Villit vinkit sesonkiherkutteluun: parsa pistää nyt parastaan!

 Varma merkki kevään saapumisesta ovat hevi-osastolla kirmaavat parsafanit, jotka hihkuvat onnesta nähdessään hennon vihreät ja valkoiset tankoparsat vihannestiskillä. Parsaa voi valmistaa monella tapaa ja sitä voi nauttia raakana tai kypsennettynä.  Nyt nautimme tästä jumalten herkusta maukkaassa salaatissa, uunissa fetan kanssa paahdettuna sekä munakkaaseen kevyesti höyrytettynä. 

Jos minulta kysytään, niin rakkain kasvikseni on parsa. Olen syönyt sitä yli kolmekymmentä vuotta lähes päivittäin.

Parsa sekä parsakaali taipuvat moneksi ja tänä päivänä erilaisia lajikkeita on tarjolla runsaasti. Parsakaalia ja parsaa ei tule sekoittaa keskenään. Tarjolla on pulleaa parsakaalia, italialaisittain kutsuttua broccolia. Broccolini on taas varsiparsakaalia, jota kasvatetaan myös meillä Suomessa. Monenlaista hybridiä on tarjolla ja lajikkeet jatkavat kehittymistään. Kuitenkin suuri osa ihmisistä arvostaa tuttua ja turvallista tankoparsaa. Tankoparsaa on tarjolla kuluttajille monen värisenä. Parsa on vitamiinipommi, joka jättää monet muut kasvikset varjoonsa.

Paras sesonki on käsillä juuri nyt ja se jatkuu pitkälle kesäkuuta.

Parsalla on myös lääkinnällisiä ominaisuuksia

Parsaa (asparagus) on viljelty ensimmäisen kerran jo 5000 vuotta sitten Egyptissä ja se on levinnyt ajanlaskun alussa Välimeren ja Aasian alueelle. Euroopassa ensimmäisenä parsaa alkoivat kasvattaa antiikin kreikkalaiset ja sitten roomalaiset. Suomessa parsaa on viljelty 1700-luvulta lähtien. Parsalla on vuosituhansia pitkä käyttöhistoria ja vankka maine hyöty- ja lääkekasvina.

Parsa on yksi ravinnepitoisemmista kasviksista, joka sisältää vain vähän energiaa. Se on mainio kuidun, A- ja C-vitamiinin sekä raudan lähde. Parsassa on myös runsaasti folaattia, jota tarvitaan hermoston toimintaan ja aminohappojen aineenvaihduntaan. Antioksidanttipitoisuudessaan parsa on vihannesten kärkikastia.

K-ruoka-sivusto tarjoaa inspiraatiota erilaisiin parsaherkkuihin. Sivustolta löytyy reseptien lisäksi vinkkejä eri parsalajikkeiden valintaan sekä erilaisten parsojen käsittelyohjeita.  Myös sivuston videoita kannattaa hyödyntää.

Vaikka parsa onkin melkoista terveysruokaa, kannattaa elämässä pyrkiä tasapainoon ja siksi parsan paras kaveri on usein voi. Parsa rakastaa rasvaa ja usein ensimmäiset parsat syödäänkin kevyesti höyrytettyinä hollandaisekastikkeen kanssa.

Grillikauden avajaisissa monille lihansyöjille maistuu pekoniin kääritty parsa ja se onkin mainio alkupala. Älä siis tuijota vain ravintoarvoja, vaan valmista parsaa niin, että se maistuu juuri sinulle.

Tuore parsa maistuu myös raakana

Monille saattaa tulla yllätyksenä, että parsaa voi syödä myös raakana. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota parsan tuoreuteen. Valitse vain napakoita ja mielellään mahdollisimman ohuita parsoja. Kiinnitä huomiota parsojen kantaan sekä nuppuihin. Tankoparsan kanta katkeaa siitä kohdasta mistä se on tuore, eli voit napsutella kannat pois ihan käsin.

Parsat kannattaa huuhdella hyvin ja valkoinen parsa tulee myös aina kuoria sen säikeisen kuoren vuoksi.  Tiesitkö, että viljelytapa vaikuttaa parsan väriin? Vihreä parsa kasvaa maan pinnalla, kun taas valkoinen parsa peitellään mullan alle. Violetti väri puolestaan syntyy siitä, että parsan nuput saavat pilkistää mullasta.

Parsa kannattaa säilyttää viileässä ja syödä mahdollisimman tuoreena. Parsan kuorimiseen on olemassa oma parsankuorija, mutta aivan tavallinen kuorimaveitsi käy myös. Kuori parsa tarvittaessa ohuelti tyvestä latvaan päin, usein riittää kun kuorii puoleenväliin vartta.

Höylätty tuoreparsasalaatti on yksi lempisalaattini, jossa parsa tarjoillaan raakana. Lisämakua salaattiin antaa toinen suosikkini fenkoli. Fenkolin tunnistettavan makea aniksen maku sopii erinomaisesti salaateissa käytettäväksi. Fenkoli on sipulimainen kasvi, joka on rantautunut meille Välimereltä. Monet tunnistavat sen paremmin siemenistään, joita käytetään esimerkiksi leivän maustamisessa.

Fenkoli tulee huuhdella hyvin ja sen voi käyttää kokonaan ruuanlaitossa tillimäisistä tupsukoista lähtien. Paras leikkuri fenkolin siivuttamiseen on kunnon mandoliini. Jos et sellaista omista, niin hyvä kuorimaveitsi riittää.

Tarvitset:

nipun parsaa

1 pieni fenkoli

1/2 sitruuna

1 dl hasselpähkinää

2 dl parmesaania

basilikaa

½ dl oliiviöljyä

ripaus sormisuolaa

mustapippuria

 Tee näin: Esivalmistele parsat pesemällä ne kylmällä vedellä. Poista puiseva tyvi, kuori tarvittaessa. Höylää parsa ja fenkoli kuorimaveitsellä ohuiksi nauhoiksi.

Paahda hasselpähkinät kuivalla ja kuumalla pannulla muutama minuutti. Kuori ne halutessasi ja rouhi ne jäähtyneinä.

Mittaa kastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Tämä onnistuu myös sauvasekoittimella. Lisää lopuksi sitruunanmehu.

Siirrä parsat, fenkolit ja basilikan lehdet kulhoon ja sekoita joukkoon kastike. Ripottele päälle pähkinärouhe ja viimeistele kuorimaveitsellä leikatuilla parmesaanilastuilla annos. 

Minusta parsa on parhaimmillaan uunissa paahdettuna.

Parsa ei tarvitse kuin hiukan oliiviöljyä, sitruunaa, sormisuolaa ja makeutta hunajasta.  Blogimaailmassa on vuoden ajan hehkutettu Liemessä blogin Jenni Häyrisen innovatiivista uunifetapastaa.

Mutta nytpä Jenni on kehittänyt uuden hitin, parsasta ja fetajuustosta syntyvän uunifetaparsan!

Tämä on mitä parhainta pikaruokaa, nyt kun moni työskentelee etänä kotoa käsin. Lounas valmistuu hetkessä, napsauta uuni päälle ja viiden minuutin päästä ruoka on jo uunissa paahtumassa.

Tarvitset:

 nipun parsaa

1 kpl fetaa

sitruuna

pari lorausta oliiviöljyä

loraus hunajaa

mustapippuria

tarjoiluun mintunlehtiä

(keitettyä spagettia)

 Tee näin: Lisää vuoan pohjalle oliiviöljyä ja pyöräytä parsatankoja öljyssä. Ripottele päälle hiven sormisuolaa.

Laita kokonainen fetapala parsojen päälle ja sen päälle sitruunaviipaleet. Pirskottele päälle lopuksi oliiviöljyä, sitruunamehua ja hunajaa. Viimeistele mustapippurilla.

Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta lämpö 225 asteeseen ja paahda vielä 10 minuuttia. Koristele mintunlehdillä. Uunifetaparsan kanssa voit tarjota halutessasi keitettyä spagettia.Toinen pikalounas kahdelle hengelle syntyy Bimi-parsakaalista.

Bimi-parsakaalissa kukinnot ovat kiinni erillisissä ohuissa varsissa, ja myös varret voi syödä sellaisenaan. Tätä herkkua saa nykyään lähes joka lähikaupasta. Bimi- parsakaali on parhaimmillaan nopeasti keitettynä tai höyrytettynä suolalla maustetussa vedessä.

Tarvitset:  

3 munaa

oliiviöljyä

nippu Bimi-parsakaalia

5 kirsikkatomaattia

kourallinen tummia oliiveja

parmesaania

suolaa

mustapippuria

yrttejä

Tee näin: Kiehauta Bimi-parsakaaleja kiehuvassa suola maustetussa vedessä noin 3 minuuttia. Kaada vesi pois ja jätä parsakaalit kattilaan odottamaan. 

Anna pannulle loraus oliiviöljyä ja lisää munat yksitellen. Anna munien hyytyä hetki ja mausta suolalla. Alenna lämpötilaa reilusti. Lisää päälle Bimi-parsakaalit sekä halkaistut kirsikkatomaatit ja kourallinen oliiveja. Raasta päälle makusi mukaan parmesaania ja mausta lopuksi mustapippurilla. Anna munapaistoksen hyytyä hetki pannulla. Taita paistos ja leikkaa se kahteen osaan.

Miltä maistui?

Kuten aiemmasta ehkä saattoi päätellä, parsa on erityisesti meidän perheen äidin lempikasvis. Lapset eivät tunne samanlaista kiintymystä parsaa tai fenkolia kohtaan, jostain kummasta syystä.

Mieheni on vuosien saatossa siedättynyt pitämään parsasta, mutta hänen suosikkinsa se ei edelleenkään ole. Tämänkertaiset tarjottavat maistuivat kaikille, koska niiden makuun on totuttu. Lapset arvioivat parsan ansaitsevan kolme tähteä. Itse pidän parsaa niin suuressa arvossa, että se ei ansaitse mitään muuta kuin täydet pisteet.

Parsan tuomat terveyshyödyt ovat niin mittavat, että sitä kannattaa hyödyntää erityisesti nyt, kun sen sesonki on kuumimmillaan. Oli sitten kyseessä parsa tai fenkoli, uusia lajikkeita kannattaa testata tulevana kesänä esimerkiksi grillaten ja maustaen ne omaan makuun.

Herkutellen kohti kesää lisääntyneestä valosta nauttien.

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Rapeat yön yli -sämpylät ja samettinen kasvissosekeitto lämmittävät kehoa ja mieltä

Sytytä kynttilät ja nautiskele sielua lämmittävää ja ihanasti inkivääristä kurpitsa-linssikeittoa sekä rapeita yön yli -sämpylöitä, jotka syntyvät lähes itsestään.

Miltä maistui?
05.11.2024

Syksyllä hurmaannutaan pataruoista

Hitaasti haudutettu Lyonin kana sulaa suuhun, ja maistuu kera kuohkean perunasoseen ja paahdettujen punajuurien. Annos maistuu myös kasvisversiona.

Miltä maistui?
15.10.2024

Mausteinen kala-äyriäiskeitto bouillabaisse itähelsinkiläisittäin

Mausteinen bouillabaisse on keittojen aatelia. Sen syvä mausteisuus ja houkuttava ulkoasu todella herättävät makuhermot nauttimaan.

Miltä maistui?
05.09.2024

Metsä pursuaa nyt marjoja ja sieniä, joista syntyy elämäsi paras sienipiirakka

Lähde metsään virkistävälle löytöretkelle. Paras sienipiirakka ja kuohkea vispipuuro syntyvät itse poimituista sienistä ja marjoista.

Miltä maistui?
16.08.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje