3 x rapsakkaa tofua – Näin saat tofusta hyvää ja maukasta
Tofuko mautonta? Tofun maustaminen ei ole kinkkistä kun tietää niksit! Kokeile vaikka superherkullista friteerattua tofua tai mausteisia tofutacoja. Intialainen butter tofu lämmittää niin sisältä kuin ulkoa.
Tofusta on moneksi
Soijapavuista valmistettu tofu on yksi suosituimmista kasviproteiinien lähteistä. Se sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. Tofua saa kaupoista sekä maustamattomana ja marinoituna ja kiinteänä tai pehmeänä. Erilaisia merkkejä on paljon, joten niitä kannattaa kokeilla ja maistella, kunnes löytää suosikkinsa. Maustamaton tofu on itsessään varsin neutraalin makuista, mutta se imee tehokkaasti makuja ja se on hyvin monikäyttöinen raaka-aine. Tofusta voi valmistaa myös jälkiruokia ja makeita herkkuja.
Näin käsittelet tofua
Itse rakastan rapeaksi paistettua tofua. Rapeuden salaisuus piilee tofun käsittelyssä. Koska tofu imee runsaasti nestettä, kannattaa se kuivata huolellisesti talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä.
Voit kuutioida, siivuttaa, murustaa tai raastaa tofupalan haluamaasi muotoon. Mitä kuivempaa tofua haluat, sitä pienemmäksi se kannattaa pilkkoa. Raastettu tofu toimii hyvin esimerkiksi tacojen täytteenä. Lisää raasteeseen tilkka öljyä ja ripaus suolaa, sekoita ja paahda sitä 200-asteessa noin puoli tuntia.
Jos paistat tofun paistinpannulla, tee se aina kuivalla pannulla ja lisää öljy vasta paiston loppuvaiheessa, jotta saat tofusta pinnaltaan ihanan rapean.
Moni kokee, ettei saa imeytettyä tofuun tarpeeksi makua, vaan se jää valjuksi. Yksinkertaisimmillaan tofun voi maustaa tilkalla soijakastiketta ja paistaa seesamiöljyssä. Mukaan kannattaa lorauttaa myös riisiviinietikkaa ja hunajaa. Erityisen paljon tofu rakastaa aasialaisen keittiön mausteita; valkosipulia, chiliä, inkivääriä, yrttejä sekä sitruunaa ja limeä.
Tofusta tulee mielestäni parempaa, kun sen maustaa vasta paistamisen jälkeen. Jos marinoit tofun ensin, tofu luultavasti palaa pinnalta ja jää sisältä raa’an marinadin makuiseksi.
Paista tofukuutiot kunnolla rapsakoiksi ja lisää mausteliemi paiston loppuvaiheessa. Jatka paistamista hetki, jotta liemi imeytyy tofupaloihin kunnolla. Aasialaisittain valmistettu tofu sopii nuudelien kanssa nautittavaksi, tai vaikka tacojen täytteeksi.
Tässä kolme loistavaa tofureseptiä, joita kokeiltuasi hallitset tofun maustamisen suveneeristi
Aasialaiset tofutacot El Taco Trucksin tuotteilla
Tofutacot täytetään tofukuutioilla, avokadolla, pikkelöidyllä fenkolilla, korianterilla, seesaminsiemenillä sekä El Taco Trucksin vegaanisella chilimajoneesilla. Löydät vegaaniset El Taco Trucksin tuotteet K-Citymarket Eastonin laajasta valikoimista. Valmista ensin pikkelöity fenkoli jääkaappiin maustumaan.
TARVITSET:
1 pkt Jalotofun Aasia-tofua
1-2 avokadoa
1 pkt El Taco Trucks maissitacolättyjä
1-2 rkl seesaminsiemeniä
El Taco Trucksin chilimajoneesia
1 mango
pikkelöityä fenkolia (katso erillinen ohje)
Pikkelöity fenkoli
TARVITSET:
1–2 fenkolia
1 luomu sitruunan kuori
3 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
1–2 rkl sokeria
ripaus suolaa
Tee näin:
- Leikkaa fenkolin kanta pois ja siivuta hyvin pesty fenkoli ohuiksi siivuiksi. Laita siivut astiaan, jossa on kansi.
- Raasta sekaan hyvin pestyn sitruunan kuori ja lisää loput ainekset ja sekoita hyvin.
- Anna fenkolin maustua jääkaapissa vähintään ½ tuntia. Tarjoile tofun lisäkkeenä. Pikkelöity fenkoli säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
Tofun marinaadi
TARVITSET:
1-2 valkosipulinkynttä
pala tuoretta inkivääriä
1 rkl seesamiöljyä (paistamiseen)
(1 rkl Hoisin- tai teriyakikastiketta)
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
1-2 tl shrirachaa tai vastaavaa chilikastiketta
- Valmista ensin pikkelöity fenkoli ohjeen mukaan ja laita se maustumaan jääkaappiin noin ½ tunniksi.
- Avaa tofupaketti ja poista neste. Paloittele tofu ja valkosipulit ja raasta kuorittu inkivääri. Paista tofupalat, pilkottu valkosipuli ja inkivääri seesamiöljyssä.
- Sekoita mausteliemi ja lisää paiston loppuvaiheessa.
- Täytyä tacot viipaloidulla avokadolla, tofulla, pikkelöidyllä fenkolilla, chili-dipillä ja mangokuutioilla. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja nauti kylmän juoman kera.
Yksi maukkaimmista K-ruoka -sivuston tofuohjeista intialaisesta voikanasta inspiroitunut butter tofu, joka lämmittää kylmänä päivänä ihanasti. Valmista tämä herkku K-ruoka -sivuston ohjeen mukaan. Tee sitä reilu satsi, sillä se maistuu myös seuraavana päivänä lämmitettynä. Tarjoile butter tofu riisin ja naan leivän kanssa.
Friteerattu tofu koukuttaa
Friteeratussa tofussa yhdistyvät rapeus ja pehmeys. Uskoisin, että kyseinen herkku maistuu myös niille, jotka arastelevat tofua raaka-aineena. Kokoa kulhoon lempikasviksiasi, nuudelia, friteerattua tofua ja hyvää dippiä. Jalotofun Asia soija-mirin -tofu sopii friteeraukseen täydellisesti. Friteeraus ei ole vaikeaa ja vaivalloista. Muista kuitenkin olla varovainen, kun käsittelet kuumaa öljyä.
TARVITSET:
1 pkt tofua
1 dl vehnäjauhoa
1 dl vettä
1 tl sipulijauhetta
suolaa (ripaus)
3 dl pankojauhoa
2 dl öljyä (paistamiseen)
- Ota tofu paketista, poista neste, leikkaa sopiviksi paloiksi ja kuivaa hyvin.
- Sekoita vesi, vehnäjauho, suola ja sipulijauhe seokseksi.
- Kaada yhteen kulhoon vehnäjauhoseos ja toiseen pankojauhot.
- Dippaa tofupaloja ensin vehnäjauhomausteseoksessa ja sen jälkeen pankojauhossa.
- Kuumenna öljy noin 180-asteiseksi ja paista tofut kullan ruskeiksi välillä käännellen.
TARVITSET:
friteerattua tofua
riisinuudeleita
punakaalia
lehtikaalia
kevätsipulia / punasipulia
limeä
Lime-majoneesi (Pirkka Parhaat)
- Friteeraa tofu ohjeen mukaan.
- Keitä nuudeli ohjeen mukaan ja pilko kasvikset. Lehtikaalista kannattaa poistaa lehtiruode ja lisätä lehtikaalisuikaleisiin ripaus suolaa ja tämän jälkeen puristele lehtikaalisuola seosta hetki kulhossa. Näin lehtikaali pehmenee hieman.
- Kokoa annos ja purista päälle reilusti Pirkka Parhaat -limemajoneesia ja nauti.
Miltä maistui?
Tofu on varsin monipuolinen raaka-aine, kunhan sen osaa käsitellä ja maustaa oikein. Tofulla korvaat helposti lihan ja mikä parasta se on myös ekologisesti järkevä valinta. Nämä kolme tofureseptiä, ovat meillä usein käytössä. Nuorisolle maistuu erityisesti friteerattu tofu ja rapsakat tofukuutiot, joita voi lisätä ruokaan kuin ruokaan.
Tofu ei aina ole ollut ruokapöytämme suosikki, mutta opittuani ymmärtämään, että se vaatii hieman asiaan perehtymistä ja jonkin verran käsitöitä ymmärrykseni tofun ytimestä alkoi avautua. Tofu on raaka-aine, joka on täynnä hyvää. Se on erittäin ravitseva ja hyvä proteiinin lähde. Se on aina hyvä valinta!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.