuminen ja luontoyhteys ovat talviuinnin parhaita hyvinvointivaikutuksia. Talviuintia viikottain harrastavan Annen mukaan myös flunssat ovat pysyneet poissa.

Summeri soikoon!
30.01.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje