Eastonin kiinteistöhoitaja Dick hurahti jo pienenä enduroon: “Siistimpää kun mikään!”

Easton Helsingin kiinteistönhoitaja Dick Bergmanilla on menevä harrastus. Iltaisin ja viikonloppuisin hän painii maastoreiteillä satakiloisen enduropyöränsä satulassa. Parasta lajissa on vauhdin tuoma täydellinen flow.

Hiekka pöllyää ja pikkukivet lentelevät, kun Dick Bergman, 31, paahtaa enduropyörällään pellon reunaan tehtyä ajorataa. Reitti mutkittelee rajusti ja hyppyreinä toimivien töyssyjen ansiosta pyörä ponnahtaa ilmaan korkealle. Toisinaan vastassa on myös vesi- ja kuraesteitä, upottavaa mutaa tai juurakkoja, joiden keskellä ajaminen vaatii sekä taitoa, voimaa että kekseliäisyyttä.

– On vaikea sanoa, mikä ajamisessa on siistimpää kun kaikki muu. On hienoa, kun ajo menee hyvin, on vauhtia, keskittyminen toimii ja mieli on täydellisesti flowssa.

Päivisin Dick toimii Easton Helsingin kiinteistönhoitajana, mutta illat ja viikonloput hän pyhittää enduron harjoittelulle ja kilpailuille, joihin hän osallistuu 10–15 kertaa vuodessa. Moottoriurheilua Dick on harrastanut lähes koko elämänsä. Ensimmäiset muistikuvat pyörän satulasta ovat neljän ikäisenä.

– Kyllähän tämä on kylävika, ja sukuvika. Meidän kylällä Sipoossa faija ajoi, ja serkut ja kaverit, Dick kertoo.

Kuva: Xracing.

Painia satakiloisen pyörän kanssa

Enduroa ajatetaan motocrosspyörillä, joiden jousitus, varusteet ja ajo-ominaisuudet mahdollistavat ajamisen niin metsässä kuin maantielläkin. Vaikka metsässä ajettavien reittien luulisi kuluttavan maaperää, on enduro- ja motocrosspyörillä ajaminen sille itse asiassa hyväksi. Pyörillä ajaminen edistää luonnon monimuotoisuutta rikkomalla tiiviiksi kasvanutta maanpintaa tavalla, joka on eduksi monille hyönteisille, selkärangattomille, sienille ja kasveille.

Maastoajon lisäksi endurokilpailuihin kuuluu useimmiten maantiellä ajettavia siirtymiä, joiden aikana teiden nopeuksia noudattaen. Maastossa erikoiskokeita ajetaan kelloa vastaan ja maastosiirtymiä aikarajoissa ja aikatarkastusasemalta myöhästyminen tietää aina rankkua.

– Ajaminen on rankkaa painia satakiloisen pyörän kanssa. Pyörällä itsestään on muihin moottorilajeihin verrattuna vähiten vaikutusta menestykseen. Pyörää tärkeämpää ovat ajotaito, voima, lihaskestävyys, ja taito valita nopeimmat ajolinjat.

Kuva: Xracing

Monet tavoitteistaan Sipoon moottorikerhoa edustava Dick on jo ajanut kiinni. Pari vuotta sitten hän nappasi SM-hopeaa kaksituntisessa kestävyysajossa, cross countryssa, ja toissa viikonloppuna hän sijoittui Mikkelin Enduro SM2 -luokan kuudenneksi. Kokonaispisteissä sijoitukset tietävät hänelle tänä vuonna SM-pronssia.

Nyt tärkein tavoite viimeisille kisavuosille olisi nautiskella lajista keskittyen hieman vähemmän tuloksiin ja tiukkoihin tavoitteisiin.

– Mutta toisaalta, kyllä hyllyyn muutama mitali mahtuisi vielä, Päitsissä 10 joukkoon sijoittuminen olisi kova juttu.

Päitsi eli Päijänteen ympäriajo on Suomen suurin ja suosituin endurokilpailu, joka ajetaan maaliskuussa usein vielä varsin talvisissa olosuhteissa. Kaksipäiväisen kilpailun aikana ajokilometrejä kertyy 700–800. Kisassa matkaan kuluu keskimäärin kuusi tuntia päivässä.

Kilpailu ajettiin ensi kertaa jo vuonna 1927 ja välistä se on jäänyt vain sotavuosina. Kuuluisa ympäriajo houkuttelee vuosittain sekä enduron konkareita että noviiseja, joista maaliin pääsevät vuosina vain parhaat.

Kuva: Xracing

Eastonissa työllistävät linnut ja laitteet

Työskentely Eastonissa sopii Dickin elämään hyvin. Koska työpäivä päätyy klo 16, jää iltaisin vielä hyvin aikaa harrastaa.

Eastonia Dick pitää mukavana työpaikkana, jossa tekniikka on pääosin uutta ja toimivaa. Valvomon takaa aukeava salainen konehalli sulkee sisälleen valtavan määrän ilmastoputkia ja muuta koneistoa, jolla moderni kauppakeskus pidetään ympäri vuoden ideaalissa lämpötilassa.

Dickin päivittäisiin työtehtäviin kuuluvat kiinteistön tekniikan ylläpito ja seuranta ja erilaisiin hälytyksiin reagoiminen.

– Varmaan parasta työssäni on, että aamulla ei ole mitään hajua siitä, mitä päivä tuo mukanaan. Työtehtäviä on laidasta laitaan, ensin listalla voi olla hajonnut jääkaappi, sitten sisälle lentänyt lintu. Lokit ja harakat löytävät kyllä tiensä ulos, mutta pulut ovat hankalampia tapauksia ja jäävät usein liiketiloihin pyörimään.

Kiinteistöä kiertäessä myös Eastonin palvelut ovat tulleet tutuksi. Dick on käynyt ottamassa passikuvansa Polakuvaamossa ja hankkinut hyödyllistä käyttötavaraa Eurokaupasta, josta hänen mukaansa löytyy lähes mitä tahansa. Myös Eastonin monipuolisen ravintolatarjonnan hän on kiertänyt läpi.

– Täällä on kiva lähteä lounaalle, kun paikan voi valita aina sen mukaan, mikä tänään maistuisi.

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Puuvillapyyhkeistä robotteihin – Näin siivousala on elänyt ja muuttunut

Liisan mukaan siivousala on aina heijastanut yhteiskunnan muutoksia.

Hyllyjen välissä
28.04.2024

”Apteekkityö on ollut aina suurin intohimoni” 

Marjaniemessä asuva Taru Pietiläinen aloitti uutena apteekkarina Eastonissa.

Hyllyjen välissä
04.03.2024

3 x rapsakkaa tofua – Näin saat tofusta hyvää ja maukasta

Tässä parhaat niksit tofun maustamiseen ja käsittelyyn.

Miltä maistui?
28.02.2024

Näin syödään vuonna 2024: Hyvää oloa, lohtua, perinteitä ja yhdessäoloa

Lohtruruokaa, yhdessä oloa, kokonaisvaltaisempaa hyvinvointia – Näin syödään vuonna 2024

Hyllyjen välissä
09.01.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje