Eastonissa siivotaan ympäristövastuullisesti

Ympäristövastuu koskee niin ympäristöä kuin työntekijöitäkin. Näin se näkyy arvostetulla ympäristösertifikaatilla palkitun siivouspalvelu LTQ:n päivittäisessä siivoustyössä Eastonin kauppakeskuksessa.

Eastonin siivouksesta vastaava LTQ sai syyskuussa arvostetun ISO14001-ympäristösertifikaatin, joka osoittaa, että yritys on saavuttanut ympäristövastuullisuudelle asetetut tavoitteet vaatimusten mukaisesti. Sertifikaatin kriteereissä ympäristövastuullisuuden toteutumista tarkastellaan sekä ympäristön että henkilöstön hyvinvoinnin näkökulmasta. Miten tämä näkyy Eastonissa käytännössä?

–  ISO14001-sertifikaatti on tunnustus koko organisaatiomme pitkäjänteisestä kehittämisestä. Toimintamme läpivalaisseen auditoinnin avulla löysimme kehityskohtia, jotka ovat parantaneet prosessejamme ja toimintatapojamme erityisesti ympäristövastuullisuuden näkökulmasta, LTQ:n toimitusjohtaja Tuomas Kukkonen kertoo.

Tavoitteidensa myötä LTQ:n tähtäimenä on olla pääkaupunkiseudun ympäristömyönteisin siivouspalvelu. Se tarkoittaa, että siivottavien kiinteistöjen lisäksi yrityksen työntekijät huolehtivat myös työpaikkansa ympäristön puhtaudesta ja hyvinvoinnista. Tähän kuuluvat esimerkiksi mahdollisimman ympäristöystävällisten puhdistusaineiden ja kemikaalien käyttö, muovin käytön vähentäminen sekä energian säästäminen.

Hiilijalanjälkilaskuri mittaa siivouksen ympäristökuormitusta

LTQ:lla ympäristövastuun toteutumista mitataan muun muassa hiilijalanjälkilaskurilla. Laskuri ilmoittaa, kuinka paljon erilaiset työvaiheet kuormittavat ympäristöä, ja kuinka suuri yrityksen toiminnan hiilijalanjälki on kokonaisuudessaan.

– Ympäristövastuuajatteluun kuuluu, että mietin veden, sähkön ja kemikaalien kulutusta erilaisia koneita käyttäessäni ja siivotessani. Myös jätteiden asianmukainen lajittely ja roskapussien käytön vähentäminen auttavat säästämään ympäristöämme, Eastonissa siivoojana työskentelevä Cherry Apple Tumbaga kertoo.

Siivousaineina Eastonissa ja LTQ:n muissa kohteissa käytetään pääsääntöisesti ympäristöystävällisiä Kiilo Green & Clean -puhdistustuotteita.

Kauppakeskus Eastonin julkisia tiloja siivotaan tasaisesti pitkin päivän, kun taas parkkihalleissa siivous tapahtuu pääosin yöaikaan, jolloin liikennettä on vähiten. Parkkihallin siivouksessa käytetään lakaisevaa yhdistelmäkonetta, Nilfisk CS7010, joka lakaisee ja pesee lattian samanaikaisesti.

Erityishaasteita parkkihallin siistinä pitoon tuovat vaihtuvat sääolot, ja etenkin talvikelit, jolloin lattia täyttyy loskasta, suolasta ja hiekasta. Koneen käyttäjiä opetetaan käyttämään siivouksessa käytettäviä koneita mahdollisimman energiatehokkaasti.

Yksi Rayanin työkavereista on Nilfisk CS7010.

Siivoojan työ on myös asiakaspalvelua

Palvelupäällikkö Kirsi Kinnusen mukaan LTQ tarjoaa kaikille siivoajilleen vapaaehtoisen ympäristökoulutuksen, jossa läpikäydään ympäristön kannalta tärkeitä vaikuttajia, kuten kemikaalien annostelua, veden käyttöä, siivouskoneiden kuljettamista sekä työhön liittyviä turvallisuusasioita.

Esimerkiksi roskiksia tyhjentäessään siivoojien tulee käyttää viiltokäsineitä vaarallisten tai terävien roskien takia ja myös kemikaalien käsittelyssä on oltava erityisen varovainen.

Käytännön siivoustyön lisäksi kauppakeskussiivoojien päivään kuuluu myös monenlaisia ihmiskohtaamisia. Cherryn mukaan siivoojat toimivat usein oppaina, joilta asiakkaat kyselevät muun muassa vessojen ja liikkeiden sijaintia ja muita kauppakeskukseen liittyviä asioita.

Eikä vahingoiltaan vältytä. Yleisimmin siivooja hälytetään apuun, kun asiakas rikkoo vahingossa elintarvikepakkauksen ja ruokatarvikkeet leviävät lattialle.

– Etenkin juhlapyhiä edeltävinä päivinä asiakasmäärät kasvavat, ja siivoojien on siedettävä kiirettä ja mukauduttava monenlaisiin tilanteisiin. Koska suureen ihmismäärään mahtuu monenlaisia asiakkaita, teemme tiivistä yhteistyötä ja vartioiden ja Eastonin kiinteistömanageri Hannu Isoniemen kanssa, Kirsi kertoo.

– Meidän siivoojien on usein puikkelehdittava kauppakeskuksessa vaeltelevien ihmisten välissä, mikä on ruuhka-aikoina haastavaa. Olen tarkkaavainen ja noudatan saamiamme turvallisuusohjeita, jotka takaavat turvallisuuden niin meille kuin asiakkaillekin, Cherry kertoo.

Ylläpidetään yhteishenkeä

Siivoaminen on fyysistä työtä, jonka vastapainona siivoojien on pidettävä huolta myös omasta jaksamisestaan. Cherryn hyvinvointipalettiin kuuluvat hyvä uni ja -ruoka, ystävät ja perhe. Tärkeää on myös päivittäinen kulumisten vaihto työkavereiden kanssa.

Hänen kollegansa, myös Philippiineiltä vuonna 2019 Suomeen muuttanut Rayan Salvador puolestaan kertoo nauttivansa erityisesti LTQ:n tarjoamista liikunta- ja harrastusmahdollisuuksista, ja pitää tärkeänä sitä, että esimiehet kyselevät säännöllisesti siivoojien kuulumisia.

Työntekijöiden hyvinvointia seurataan muun muassa tiimipalavereissa sekä viikoittaisella fiiliskyselyllä, eli niin sanotulla hymynaama-indeksillä. Lisäksi LTQ tarjoaa halukkaille työntekijöilleen mahdollisuuden muun muassa kieliopintoihin sekä ammatilliseen koulutukseen.

– Annoimme jo kilpailutusvaiheessa painoarvoa LTQ:lla meneillään oleville kehityshankkeille, kuten heidän hakemalleen ympäristösertifikaatille, sekä heidän panostukselleen huolehtia työntekijöiden hyvinvoinnista. Meille Eastonissa on kunnia-asia panostaa siisteyteen, viihtyvyyteen sekä turvallisuuteen, ja pandemiavuosina tämä tarve on korostunut entistä voimakkaammin, Hannu kertoo.
Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

3 x rapsakkaa tofua – Näin saat tofusta hyvää ja maukasta

Tässä parhaat niksit tofun maustamiseen ja käsittelyyn.

Miltä maistui?
28.02.2024

Näin syödään vuonna 2024: Hyvää oloa, lohtua, perinteitä ja yhdessäoloa

Lohtruruokaa, yhdessä oloa, kokonaisvaltaisempaa hyvinvointia – Näin syödään vuonna 2024

Hyllyjen välissä
09.01.2024

Mitä lahjaksi lapselle? – Tässä joulun parhaat lahjaideat Eastonista

Kauppakeskuspäällikkömme Olli ideoi lahjavinkkejä monen ikäisille lapsille ja eri kukkarolle – kaikki Eastonista.

Hyllyjen välissä
07.12.2023

Näin muotitrendit ja someilmiöt näkyvät Eurokankankaan kysynnässä

Millaiset trendit ja ideat vaikuttavat ompelemisessa tänä talvena? Kysyimme asiaa Eurokankaan valikoimat tuntevalta Minnalta.

Hyllyjen välissä
16.11.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje