Anne Kontulasta: talviuinti vahvistaa luontoyhteyttä

 Talviuintia harrastava Anne Rauma ylistää avannon hyvinvointivaikutuksia. Lähes viikoittain Marjaniemen uimarannalla vieraileva itähelsinkiläinen ei enää pelkää kylmää vettä. Päinvastoin.

Kun Lahdesta lähtöisin oleva Anne Rauma, 58, matkusti ensimmäisen kerran metrolla Kontulaan, hän joutui turvautumaan paperikarttaan löytääkseen asiakkaan luo. Siihen aikaan älypuhelimissa ei vielä ollut navigointisovelluksia. Eksyneen oloinen nainen kiinnitti paikalle osuneen miehen huomion pyöriessään edestakaisin metroaseman kupeessa.

– Sellainen rantojen Arska tuli kohteliaasti kysymään, olenko hukassa ja hän neuvoi minut perille. Sitten hän hoiperteli pois. Sille keikalle jäi sydämeni.

Fysioterapeuttina siihen aikaan työskennellyt Anne tutustui pikkuhiljaa syvemmin Itä-Helsinkiin. Kotikeikat veivät häntä Kontulasta Vuosaareen ja Puotilasta Kulosaareen. Vähitellen paikat tulivat tutuiksi. Niin tutuiksi, että kolme vuotta sitten uusi koti löytyi Kontulasta. Viikissä aiemmin asunut Anne sai aluksi ihmetystä osakseen asuinaluevalinnastaan. Osa tuttavista oudoksui sitä, että joku haluaa vapaaehtoisesti Kontulaan.

– Se oli minulta ihan tietoinen valinta, vaikka jotkut voivottelivat ja miettivät, koska pääsen pois, Anne kertoo huvittuneena.

Häntä viehättää etenkin alueen ilmapiiri, jossa kaveria autetaan, kotiseudusta ollaan ylpeitä, eikä ketään katsota nenänvartta pitkin. Luonto-ohjaajaksi reilu vuosi sitten valmistunut Anne arvostaa Itä-Helsingissä etenkin sitä, että meri löytyy läheltä. Siihen on syynsä.

Talviuinti koukutti heti

Marjaniemen uimarannassa puhaltaa kylmä viima, joka saa ohikulkijat nostamaan huppujaan. Lähempänä rantaa tallustelee kuitenkin joukko ihmisiä, joilla on päällään pelkkä uimapuku. Yksi heistä on Anne, joka laskeutuu tottuneesti portaita pitkin alemmas ja kastautuu jäiseen meriveteen. Punainen pipo päässä hymyilevä uimari erottuu maisemasta. Välillä Anne sulkee silmänsä. Hän ei näytä kärsivältä, vaan pikemminkin rentoutuneelta. Sellaista olotilaa täältä tullaan hakemaan. Mielenrauhaa ja hiljaisuutta.

– Omat rajat, läsnäolo, rauhoittuminen ja luontoyhteys ovat ehkä ne tärkeimmät henkisen puolen hyvinvointivaikutukset itselleni. Myös flunssat ovat pysyneet poissa.

Keskimäärin Anne pulahtaa avantoon viikoittain. Vielä muutama vuosi sitten moinen ei olisi tullut kuuloonkaan. Itsensä dippaaminen kylmään meriveteen tuntui mahdottomalta ajatukselta. Lopulta se ei vaatinut muuta kuin ensimmäisen kokeilun kollegan seurassa Rastilan uimarannalla. Saunan kautta, tietenkin. Kyseessä oli Helsingin Latu ja Polku ry:n järjestämä kokeilupäivä, joka järjestettiin syksyllä.

– Kylmäherkkänä kuvittelin, ettei minusta ole siihen. Katselin kateellisena mummoja, jotka kävivät avannossa. Alun kylmäshokin jälkeen jäin kuitenkin pahasti koukkuun lajiin. Se on ihana tunne, kun voittaa pelon. Herää uteliaisuus, mihin kaikkeen sitä pystyykään, Anne paljastaa.

Sittemmin hän on suorittanut talviuinnin verkkokoulutuksen ja hurahtanut lajiin, jota moni hehkuttaa. Kylmään veteen on pakko päästä uudestaan, mielellään joka viikko. Avanto on tapa, josta talviuimari ei halua päästä eroon.

Luontoyhteys on pyhä asia

Kun kylmä vesi ottaa kehon syleilyyn, pää tyhjenee kaikesta turhasta. On pakko keskittyä hetkeen ja olla läsnä. Se on Annelle niin tärkeää, että hän lähtee Kontulasta Marjaniemeen silloinkin, kun moni muu kääriytyy mieluummin viltin alle sohvannurkkaan. Talviuimari korostaa, että hänen juttunsa luonnonvesissä on yleensä nopea kastautuminen. Kylmän veden kosketus kiinnostaa Annea enemmän kuin ennätysten rikkominen. Se, että saa hetken ajan nauttia hiljaisuudesta jonkun isomman äärellä.

– Kerran tulin uimaan, kun kukaan ei liikkunut missään. Lunta pyrytti valtoimenaan ja tuuli oli navakka. Jälkikäteen mietin, oliko se ihan järkevää, koska olin ihan yksin rannalla. Se oli kuitenkin ihan parasta.

Yleensä pukuhuoneen ovi käy Marjaniemessä siihen tahtiin, että yksin saapuva uimari löytää nopeasti seuraa. Kävijöitä yhdistää se, että jokainen hymyilee.

Nykyisessä työssään Omakotisäätiön liikkumiskoordinaattorina Anne hyödyntää Itä-Helsingin luonnon hyvinvointivaikutuksia. Muun muassa etsivää vanhustyötä tekevä nainen kannustaa ikäihmisiä lähiluontoon. Monesti se tarkoittaa lyhyttä kävelyä puistossa. Esimerkiksi Puotilan Juorumäki, Vartiokylänlahti ja Vuosaaren metsät ovat Annelle tuttuja paikkoja.

Avantoon hän ei sentään vanhuksia houkuttele, mutta lähiluontoon sitäkin enemmän. Liian monet jämähtävät iän myötä kotiin ja unohtavat, mitä kaikkea läheltä löytyykään.

– Luontoyhteys on itselleni pyhä asia, johon yritän herätellä ihmisiä.

Annen vinkit sinulle, joka harkitset talviuintia:

Mene ja kokeile. Ota mukaan ihminen, jolla on jo kokemusta talviuinnista.

Jos epäilet terveydentilaasi, konsultoi lääkäriä ennen kuin menet kylmään veteen.

Ole rohkea, älä luovuta heti.

Muista turvallisuus.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median perustaja ja päätoimittaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

”Apteekkityö on ollut aina suurin intohimoni” 

Marjaniemessä asuva Taru Pietiläinen aloitti uutena apteekkarina Eastonissa.

Hyllyjen välissä
04.03.2024

Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialainen BiBi-ravintola tarjoaa makuja, jotka tuovat ihmiset yhteen.

Minun reseptini
21.02.2024

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Jo kuus vee, jee! Tervetuloa juhlimaan Eastonin synttäreitä la 7.10.

Easton Helsinki juhlii synttäreitään lauantaina 7.10. kello 11–15. Tervetuloa mukaan ja nauttimaan hauskasta ohjelmastamme. Juhlatirehtöörinämme toimii hupsutteleva Pelle Positiivi.

Neuvosta vaari
29.09.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje