Villa Wuoriossa on pitkästä aikaa elämää

Yrittäjäpariskunta Kati Stenman ja Samu Härkönen voittivat Villa Wuoriosta käydyn tarjoushuutokaupan. Nyt vuonna 1901 valmistuneessa huvilassa järjestetään niin rapuillallisia kuin hääjuhlia.

Asiaa pohdittiin viikonlopun yli. Sen jälkeen Kati Stenmanille, 46, ja Samu Härköselle, 47, oli selvää, että he halusivat osallistua tarjoushuutokauppaan, jonka kohteena oli Laajasalossa sijaitseva Villa Wuorio. Elettiin kevättä 2021, ja pitkään yrittäjänä työskennellyt Samu oli juuri vuodenvaihteessa myynyt kirjasitomonsa. Se tarkoitti sitä, että kalenterissa oli tilaa jollekin uudelle. Kun Kati esitteli Huutokaupat.comista sattumalta huomaamansa kohteen, päätös syntyi nopeasti.

– Se oli ainutlaatuinen mahdollisuus, Kati kertoo.

Keväällä 2021 tehty viime hetken tarjous johti yrittäjäparin ensimmäiseen yhteiseen projektiin, joka eskaloitui kesäkuun alussa avainten luovutukseen. Sen jälkeen Villa Wuoriossa on taas alkanut tapahtua – vuosien hiljaiselon jälkeen. Nyt, syyskuun alussa Katilla ja Samulla on takana ensimmäinen kausi 120 vuotta vanhan huvilan isäntäväkenä. Vaikka asiat etenivät huutokaupan jälkeen vikkelästi, netistä bongattu huvilarakennus vierastaloineen ei ollut Katille täysin vieras.

Sydämeni on sykkinyt tälle paikalle aina, Santahaminassa lapsuutensa viettänyt ja Laajasalossa viimeiset viisi vuotta asunut Kati kertoo.

Vielä muutama vuosi sitten hän käveli usein kartanomiljöön rantaviivaa pitkin Pulla-koiransa kanssa ja mietti, miten hienoa olisi herättää vanha paikka henkiin. Merenrantamaisemissa tyhjillään seisoneet suojellut rakennukset olivat surullinen näky, joka puhutteli muitakin laajasalolaisia. Paikallisena yrittäjänä vuosia työskennellyt Kati tiesi sen. Ekologisen ruokapuodin pyörittäminen vanhalla ostarilla oli kerryttänyt hänelle paikallistietoutta ja linkittänyt ihmisiin, joista on ollut iloa myös myöhemmin.

Yksi sellainen ihminen, Laajasalon kukkakioskin Pirjo, häärii haastatteluhetkellä Villa Wuorion alakerrassa, joka on täyttynyt kukka-asetelmista. Pöydille on tehty mallikattauksia, koska seuraavana päivänä samojen seinien sisällä järjestetään avointen ovien päivä. Vastaavalle on ollut tilausta jo pitkään, sillä monille saarelaisille historialliset rakennukset ovat tuttuja vain ulkoa päin.

Alussa suurin huolenaiheeni oli se, ovatko talot terveitä. Onneksi rakennuksia ei ole pilattu väärillä materiaaleilla tehdyillä remonteilla. Ikkunat ovat yksinkertaisia, ja tuuli käy rakennusten läpi. Ehkä se on koitunut pelastukseksi, että talot hengittävät, Kati arvelee.

Työympäristö on kenelle tahansa sisään astuvalle poikkeuksellinen, oli sitten kukkakauppias tai siivooja.

Huvilan pitkä historia

Alun perin Villa Wuorio valmistui Suomen maineikkaimman koristemaalari Salomo Wuorion ja hänen perheensä kesäasunnoksi 1900-luvun alussa. Vuonna 1964 Wuorion ainoa perillinen, arkkitehti Karl Gunnar Valdemar Wuorio, myi rakennukset Helsingin kaupungille 20 000 markalla. Sen jälkeen kiinteistöt olivat pitkään Nuorisoasiainkeskuksen käytössä. Niiltä ajoilta Kati kertoo kuulleensa kuluneen kesän kävijöiltä useita muistoja. Kerran paikalla vieraili pariskunta, joka intoutui kertomaan 1960-luvun kesäleireistä.

Heidän mukaansa nuoret rynnivät aina pääovista yläkertaan varaamaan nukkumapaikat. Käsittääkseni pariskunta oli aikoinaan tavannut täällä leirillä, ja kun muut olivat menneet nukkumaan, he olivat menneet keskenään yhteen komeroon. Oli aika nostalgista, kun he pääsivät täällä katsomaan sitä komeroa, Kati nauraa.

Menneen historian näkee yläkerran näkötornin kaiteiden raapustuksista ja jugendtyyliä edustavista kaapeista, jotka ovat seisseet samoilla paikoilla luultavasti koko huvilan olemassaolon ajan. Vaikka suojaisalla paikalla sijaitsevia rakennuksia pidetään arkkitehtuurin osalta vaatimattomina, alaa ymmärtämättömän silmissä molemmat talot ovat kuin suoraan sadusta, ovenkahvoja myöten.

Rakastuimme tähän tyyliin. On vähän huvittavaa, kun tätä on kuvailtu lapsekkaaksi ja naurettavaksi.

Kivenheiton päässä päärakennuksesta sijaitsee rantasauna, jonka eteen on tuotu paljuauto. Rannalla puhaltaa kolea tuuli, mutta Samu huolehtii, ettei pari vuotta sitten rinnalle löytyneen puolison tarvitse palella. Juuri kihloihin menneen parin keskinäinen energia saa ulkopuolisenkin hyvälle tuulelle. Elokuun hämärtyvässä illassa hetki on sellainen, johon tekee mieli uppoutua kuin elokuvateatterin tuoliin. Vuorilahdentiellä näkee tällä hetkellä enemmän rakkautta kuin draamaa.

Olemme Samun kanssa aika saman henkisiä ja ilmeisesti yhtä hulluja molemmat, eli perfect match, Kati hymyilee.

Hän työskentelee huvilalla etenkin päiväsaikaan, jolloin Espoossa asuva Samu tekee vuoroja entisen yrityksensä leivissä. Itä-Helsingin tiluksilla tehtävää on riittänyt markkinoinnista tapahtumien järjestämiseen, eikä Villa Wuorio suinkaan ole yrittäjien ainoa tulonlähde. Laajasalossa Kati tunnetaan myös muna-Katina, jonka kuljetusautosta voi ostaa Somerolta peräisin olevia ulkokanalan munia. Korona-aikaan jalostunut toiminta-ajatus on johtanut siihen, että kananmunista on tullut osa yrittäjänaisen pääliiketoimintaa.

Tässä on monta rautaa tulessa, Kati kertoo ja jatkaa Samun kanssa matkaa seuraavalle etapille.

Rantabaari ja kotihylje

Huvilan avainten luovutuksesta on kulunut pian kolme kuukautta, ja vuonna 1860 valmistuneen vierastalo Bergvikin edustalle on ilmestynyt terassialue eli rantabaari, jonka pöytien ääreltä voi katsella auringonlaskua tai kuikuilla, näkyykö kivien päällä kotihylkeeksi nimettyä kaveria, joka ilmestyy pintaan yleensä laivareittien läheisyydessä.

Jos vähän pinnistelee, aaltoihin voi kuvitella mielessään 1800-luvun kalastajat, joille tarinan mukaan nykyinen vierastalo edusti aikoinaan torppaa. Nyt samojen seinien sisällä voi siemailla viiniä tai tutustua Tiina Melingin taiteeseen kahvikupin äärellä.

Emme ole tehneet sisätiloissa mitään muuta kuin kalustaneet rakennukset. Ei tänne tuosta vaan voi ruveta mitään kukkatapettia seinälle laittamaan. Kaikki pitää ensin hyväksyttää kaupungilla, Kati kertoo.

Seuraavaksi odotellaan kaupungin toimesta pian alkavaa julkisivumaalausta. Katto on jo maalattu. Miljöössä tapahtuu lokakuun loppuun saakka, minkä jälkeen vauhti hidastuu hetkeksi.

Kuluneen kesän aikana pihapiirissä on muun muassa järjestetty talkoita, pidetty ulkokirppiksiä, joogattu, syöty rapuja, kuunneltu musiikkia ja vuokrattu sup-lautoja.

Sekä rakennukset omistavan Helsingin kaupungin että yrittäjäparin visio on se, että Villa Wuorion miljöö tulee tutuksi mahdollisimman monelle kaupunkilaiselle. Se tarkoittaa sitä, että pihapiiri on avoin, ellei paikalle ole kannettu yksityistilaisuudesta kertovaa kylttiä. Lähiruokaa arvostava Kati aikoo panostaa etenkin paikan ruokapuoleen, kun Samu puolestaan satsaa siihen, että huvilan tiluksilla pääsee nauttimaan livemusiikista.

Kesäaikaan rakennuksia voi vuokrata yksityistilaisuuksiin, kuten häihin tai kastejuhliin. Talven varalle suunnitteilla on ainakin latukahvila – talviuintia ja saunaa unohtamatta.

Kuka tahansa on tervetullut ehdottamaan meille, mitä täällä pitäisi järjestää. Alue mahdollistaa monenlaista toimintaa, yrittäjäpari muistuttaa.

 

 

t

Ollaanko kavereita? Tilaa kaverikirjeemme ja kuulet ensimmäisenä, mitä idässä tapahtuu.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median perustaja ja päätoimittaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Itäkeskuksen Puuilon myymäläpäällikkö Leonard: ”Tulin Puuiloon ihmisten vuoksi”

Leonard Käse työskentelee myymäläpäällikkönä Itäkeskuksen Eastonin Puuilossa, jonka valikoimaan kuuluu yli 30 000 tuotetta.

Summeri soikoon!
13.04.2023

Stand up -koomikko Mebe myy salit täyteen Itä-Helsingissä

Stand up -koomikko Mebe pitää Itä-Helsingin stand up -tarjontaa yhtenä Suomen parhaimmista.

Summeri soikoon!
22.03.2023

Kontulan legendaarinen kalastaja tuntee Itä-Helsingin kuin vapansa

Lähiötarinat tunteva itähelsinkiläinen kalastusopas Mika Vornanen on yksi Suomen tunnetummista hauenkalastajista.

Summeri soikoon!
17.02.2023

Anne Kontulasta: talviuinti vahvistaa luontoyhteyttä

Omat rajat, läsnäolo, rauhoittuminen ja luontoyhteys ovat talviuinnin parhaita hyvinvointivaikutuksia. Talviuintia viikottain harrastavan Annen mukaan myös flunssat ovat pysyneet poissa.

Summeri soikoon!
30.01.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje