Cittarin osastopäällikkö Mervi Kovero lauloi itsensä Iskelmäviikkojen finaaliin!
Tangokilpailuissa menestynyt laulaja Mervi Kovero viihtyy hyvin niin tanssilavoilla kuin K-Citymarket Eastonin osastopäällikkönäkin. Heinäkuussa hän nousee Kiuruveden Iskelmäviikkojen esiintymislavalle laulamaan itsensä voittoon. Toivotamme Merville valtavasti onnea!
Heti alkuun Mervi Kovero kertoo laulaneensa pienestä asti; kirkossa, koulussa, omaksi ilokseen ja aina kun pyydettiin. Kun hän äitinsä toiveesta esiintyi isäpuolensa 50-vuotissyntymäpäivillä, häntä säestäneen bändin haitaritaitelija ehdotti Merville osallistumista Kiuruveden Vihreät niityt -laulukilpailuun. Mervi meni, ja sijoittui kovatasoisessa kilpailussa heittämällä kärkikolmikkoon.
Kisamenestys toi yrityskeikkoja, jotka kasvattivat itseluottamusta. Niiden lomassa Merviä patisti eteenpäin hänen silloinen, seinäjokelainen työnantajansa, joka lupasi maksaa esiintymismekot, jos Mervi laulaisi itsensä Tangomarkkinoiden finaaliin.
Niin Mervi meni, ja lauloi itsensä tangoprinsessaksi kilpailussa, jota todisti televisiosta yli miljoona katsojaa!
”Raakileelle” kilpailu oli huikea kokemus, ja Mervi jäi sille tielle. Viimeisen 15 vuotta hän on laulanut tangoja ja iskelmää päivätansseissa ja tanssilavoilla ympäri Suomen.
Kaupan alan päivätyöstään hän ei silti koskaan ole luopunut.
”Kauppaa ei johdeta takahuoneesta”
– Olin tangofinalisti kolme kertaa, mikä tarjosi paljon erilaisia työmahdollisuuksia. Mutta koska olin samalla yksinhuoltajaäiti ja lapseni olivat pieniä, uraa jarrutti, etten pystynyt tarttumaan jokaiseen tilaisuuteen. Onneksi mulla on kuitenkin aina ollut niin mahtavat työnantajat, että keikkailu on onnistunut myös työn rinnalla.
Sielultaan, ja jutuiltaan, Mervi kokee itsensä savolaiseksi, mutta vuosien myötä elämä on vienyt ympäri Suomea. Seinäjoen vuosien jälkeen hän suuntasi lastensa kanssa pääkaupunkiseudulle ja aloitti viime syksynä Eastonin K-Citymarketin osastopäällikkönä. Tänä keväänä sai päätökseen myös Keskon järjestämän tavaratalopäällikkö-koulutuksen,
Cittarin tohinassa Mervin törmää usein järjestelemässä hyllyjä, rakentamassa kampanjoita tai purkamassa tuotteita pakkauslaatikoista.
– Kauppaa ei johdeta takahuoneesta, vaikka toimistotyöt työnkuvaan kuuluvatkin. Minä ja tavaratalojohtaja Laura Toivanen teemme myymälän puolella joka päivä ihan samoja hommia kuin kaikki muutkin.
Laputustalkoot – niitä vietetään kun Cittarin valtaavat Mammuttimarkkinat, Cittarin vuosikellon tärkein tapahtuma vuodesta toiseen.
Olipa kyse Mammuteista tai lavatansseista, miksi muuttaa konseptia, joka toimii?
Mammuteissa tutut tarjoukset, kuten vessapaperit ja juhlamokat ovat olleet tärkeitä vetonauloja 1982 alkaen, ja jopa mainoksissa seikkaileva maskotti, sininen piirretty mammutti on pysynyt melko samana alusta alkaen.
Tanssit alkavat ja päättyvät valssiin
Varsin vähän suuria muutoksia on Mervin mukaan tapahtunut tanssilavakulttuurissakaan.
– Osa ihmisistä tulee tansseihin etsimään seuraa, osa viihtymään oman kumppanin kanssa. Jotkut taas suhtautuvat tanssimiseen kuin liikuntatreeninä – ja loistavaa liikuntaa tanssiminen onkin, Mervi sanoo.
Hän itse taitaa eri lajien perusaskeleet ja lähtee parketille mielellään, vaikka saattaakin välillä unohtaa antaa vientivastuun miehelle.
Mutta esiintyessäni sanon aina, että tyyli on vapaa. Tanssikaa miten tanssitte, kunhan tanssitte ja nautitte siitä.
Vaikka lavatanssit houkuttelevat monen ikäistä yleisöä, olisi nuoria saatava lavoille enemmän, jotta tanssiperinne säilyisi ja lavat pysyisivät pystyssä. Uuden yleisön houkuttelemiseksi Mervi pitää tärkeänä erityyppisten ohjelmistojen kokeilemista.
Esimerkiksi vahvaan haitaripoljentoon ja monipuoliseen ja riehakkaaseen esiintymiseen panostava Komiat-tanssiyhtye vetoaa hänen mielestään varsin laajaan yleisöön.Hänen omasta ohjelmistostaan löytyy monen tyyppistä musiikkia aina 1950-luvulta 90-luvulle saakka.
– Ääneni sopii hyvin vanhempaan musiikkiin, ja tango on tehnyt minusta minut, mutta nyt myös iskelmä on kovassa nosteessa ja välillä olisi kiva tehdä kevyempää musiikkia, jota laulaessa äänellä voisi leikitellä enemmän.
Vitsailen, että Kaija Koo voisi jäädä eläkkeelle, minä olen valmis!
Kuva: Johanna Saarenpää
”Sanojen täytyy osua sieluun”
Merville musiikki merkitsee rauhoittumista ja rentoutumista, mutta tarvittaessa siitä saa myös huimasti energiaa. Lenkillä hän kuuntelee pääsääntöisesti raskasta musiikkia, tai menevää ysäriä.
– Jos löydän biisin josta pidän, kuuntelen sitä kymmeniä kertoja putkeen, niin että se menee sieluun saakka.
Keikkailua Mervi ei koe työnä, vaan pikemmin sen vastapainona ja terapiana, joka saa muun unohtumaan. Biisien sanat ovat tärkeitä. Vaikka hän ei itse sanoita kappaleitaan, ei hän pystyisi laulamaan biisejä, joiden sanat eivät tunnu tunnu omalta.
”En käytä filtteriin suuriin tunteisiin,
haluun heittäytyä ja jäädä suhun kii.
Ota mut vaan itsenäin,
jos mä tunnun susta hyvältä.
Haluun riittää ihan näin,
etsi sydämestä syvältä.
Mä en jaksa katsoo kuuta, kun en oo sellainen.
Kaikki jäljet elämän, ovat tehneet musta tän,
vahvan ja kesyttömän.”
Sanat: Sana Mustonen
Vahva ja kesytön on Merville hänen kappaleistaan omakohtaisin. Se syntyi kun hän kyllästyi deittailumaailman pinnallisuuteen ja otti yhteyttä tuttuun sanoittajaansa Sana Mustoseen, ja pyysi häntä tekemään itselleen biisin.
– Ajatukseni välittyi. Biisi syntyi Sanalta tosi nopeasti ja sanoja piti muokata sävellysvaiheessa todella vähän.
”Hullua, mutta niin ihanaa”
Tänä kesänä tärkein tavoite on heinäkuussa järjestettävä Kiuruveden Iskelmäviikkojen IskelmäMestarit -laulukilpailu, jonka finaaliin Mervi lauloi juuri tiensä 300 laulajan joukosta. Kovatasoisen kilpailun biisilistalta Mervi valitsee lähes aina itselleen tuntemattomia kappaleita, vaikka niiden opettelu vaatiikin enemmän. Ehkä sekin on halua haastaa itseään.
– Koen, että ihminen on vähän hullu, kun asettaa itsensä tähän asemaan. Lavalle noustessa olen aina jännityksestä valkoinen.
– Toisaalta, vaikka jännitys on kamalaa, parin ekan valssin jälkeen se helpottaa, ja esiintymisen jälkeen olo on aina mahtava! Nykyään en enää osaa hävetä, vaikka sanat joskus katoaisivat muistista. Kerran aloin laulaa ihan eri biisiä, kuin se, jota bändi säesti, mutta jatkoin vaan, ja toimi se niinkin, Mervi nauraa herskyvästi.
Kuva Seuraava iskelmämestari -kilpailusta viime kesältä, kuvaaja: Sami Muhonen
Myös hänen uusin sinkkunsa En koskaan on saanut Spotifyssä ja radiossa hyvän vastaanoton. Kappale on käännösiskelmä You Don’t Have to Say You Love Me -kappaleesta.
Aiemman cover-julkaisun, Pääni rinnallein painuu (Put Yor Head to My Shoulder) tapaan kappale syntyi yhteistyössä SULT ry:n kanssa. Yhdistyksen tavoitteena on nostaa esille pienempiä musiikkituottajia suurten levy-yhtiöiden varjosta.
Ilman suuren levy-yhtiön tukea myös kappaleiden markkinointi jää artistin omalle vastuulle.
– Kaupassa mä myyn sulle vaikka housut jalastani, mutta oman musiikin markkinoinnissa mun pitäisi ehkä olla rohkeampi. Siitä huolimatta radiosoittoa on tullut ihan mukavasti.
Tulevaisuuteen Mervi katsoo avoimin mielin. Kesän huippuhetket koetaan varmasti Kiuruvedellä, omassa mökkipitäjässä, jossa hän kilpailemisen lisäksi pääsee mökkeilemään perheensä kanssa.
Myös iskelmäfaneille Iskelmäviikot ovat kesän tärkein traditio, jossa tanssitaan ja tavataan tuttuja vuodesta toiseen.
– Laulamisen lisäksi parasta näissä kisoissa on tuttujen ihmisten, kuten muiden kisaajien, järjestäjien ja upean yleisön kohtaaminen. Vuosien varrella moni tanssilavoilla tapahtunut kohtaaminen on kasvanut vahvaksi ystävyydeksi ja siksikin lavoille on aina ihanaa palata.

Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.