Vuosi käyntiin mausteisella texmex-keitolla
Lempeää ja kiireetöntä arkea tukee maukas keitto. Tomaattipohjaiseen texmex-keittoon sujautetaan mustapapuja, tofua ja reilusti erilaisia sipuleita ja se viimeistellään annoksiksi uunissa. Vuoden ruokatrendeille kumartavan texmex-keiton kruunaavat maissilastut, jotka saavat ylleen reilusti juustoraastetta.
Vuoden ruokatrendejä ovat kokonaisvaltainen hyvinvointi ja niksikkyys
Kuluttajahaastattelujen avulla koottu K- ryhmän -ruokailmiöt 2025 -trendikatsaus luo jälleen katsauksen alkaneen vuoden keskeisiin ruokailmiöihin. Niistä tärkein on kokonaisvaltainen hyvinvointi, joka tarkoittaa monipuolista, omasta mielestä, kehosta ja jaksamisesta huolehtimisesta. Toinen positiivinen trendi tutkimuksessa on tiedostava ja harkitseva kuluttaminen, johon kuuluu myös ruokahävikkiä minimoiva niksikkyys.
Näihin trendeihin sopivaa konstailematonta perusruokaa ovat keitot, joihin voi sujauttaa mitä tahansa proteiinia, palkokasvia ja värikkäitä kasviksia. Keittoa on helppo jatkaa seuraavana päivänä lisäämällä soppaan esimerkiksi pastaa, paahdettuja kikherneitä, tai muuta aiemmilta aterioilta ylijääneitä raaka-aineita.
Kokeile hurmaavaa tex-mex -keittoa, joka saa syvän makunsa erilaisista sipuleista ja öljyyn säilötyistä grillatuista paprikoista. Kauniin punainen ja täyteläinen keitto kuorrutetaan juustoisilla nachoilla, jotka tuovat ateriaan ruokaisuutta ja tekstuuria.
Tässä keitossa on syvyyttä ja paloa, joka näkyy ja maistuu lautasella.
Texmex -keitto
TARVITSET:
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 prk paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyreetä
½ prk grillattuja paprikoita öljyssä (Pirkka)
1 pkt mustapapuja suolaliemessä
1 pkt Jalotofua (kylmäsavu)
5 pientä perunaa
2 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
purjoa (noin 8 cm pala)
maissia
½ punainen chili
suolaa
2 tl tacomaustetta
lehtipersiljaa
2–3 rkl oliiviöljyä
½ limen mehua
nachoja
juustoraastetta
Tee näin:
- Paloittele tofu neljään osaan. Kääri palat puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja nosta päälle leikkuulauta painoksi. Tofun on hyvä kuivua leikkuulaudan alla ainakin ½ h.
- Kuori ja silppua sipulit ja suikaloi hyvin pesty purjo.
- Lisää kattilaan oliiviöljy, silputut sipulit ja chili ja kuullota niitä hetki.
- Lisää kuutioidut perunat, vesi, paseerattu tomaatti ja tomaattipyree. Mausta kasvisliemikuutiolla ja tacomausteella, sekoita. Anna keiton kiehua noin 15 min tai kunnes perunat ovat pehmeitä.
- Paista keiton kiehuessa kuivatut ja kuutioidut tofupalat pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä.
- Lisää lähes valmiiseen keittoon tofupalat sekä valutetut ja huuhdellut pavut ja maissi.
- Lisää paloitellut grillatut paprikat ja sekoita.
- Lisää tarvittaessa suolaa. Mausta lehtipersiljalla ja limen mehulla.
- Annostele keittoa uunin kestäviin kulhoihin. Lisää annosten päälle juustoraasteella kuorrutetut nachot ja laita annokset uuniin paahtumaan 225 asteeseen noin reiluksi 5 minuutiksi tai kunnes nachot ovat kauniin kullankeltaisia.
- Nosta tarjolle varovasti tarjoiluastioiden ollessa kuumia.
Miltä maistui?
Tästä keitosta ei makua puutu! Lientä tekee mieli hörppiä suoraan kulhosta. Savunmakuinen tofu sopii erinomaisesti proteiinilähteeksi papujen ohella. Makea maissi pirskahtelee suussa ja juustoiset nachot tuovat ruokaisuutta annokseen.
Myös arvon makuraati piti tästä keitosta erityisen paljon. Hauskaa oli, että keitto tarjoiltiin suoraan valmiina annoksina ja paahtuneet juustonachot antoivat keitolle tekstuuria. Kesällä olisi kiva käyttää purkkimaissin tilalla sesongissa olevaa kotimaista sokerimaissia. Mitä rohkeammin keittoon käyttää sipulia ja jaksaa sitä aluksi kuullottaa, sitä intensiivisempi liemi keittoon kehittyy.
Vastuullinen kuluttaja pohtii valintojaan omien arvojensa pohjalta ja suosii suomalaista ja lähituotantoa. Yhä useampi herää pitämään itsestään parempaa huolta, koska arki on usein kiireistä ja kuluttavaa. Sen vastapainoksi on kuitenkin hyvä pysähtyä jaetulle aterialle. Maukkaasta keitosta riittää syötävää ja hyvää mieltä monelle.
Hyvän ruoan ja ystävien äärellä on helppo hengittää.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.