Villit vinkit sesonkiherkutteluun: parsa pistää nyt parastaan!
Varma merkki kevään saapumisesta ovat hevi-osastolla kirmaavat parsafanit, jotka hihkuvat onnesta nähdessään hennon vihreät ja valkoiset tankoparsat vihannestiskillä. Parsaa voi valmistaa monella tapaa ja sitä voi nauttia raakana tai kypsennettynä. Nyt nautimme tästä jumalten herkusta maukkaassa salaatissa, uunissa fetan kanssa paahdettuna sekä munakkaaseen kevyesti höyrytettynä.
Jos minulta kysytään, niin rakkain kasvikseni on parsa. Olen syönyt sitä yli kolmekymmentä vuotta lähes päivittäin.
Parsa sekä parsakaali taipuvat moneksi ja tänä päivänä erilaisia lajikkeita on tarjolla runsaasti. Parsakaalia ja parsaa ei tule sekoittaa keskenään. Tarjolla on pulleaa parsakaalia, italialaisittain kutsuttua broccolia. Broccolini on taas varsiparsakaalia, jota kasvatetaan myös meillä Suomessa. Monenlaista hybridiä on tarjolla ja lajikkeet jatkavat kehittymistään. Kuitenkin suuri osa ihmisistä arvostaa tuttua ja turvallista tankoparsaa. Tankoparsaa on tarjolla kuluttajille monen värisenä. Parsa on vitamiinipommi, joka jättää monet muut kasvikset varjoonsa.
Paras sesonki on käsillä juuri nyt ja se jatkuu pitkälle kesäkuuta.
Parsalla on myös lääkinnällisiä ominaisuuksia
Parsaa (asparagus) on viljelty ensimmäisen kerran jo 5000 vuotta sitten Egyptissä ja se on levinnyt ajanlaskun alussa Välimeren ja Aasian alueelle. Euroopassa ensimmäisenä parsaa alkoivat kasvattaa antiikin kreikkalaiset ja sitten roomalaiset. Suomessa parsaa on viljelty 1700-luvulta lähtien. Parsalla on vuosituhansia pitkä käyttöhistoria ja vankka maine hyöty- ja lääkekasvina.
Parsa on yksi ravinnepitoisemmista kasviksista, joka sisältää vain vähän energiaa. Se on mainio kuidun, A- ja C-vitamiinin sekä raudan lähde. Parsassa on myös runsaasti folaattia, jota tarvitaan hermoston toimintaan ja aminohappojen aineenvaihduntaan. Antioksidanttipitoisuudessaan parsa on vihannesten kärkikastia.
K-ruoka-sivusto tarjoaa inspiraatiota erilaisiin parsaherkkuihin. Sivustolta löytyy reseptien lisäksi vinkkejä eri parsalajikkeiden valintaan sekä erilaisten parsojen käsittelyohjeita. Myös sivuston videoita kannattaa hyödyntää.
Vaikka parsa onkin melkoista terveysruokaa, kannattaa elämässä pyrkiä tasapainoon ja siksi parsan paras kaveri on usein voi. Parsa rakastaa rasvaa ja usein ensimmäiset parsat syödäänkin kevyesti höyrytettyinä hollandaisekastikkeen kanssa.
Grillikauden avajaisissa monille lihansyöjille maistuu pekoniin kääritty parsa ja se onkin mainio alkupala. Älä siis tuijota vain ravintoarvoja, vaan valmista parsaa niin, että se maistuu juuri sinulle.
Tuore parsa maistuu myös raakana
Monille saattaa tulla yllätyksenä, että parsaa voi syödä myös raakana. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota parsan tuoreuteen. Valitse vain napakoita ja mielellään mahdollisimman ohuita parsoja. Kiinnitä huomiota parsojen kantaan sekä nuppuihin. Tankoparsan kanta katkeaa siitä kohdasta mistä se on tuore, eli voit napsutella kannat pois ihan käsin.
Parsat kannattaa huuhdella hyvin ja valkoinen parsa tulee myös aina kuoria sen säikeisen kuoren vuoksi. Tiesitkö, että viljelytapa vaikuttaa parsan väriin? Vihreä parsa kasvaa maan pinnalla, kun taas valkoinen parsa peitellään mullan alle. Violetti väri puolestaan syntyy siitä, että parsan nuput saavat pilkistää mullasta.
Parsa kannattaa säilyttää viileässä ja syödä mahdollisimman tuoreena. Parsan kuorimiseen on olemassa oma parsankuorija, mutta aivan tavallinen kuorimaveitsi käy myös. Kuori parsa tarvittaessa ohuelti tyvestä latvaan päin, usein riittää kun kuorii puoleenväliin vartta.
Höylätty tuoreparsasalaatti on yksi lempisalaattini, jossa parsa tarjoillaan raakana. Lisämakua salaattiin antaa toinen suosikkini fenkoli. Fenkolin tunnistettavan makea aniksen maku sopii erinomaisesti salaateissa käytettäväksi. Fenkoli on sipulimainen kasvi, joka on rantautunut meille Välimereltä. Monet tunnistavat sen paremmin siemenistään, joita käytetään esimerkiksi leivän maustamisessa.
Fenkoli tulee huuhdella hyvin ja sen voi käyttää kokonaan ruuanlaitossa tillimäisistä tupsukoista lähtien. Paras leikkuri fenkolin siivuttamiseen on kunnon mandoliini. Jos et sellaista omista, niin hyvä kuorimaveitsi riittää.
Tarvitset:
nipun parsaa
1 pieni fenkoli
1/2 sitruuna
1 dl hasselpähkinää
2 dl parmesaania
basilikaa
½ dl oliiviöljyä
ripaus sormisuolaa
mustapippuria
Tee näin: Esivalmistele parsat pesemällä ne kylmällä vedellä. Poista puiseva tyvi, kuori tarvittaessa. Höylää parsa ja fenkoli kuorimaveitsellä ohuiksi nauhoiksi.
Paahda hasselpähkinät kuivalla ja kuumalla pannulla muutama minuutti. Kuori ne halutessasi ja rouhi ne jäähtyneinä.
Mittaa kastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Tämä onnistuu myös sauvasekoittimella. Lisää lopuksi sitruunanmehu.
Siirrä parsat, fenkolit ja basilikan lehdet kulhoon ja sekoita joukkoon kastike. Ripottele päälle pähkinärouhe ja viimeistele kuorimaveitsellä leikatuilla parmesaanilastuilla annos.
Minusta parsa on parhaimmillaan uunissa paahdettuna.
Parsa ei tarvitse kuin hiukan oliiviöljyä, sitruunaa, sormisuolaa ja makeutta hunajasta. Blogimaailmassa on vuoden ajan hehkutettu Liemessä blogin Jenni Häyrisen innovatiivista uunifetapastaa.
Mutta nytpä Jenni on kehittänyt uuden hitin, parsasta ja fetajuustosta syntyvän uunifetaparsan!
Tämä on mitä parhainta pikaruokaa, nyt kun moni työskentelee etänä kotoa käsin. Lounas valmistuu hetkessä, napsauta uuni päälle ja viiden minuutin päästä ruoka on jo uunissa paahtumassa.
Tarvitset:
nipun parsaa
1 kpl fetaa
sitruuna
pari lorausta oliiviöljyä
loraus hunajaa
mustapippuria
tarjoiluun mintunlehtiä
(keitettyä spagettia)
Tee näin: Lisää vuoan pohjalle oliiviöljyä ja pyöräytä parsatankoja öljyssä. Ripottele päälle hiven sormisuolaa.
Laita kokonainen fetapala parsojen päälle ja sen päälle sitruunaviipaleet. Pirskottele päälle lopuksi oliiviöljyä, sitruunamehua ja hunajaa. Viimeistele mustapippurilla.
Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta lämpö 225 asteeseen ja paahda vielä 10 minuuttia. Koristele mintunlehdillä. Uunifetaparsan kanssa voit tarjota halutessasi keitettyä spagettia.Toinen pikalounas kahdelle hengelle syntyy Bimi-parsakaalista.
Bimi-parsakaalissa kukinnot ovat kiinni erillisissä ohuissa varsissa, ja myös varret voi syödä sellaisenaan. Tätä herkkua saa nykyään lähes joka lähikaupasta. Bimi- parsakaali on parhaimmillaan nopeasti keitettynä tai höyrytettynä suolalla maustetussa vedessä.
Tarvitset:
3 munaa
oliiviöljyä
nippu Bimi-parsakaalia
5 kirsikkatomaattia
kourallinen tummia oliiveja
parmesaania
suolaa
mustapippuria
yrttejä
Tee näin: Kiehauta Bimi-parsakaaleja kiehuvassa suola maustetussa vedessä noin 3 minuuttia. Kaada vesi pois ja jätä parsakaalit kattilaan odottamaan.
Anna pannulle loraus oliiviöljyä ja lisää munat yksitellen. Anna munien hyytyä hetki ja mausta suolalla. Alenna lämpötilaa reilusti. Lisää päälle Bimi-parsakaalit sekä halkaistut kirsikkatomaatit ja kourallinen oliiveja. Raasta päälle makusi mukaan parmesaania ja mausta lopuksi mustapippurilla. Anna munapaistoksen hyytyä hetki pannulla. Taita paistos ja leikkaa se kahteen osaan.
Miltä maistui?
Kuten aiemmasta ehkä saattoi päätellä, parsa on erityisesti meidän perheen äidin lempikasvis. Lapset eivät tunne samanlaista kiintymystä parsaa tai fenkolia kohtaan, jostain kummasta syystä.
Mieheni on vuosien saatossa siedättynyt pitämään parsasta, mutta hänen suosikkinsa se ei edelleenkään ole. Tämänkertaiset tarjottavat maistuivat kaikille, koska niiden makuun on totuttu. Lapset arvioivat parsan ansaitsevan kolme tähteä. Itse pidän parsaa niin suuressa arvossa, että se ei ansaitse mitään muuta kuin täydet pisteet.
Parsan tuomat terveyshyödyt ovat niin mittavat, että sitä kannattaa hyödyntää erityisesti nyt, kun sen sesonki on kuumimmillaan. Oli sitten kyseessä parsa tai fenkoli, uusia lajikkeita kannattaa testata tulevana kesänä esimerkiksi grillaten ja maustaen ne omaan makuun.
Herkutellen kohti kesää lisääntyneestä valosta nauttien.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.