Villiyrtit loistavat ranskalaisessa galette-piirakassa
Ranskalaisesta keittiöstä tuttu, rustiikkisen näköinen galette-piiras leivotaan rennosti suoraan leivinpaperille. Täytteeksi sopivat superherkullinen villiyrtti nokkonen, peruna ja parsa. Tätä helppotekoista herkkua et pysty vastustamaan sitä kerran maistettuasi!
Jos jokaisen kotikokin pitäisi osata tehdä yksi leivonnainen, se olisi galette.
Tämän helpompaa piirakkaa ei ole olemassakaan. Galette on nopea ja kaunis tarjottava, jonka täytteeksi sopii niin suolainen kuin makea täyte. Galeten on tarkoitus olla rustiikkinen ja se saa myös näkyä lopullisessa ulkomuodossa. Piirakka tehdään rennolla otteella kaulien kaulimella. Muotoseikoilla ei ole niin väliä, piiraan reunat taitellaan vain täytteiden päälle.
Tässä reseptissä hyödynnämme juuri parhaimmillaan olevaa villiyrttiä, nokkosta, joka on luonnonkasveistamme monikäyttöisin. Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea, sen sisältäessä paljon piitä, rautaa ja eri vitamiineja, kuten C-vitamiinia. Nokkosta on tarjolla varhaisesta keväästä pitkälle kesää. Alkukesän pienet 10–15 senttiset nokkosen versot voi kerätä kokonaan, myöhemmin kesällä kannattaa kerätä vain varren yläosa.
Villiyrttien keruussa pätevät jokamiehenoikeudet
Valitse villiyrttien keruupaikaksi puhdas ja vähäliikenteinen ympäristö. Luonnosta kerättävät villiyrtit ovat ilmaisia, terveellisiä ja ekologia. Luonnossa liikkuminen yhdistettynä villiyrttien keräämiseen, on myös erittäin meditatiivista. Taustalla humisevat puut ja aurinkoisilla säillä kuuluva lintukonsertti rauhoittavat hermostoa.
Metsässä kulkiessa kannattaa antaa itselleen aikaa katsella ympäristöä, haistella ja havainnoida.
Tutkitusti luonnossa liikkuminen vähentää stressiä ja nostaa mielialaa, sillä on todettu olevan monia terveysvaikutteita. Näin alkukesän kynnyksellä tuoksut ovat huumaavan voimakkaita. Nokkospuskan löytää parhaiten kosteikkojen reunoilta sekä lehdoista. Nokkosen hieman pistävä tuoksu saattaa jopa johdattaa kulkijan puskan äärelle.
Vaikka nuorien nokkosversojen ei pitäisi kirvellä iholla, kannattaa ne silti kerätä hanskat kädessä. Varaa mukaan mielellään paperipussi tai kori, jonne keräät nokkosenlehdet.
K-ruoka sivustolla on useita erilaisia suolaisia ja makeita galette-reseptejä. Sain kuitenkin tämänkertaiseen reseptiin inspiraation Bellatable-blogista. Tässä reseptissä nokkosta oli lisätty piirastaikinaan ja täytteenä on perunaa, mascarbone-juustoa sekä parsaa. Lopputulos on ällistyttävän hyvä, joten tämä resepti kannattaa ottaa talteen.
Tein oman versioni upeiden Bellojen alkuperäisestä reseptistä varioiden sillä mitä kaapista sattui löytymään. Piiraaseen tulevat perunat voi keittää kypsiksi jo edellisenä päivänä, säilyttäen ne jääkaapissa yön yli. Perunat voi toki keittää myös siinä vaiheessa, kun teet piirasta, mutta varaa aikaa niiden jäähtymiseen. Kuumaa perunaa on hankala siivuttaa.
TARVITSET:
Galette-pohja
1 l nokkosta (n. 70 g ryöpättynä)
2,5 dl vehnäjauhoa
1 dl ruisjauhoa
3 rkl vehnälesettä
1 dl jugurttia tai rahkaa
½ rkl omenaviinietikkaa
½ suolaa
4 rkl kylmää vettä
Täyte
150 g mascarbonea, ricottaa tai ranskankermaa
1 dl parmesan- tai pecorinojuustoa
3 rkl piparjuurta tuoreena tai 45 g piparjuuritahnaa
½ suolaa
4 isoa keitettyä perunaa
2 kevätsipulin vartta
5 tankoparsaa
salviaa (mikä tahansa yrtti käy)
Tee näin: Aloita keittämällä perunat kypsiksi. Tämän voi tehdä jo edellisenä päivänä. Säilytä perunat yön yli jääkaapissa.
Valmista ensin pohja. Sekoita yleiskoneessa tai kulhossa jauhot (voit tehdä pohjan myös pelkästä vehnäjauhosta tai vaihdella eri jauhojen suhdetta). Lisää sekaan suola, rahka ja omenaviinietikka.
Ryöppää nokkoset reilussa vedessä. Kiehauta vesi ja lisää nokkoset. Pyöräytä nokkosia muutaman kerran vedessä noin (15-30 sek.) ja nosta ne siivilään reikäkauhalla. Huuhtele nokkoset kylmällä vedellä ja purista ylimääräinen vesi pois, niin että jäljellä on kuiva pieni pallo. Hienonna veitsellä nokkoset ja lisää ne taikinaan.
Nypi taikinan joukkoon kylmä voi pieninä nokareina. Lisää kylmää voita niin kauan, että saat muotoiltua taikinasta pallon. Älä vaivaa taikinaa liikaa, se saa jäädä hiukan hiutaleiseksi. Lisää tarvittaessa kylmää vettä, jos taikina on liian kuivaa.
Paketoi taikinapallo tuorekelmuun kiekoksi ja laita vähintään tunniksi jääkaappiin. Taikinan voi laittaa puoleksi tunniksi pakastimeen nopeuttaakseen kylmenemistä. Taikina säilyy kelmutettuna jääkaapissa muutaman päivän, joten sen voi tehdä valmiiksi myös etukäteen.
Valmista tässä välissä täytteet. Sekoita mascarbone, raastettu piparjuuri (tai piparjuuritahna), suola sekä raastettu juusto (parmesan/pecorino) paksuksi tahnaksi.
Leikkaa keitetyt perunat ohuiksi siivuiksi. Poista parsoista puinen kanta ja halkaise parsat veitsellä. Hienonna kevätsipulit.
Laita uuni 200-asteeseen lämpiämään. Kauli jääkaappi kylmä taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi pyöreäksi levyksi.
Levitä pohjalle mascarbonetahna jättäen 5 cm reunoilta. Leivtä päälle perunat, kevätsipulit ja parsat leikkuupinta alaspäin. Koristele salvialla (tai millä tahansa yrtillä). Taittele piiraan reunat rennosti ylös ja sisäänpäin.
Raasta päälle juustoa ja lorauta tilkka hyvää oliiviöljyä.
Paista uunin keskitasolla kullanruskeaksi noin 35-40 min. riippuen uunista. Ripottele päälle sormisuolaa. Anna piiraan jäähtyä hetki ja nauti haaleana tai kylmänä.
Galette muuntuu moneksi ja se onkin mitä herkullisin tarjottava. Olen usein tehnyt mehevää tomaattigalettea, joka sopii erityisesti aamiaispöytään. Piknikille mentäessä piirakka on helppo sivuttaa valmiiksi sopivan kokoisiksi paloiksi.
Makean version saat lisäämällä pohjaan sokeria
Osan jauhoista voi korvata vaikka mantelijauholla. Täytteeksi käyvät erilaiset marjat, hedelmät ja esimerkiksi juuri maasta nouseva raparperi. Pohjalle voi sivellä maskarbonea, joka on maustettu hivenellä sokeria ja vanilijasokeria. Piiraan reunan voi voidella halutessaan kanamunalla.
Miltä maistui?
Tämä piiras pääsi yllättämään arvoisan raadin. Rapea ja rukiinen pohja hurmasi ruokaraadin siihen asti, kun selvisi, että se sisältää nokkosta. Nuorison mielestä oli käsittämätöntä, että nokkonen voi maistua jossain näin hyvältä. Koko perhe rakastui piiraaseen ja antoi sille täydet pisteet.
Maistatutin piirasta myös muutamalla ystävälläni ja se sai pelkkää ylistystä. Piirakka oli täydellinen makujen liitto, jonka rapsakkaa pohjaa tuki täyteläinen mascarbonejuustotäyte. Täytteen raikas piparjuuri pääsi myös oikeuksiinsa.
Tämä on ehdoton ensi kesän retkieväs.
Kesää kohden kannattaa kerätä luonnon omat vitamiinit talteen ja nauttia lähiympäristön tarjoamasta rentoutuksesta. Itä-Helsinki on merellinen paikka ja auringon paistaessa metsässä kannattaa kuitenkin varoa käärmeitä. Itsekin törmäsin useaan lieroon kuvatessani tämän jutun kuvia. Varovaisuutta siis!
Vielä vinkkinen: Käytä nokkosten ryöppäysvesi myöhemmin hiusten huuhteluun. Nokkosen sisältämä pii on ravinteikas lisä hiuksille sekä iholle.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.