Turvallinen koulutie

Kun menin ensimmäiselle luokalle elokuussa vuonna 1989 olin kuuden vanha. Minulla oli valkoinen kauluspaita ja sen päällä villainen mekko ja hame. Hiukseni olivat sivuponnarilla kevyesti krepattuna ja selässäni K-kauppiaalta saatu ilmainen reppu. Se oli takaa violetti, siinä oli neonkeltaiset olkaimet ja paljon heijastimia. Olin niin ylpeä saadessani tuon ekaluokkaisille tarkoitetun repun selkääni ja muistan ensimmäisen kouluaamun jännityksen yhä kuin eilisen. Minusta, perheen pienimmästä oli tullut koululainen.

Tänä syksynä esikoiseni nappaa repun selkäänsä tottunein ottein. Kolmasluokkalaisella ei ole edessä mitään erikoisen uutta. Keskimmäiseni jännittää esikoulun alkua enemmän. Eskari on uudessa talossa ja paikassa, joten vatsassa on perhosia ja ilmassa kysymyksiä. ”Saanko minä äiti kavereita?”

”Tietysti saat”, minä vastaan ja samalla mietin, että olisinpa itse yhtä rohkea kuin lapseni. Minulla meni kymmenen vuotta aikaa saada yliopistolla ystäviä vaikka lapsena tunsin koko tienoon. Mihin ihmeeseen se rohkeus aikuisuuden myötä katoaa?

Lasten päiväkoti- ja koulureppuja pakatessa havahdun siihen, että vuodet vierivät armotta eteenpäin. Nuorimmaiseni on jo kolme ja vanhin täyttää kymmenen. Mitä äitinä voisin tehdä, jotta heidän koulutiensä ja polkunsa suuressa maailmassa olisi turvallinen, täynnä lämpöä, ystäviä ja välittäviä aikuisia. Ettei kukaan jäisi välitunnilla yksin ja että lapset osaisivat ottaa myös muut huomioon.

Näin syksyisin koulujen alkaessa toivon, että kaikki lapset saisivat kulkea kouluun turvallisesti.

Toivon, että aikuisilla olisi viisautta olla olettamatta, että lapsi huomaa, kun kurvaan täältä.

Kaikki lapset ovat jonkun äidin ja isän rakkaita, yhtä tärkeitä ja arvokkaita. Mietin, että miten voisin muistuttaa vanhempia olemaan tarkkana liikenteessä. Oma esikoiseni ei juurikaan kuule, eikä hänellä siksi ole suuntakuuloa. Sitä ratin takana oleva ihminen ei voi nähdä tai tietää. Toivon, että aikuisilla olisi viisautta olla olettamatta, että lapsi huomaa, kun kurvaan täältä. Jokainen kun on erilainen. Yhden pyörä horjahtaa vielä helposti, toinen ei muista katsoa oikealle ja vasemmalle ja kolmas kenties ei kuule. Siitä huolimatta nämä pienet kasvavat keskellämme. Muistetaan, että koko kylä kasvattaa ja katsoo toistensa perään. Varsinkin näiden pienten kohdalla.

Anna Liljeroos

Anna Liljeroos

Neuvosta vaari, Hetkiä idässä ja Metrossa mietittyä -blogien takana on itähelsinkiläinen perheenäiti Anna Liljeroos. Neuvosta vaari on itäisen Helsingin oma niksipirkka, Hetkiä idässä taas innostaa liikkeelle ruokahalua herättäen. Metrossa mietittyä tarjoaa syvällisempiä ja toisinaan kevyempiä ajatuksia elämästä ruuhkavuosien aikana.

Aiheeseen liittyen

Bloggaajat esittelyssä: Anna Liljeroos

Eastonin somepormestari ja suositun Too big to be me -blogin kirjoittaja Anna Liljeroos opiskelee elintarviketieteitä ja tekee mehunsa ja hillonsa itse martta-hengessä.

Haastattelut
10.08.2017

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen ostokerta Itäkeskuksen K-Citymarketissa kampanja-aikana 29.5.–29.6. kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä n. 4–5 kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–5000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Ensimmäiselle Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Itäkeskuksen K-Citymarketissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä ostotapahtumia.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin Facebook-sivuilla: https://www.facebook.com/eastonhelsinki/.  Äänestys on käynnissä viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Itäkeskuksen K-Citymarketissa neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikana tehty ostoskerta kerryttää pottia saman verran, 0,01–0,05 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Itäkeskuksen K-Citymarketissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video ja haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.