Ei aina sitä popcornia! Yllätä kaverit sopivasti paheellisilla jenkkiherkuilla
Kun syysillat painavat päälle ja auringonvalo vähenee, on aika järjestää illanistujaiset tai isännöidä peli-ilta. Tunnelma virittyy kohdilleen oikeanlaisilla tarjoiluilla ja yhdessä kokkaamalla. Mutta, voiko peli-ilta onnistua ilman popcornia?
Rennon bileillan menu kannattaa rakentaa yhden ruokateeman ympärille, jolloin kokonaisuus on helpompi suunnitella eivätkä eri maut riitele keskenään. Pyörimme hetken Eastonin K-Citymarketissa inspiroitumassa ja valitsimme illanistujaisiin jenkkiteeman – onhan se todellinen ruokapaheiden mallimaa.
Pienet annoskoot ja sopiva määrä erilaisia makuja pöydässä pitävät vieraat tyytyväisinä. Tarjottavat kannattaa kokkailla kimpassa, siitä saa iltaan kivaa yhteistä ohjelmaa.
Sotasuunnitelma keittiöön
Ajatuksemme oli tehdä snackeja, jotka on helppo syödä ja nopea tarjoilla. Seuraavilla resepteillä neljä nälkäisempääkin kaamoksen kammoksujaa saa ihan uutta virtaa syysiltoihin.
BBQ-savulohi -salaattikupit
300g savulohta
3 rkl BBQ-kastiketta
Salaatinlehtiä
Sekoita savulohi ja BBQ-kastike ja asettele seos rapeisiin salaattikuppeihin. BBQ-kastiketta voi olla enemmänkin, jos olet kyseisen tuotteen ystävä. Koristele korianterilla tai jollain mieleiselläsi yrtillä.
Juustomixillä kuorrutetut nachot
Juustoiset nachot on helppo valmistaa. Laita uunipellille pussillinen nachoja ja raasta päälle jenkkijuustoja. Me käytimme savucheddaria, pitkään kypsennettyä cheddaria sekä Monterey Jackia. Laita nacho-pelti 200-asteiseen uuniin 5–7 minuutiksi tai kunnes juustot ovat saaneet hiukan väriä ja nosta tarjoiltavaksi.
Fritti a’la Jenkit
Tarjoilua ei voi kutsua jenkkiteemaisiksi, jos pöydässä ei ole jotain friteerattua. Päädyimme tekemään chicken sticksejä ja sipulirenkaita. Samaa taikinaa voi käyttää molempien friteeraamiseen.
300g broilerin rintafileitä
2 kpl isoja makeita sipuleita
6 dl vehnäjauhoja
6 dl vichyä
1,5 litraa rapsiöljyä
Cornflakes muroja
suolaa, pippuria
Pilko sipulista isoja renkaita ja broilerista pitkiä suikaleita. Valmista friteeraustaikina sekoittamalla Vichy ja vehnäjauho kulhossa, lisää joukkoon myös reilu teelusikallinen suolaa. Lämmitä öljy 180-asteeseen, mutta ole varovainen kuuman öljyn kanssa. Pyörittele sipulirenkaat ja kanat vielä erillisessä vehnäjauhossa ja nostele ne friteeraustaikinaan.
Valuta ylimääräinen taikina pois. Sipulit voi nostaa suoraan öljyyn, mutta kanat kannattaa pyöritellä vielä murskatuissa Cornflakes-muroissa, jotta saadaan kunnon rapea pinta.
Paista ensin kanat ja sitten sipulit kullanruskeiksi. Nosta ne aina öljystä talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois ja pinnasta tulee varmasti rapea. Sipulirenkaat ovat saman tien valmiita, mutta kanat kannattaa laittaa vielä 10 minuutiksi 180- asteiseen uuniin, jotta ne ovat varmasti kypsiä. Mausta kypsennyksen jälkeen suolalla ja pippurilla.
Miksaa dipit majoneesista ja maustekastikkeista
Käytimme dippien pohjana kaupan valmismajoneesia ja sekoitimme niistä kolme vaihtoehtoa. Yhdessä on mukana BBQ-kastiketta, yhdessä Texas Peteä ja yhdessä valkosipulia. BBQ-kastiketta ja Texas Peteä voi lisätä yhdet ruokalusikalliset yhteen desiin majoneesia. Valkosipulia riittänee yksi kynsi samaan määrään, mutta jos olet suuri valkosipulin ystävä niin laita toki enemmän!
Dippejä on helppo varioida oman maun mukaan eli voit käyttää majoneesia myös sellaisenaan tai halutessasi voit laittaa sekaan vaikka Amerikan sinappia tai Sweet chili -kastiketta. Reseptimme eivät ole kiveen hakattuja, vaan ideana on myös se, että vinkkejämme varioimalla opit itse luomaan omat lempiherkkusi.
New York Sandwich
200 g valmiiksi kypsennettyä naudan paahtopaistia suoraan lihatiskiltä
3 paahtoleipää
1 maustekurkkua
100g cheddar-raastetta
Voita
Voitele paahtoleivät ja laita leiville cheddar-raastetta. Jaa paahtopaisti kolmelle paahtoleivälle ja pilko maustekurkku niiden päälle. Nosta jokaisen lihaisen leivänpalan päälle kansi ja kypsennä toasterissa. Jos kotoa ei löydy toasteria, voit kypsentää leivän paistinpannulla niin, että laitat pannun keskilämmölle ja lisäät nokareen voita. Voit painaa leipiä kasaan esimerkiksi toisella paistinpannulla tai vastaavalla esineellä.
Paista leivät molemmin puolin kullanruskeiksi niin, että juusto sulaa. Leikkaa leivät kolmion muotoon ja tarjoile.
Kulaus mallasjuomaa kruunaa illan
Kunnon illanistujaisissa on myös kunnon juomat. Perheen leffaillassa voi hyvin maistella erilaisia limppareita, mutta kaveriporukalla rasvaiset eväät kaipaavat rinnalle panimotuotteita. K-Citymarket Eastonin eri panimoiden olutvalikoima on niin kattava, että juomien valintaan saattaa vierähtää tovi jos toinenkin. Valitkaa rohkeasti maisteltavaksi erilaisia oluita ja yrittäkää löytää erilaisia aromeja, niin ilta saa yhden ulottuvuuden lisää!
Syksyllä kannattaa nauttia vähän parempia eväitä, kun kesään on taas enemmän aikaa – hemmottele itseäsi ja jätä karppailut kevääseen!