Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialaisen ruokakulttuurin runsaus ja värikkyys näkyvät Eastonin iranilaisessa BiBi-ravintolassa niin annoksissa kuin sisustuksessakin. Persialaisen keittiön pyhin mauste on sahrami, joka antaa ruokiin väriä ja syvyyttä.  Iranissa sahramilla uskotaan olevan myös suurempia voimia.

Iranissa sana ”bibi” viittaa kunnioittavalla ja rakastavalla tavalla naiseen, joka toimii suvun johtohahmona ja yhteisöllisyyden rakentajana.

– Toisten ihmisten kunnioittaminen ja kohteliaisuus ovat kulttuurissamme tärkeää ja ne näkyvät sekä kielessämme että tavassamme puhutella toisia ihmisiä. Erityisen kunnioittavasti suhtaudumme vanhempiin ihmisiin, ravintolan omistava Parvin Shokri (kuvassa alla) kertoo.

Ruoka Iranissa koetaan yhdistävänä tekijänä.

Kun kotiin tulee vieraita, katetaan pöytään parasta, mitä talosta löytyy.

– Koemme että vieras on Jumalan lahja ja ruoan jakaminen on meille tärkeää. Jaettu ateria tuo ihmisiä yhteen. 

Sahramia lähes kaikkeen

Parvin pyörittää kauppakeskus Eastonin toisessa kerroksessa palvelevaa Bibi-ravintolaa yhdessä ystävänsä, ravintoloitsija Alizera Jafarin kanssa. Menujen suunnittelu ja vastuu keittiöstä kuuluvat ravintolan bibille, Parvinille.

– Olen nostanut listallemme persialaisia perinneruokia ja erityisesti maistuvia kasvisruokia. Monet ruoistamme toimivat hyvin sekä liha- että kasvisversioina. Listallamme on paljon hitaasti haudutettuja patoja, joihin kuuluu vihanneksia, hedelmiä ja pähkinöitä.

Lihoista tärkein on lammas, mutta myös kanaa ja nautaa iranilaisessa keittiössä käytetään paljon. Riisin ja muiden lisukkeiden kanssa tarjoiltava liha haudutetaan mureaksi ja maustetaan tuoreilla yrteillä.

– Iranilainen ruoka on vahvasti maustettua, muttei tulista. Käytämme paljon mausteita ja yrttejä, mutta tärkein kaikista on sahrami. Sitä lisätään ripaus lähes kaikkiin ruokiimme.

Kauniin värin lisäksi sahrami tuo ruokaan syvyyttä ja runsautta, mutta iranilaisille sen merkitys on huomattavasti suurempi.

– Meille sahrami ei ole vain mauste, vaan sillä uskotaan olevan vaikutusta sekä mielialaan että terveyteen. Mauste voi vähentää stressiä, kirkastaa ajatuksia ja lisätä vastustuskykyä esimerkkiä flunssaa vastaan.

Ruokien lisäksi sahramia voi nauttia juomana, sekoittamalla sitä joko kylmään tai kuumaan veteen. Se on myös tavattoman arvokasta, sillä yhden sahramikilon valmistamiseen tarvitaan jopa 150 000 mustasahramin kukkaa. Harvinaista kasvaa vain maan pohjoisosassa hyvin pienellä alueella. Siksi sitä myös vaalitaan kuin aarretta.

Perinteitä modernilla twistillä

Monipuolisuutta persialaiseen ruokakulttuuriin maahan tuo se, että jokaisella alueella on omat perinneruokansa.  Maan yli 3000-vuotisen historian aikana maahan on kuulunut lukuisia valtioita, joiden ihmisistä osa on myöhemmin asettelut sinne pysyvästi. Viiden virallisen kielen lisäksi maassa puhutaan noin 300 erilaista murretta.

– Olemme tottuneet ihmisten ja kulttuurien moninaisuuteen ja siksi meidän on yleensä ollut helppo sopeutua eri uuteen ympäristöön kadottamatta omaa kulttuuriamme, Parvin kertoo.

Iranissa asuessaan Parvin kertoo matkustelleensa paljon ja kehitelleensä eri alueiden ruoista omia muunnelmiaan. Samaa hän on jatkanut myös omassa ravintolassaan.

– Iranissa käytämme riisin seassa kirsikkaa, mutta koska huomasin suomalaisten pitävän paljon mustikasta, tein riisistä oman versioni. Mustikkariisi maistuu erinomaisesti kanan ja grillatun lihan kanssa.

Suomeen muutettuaan hän hakeutui vapaaehtoiseksi keittiötyöntekijäksi kirkon järjestämille leireillä ja tapahtumiin ja valmisti ruokaa sekä suomalaisille että maahanmuuttajille. Ajatus omasta ravintolasta syttyi, kun hän huomasi ihmisten todella pitävän hänen ruoistaan.

– Halusin luoda BiBistä ravintolan, joka hyvän ruoan tarjoamisen lisäksi tuo esille myös maamme kulttuuriamme, aiemmin Iranissa omaa vaateliikettä pyörittänyt Parvin kertoo.

Isossa roolissa ravintolassa sisustuksessa ovat seinäkoristeet, jotka jäljittelevät Iranissa paljon käytettyjä, värikkäitä mosaiikkeja. Seinille Parvin on ripustanut perinteisiä käsitöitä ja yhden seinän hän on täyttänyt sukunsa historiasta kertovista valokuvista. Myös ravintolan pöytäliinat ja lautaset ovat Iranissa käsin valmistettuja.

Muutamassa kuukaudessa ravintola on vastaanotettu hyvin. Lounasaikaan BiBi tarjoilee runsasta buffetia, mutta myös á la carte -lista on saatavilla koko päivän. Sen helmiin kuuluu Sini-e BiBi’ -annos, joka sisältää muun muassa kebabeja kubidehiä, chenjehiä ja jujehia, kana-tähchiniä sekä kolmea erilaista riisiä. Annosta täydentävät mausteiset Ghormeh Säbzi – sekä Gheymeh -muhennokset. Annos sopii täydellisesti vähintään kahdelle.

Suuremmalle seurueelle taas sopii samaan tapaan valmistettu Bibi Platter, joka niin ikään on erinomainen mahdollisuus tutustua persialaisiin makuihin hyvässä seurassa.

Lue lisää: bibiravintola.fi

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Jo kuus vee, jee! Tervetuloa juhlimaan Eastonin synttäreitä la 7.10.

Easton Helsinki juhlii synttäreitään lauantaina 7.10. kello 11–15. Tervetuloa mukaan ja nauttimaan hauskasta ohjelmastamme. Juhlatirehtöörinämme toimii hupsutteleva Pelle Positiivi.

Neuvosta vaari
29.09.2023

Eastonin Sitä itää -ohjelman voittajat on nyt valittu!

Tässä tämänkertaiset Sitä itää -voittajat.

Sitä itää
15.05.2023

King Kebab saapui Eastoniin! Testaa nämä annokset!

Suomen kovin kebabravintolaketju King Kebab on saapunut Itäkeskukseen! Löydät ravintolan Kauppakartanonkadulta Eastonin katutasolta.

Minun reseptini
03.05.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje