Ei irvistys vaan ihastus – sitruuna maustaa pääsiäismenun
Pääsiäisenä laitetaan kattilat ja kasarit kolisemaan ja valmistetaan kunnon setti maukkaita ruokia. Pääsiäismenun tärkein rooli kuluu sitruunalle, joka maustaa sekä kanan että risoton. Ruoat viimeistelin raastamalla päälle reilusti sitruunan kuorta. Jälkiruokana toimii juhlapöydän kuningatar, pavlova, jonka pohjan voi valmistaa jo edellisenä päivänä.
Pääsiäinen on kevään suurin juhla ja sitä onkin ihanaa juhlia perheen ja ystävien kanssa. Monissa perheissä on omat pääsiäisperinteensä ja suvuissa kulkevat omat ruokareseptit, jotka pysyvät muille salaisuutena. Minä jätin tällä kertaa perinteet nurkkaan, selailin K-ruoka reseptejä ja päädyin valmistamaan perheellemme sitruunarisottoa ja kokonaisen maissikanan.
Virpomavitsoja otsalampun valossa
Muna on pääsiäisen sanoman symboli ja viestii ikuisesta elämästä. Suklaamunat ja erilaiset munaruuat kuuluvat pääsiäiseen. Nyt kuluvana sunnuntain lapset maalasivat pääsiäismunia ja nuorimmat askartelivat virpomisvitsoja ja kävivät virpomassa naapureiden ovilla. Meillä onkin erityisen mukava naapurusto ja lähes kaikkien talojen lapset kiertävät ovelta ovelle kauniiden vitsojensa kanssa.
Täytyy myöntää, että joskus on käynyt myös niin, että äiti etsii illan hämärtyessä pajunoksia lenkkipolkunsa varrelta ja kastelee sukkansa rämpiessään ryteikössä otsalamppunsa kanssa. Lisäksi hän huomaa koristelevansa yksin vitsoja lasten jo livettyä aikaa sitten paikalta. Aamun kajastaessa pirteät pääsiäisnoidat Kyöpelivuorelta koputtelevat jo oven takana, ja palkkioksi tarkoitetuista suklaamunista löytyy vain kääreet. Siitä on aito palmusunnuntai tehty.
” Virvon varvon tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, vitsa sulle ja palkka mulle.”
Baletti innoitti keittiömestaria
Aloitin pääsiäismenun valmistamisen täällä kertaa jälkiruuasta. Pavlova on päältä rapea ja sisältä kuohkea marenkikakku. Kakku on nimetty venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan mukaan, joka aikanaan teki lähtemättömän vaikutuksen australialaiseen keittiömestariin. Tämä kehitti ihailemalleen naiselle pavlovakakun. Kakku on näyttävä ja kohtuullisen helppo tehdä, lisäksi kakkupohjan voi valmistaa jo vaikka paria päivää ennen tarjoilua.
Suosittelen käyttämään huoneenlämpöisiä kananmunia, siten ne vaahtoutuvat parhaiten. Kriittisin kohta on valkuaisen ja keltuaisen erottelu, muu sujuukin helposti aloittelevaltakin kokilta.
Tein reseptin ohjeen mukaan marengin, mutta vain yhden isomman pohjan. Valmistin sen edellisenä päivänä ennen tarjoilua. Marenki säilyy hyvin huoneenlämmössä, vaikka kevyellä keittiöliinalla peitettynä.
Täytteeksi halusin mascarbonevaahtoa ja koristelin kakun tuoreella mangolla, persikalla ja passionhedelmällä. Kakku kannattaa täyttää juuri ennen tarjoilua, jolloin marenki pysyy sopivan rapeana. Mangosta saa kaunista nauhaa kuorimaveitsellä. Laitoin marengin päälle reilusti paloiteltua persikkaa ja passionhedelmää. Sitten vaahto ja lopuksi koristelu.
Pavlovan täyte
2 prk vispikermaa
1 rasia mascarbonejuustoa
½ dl sokeria
2 tl vanilijasokeria
100 g sulatettua valkosuklaata
Koristelu:
Tuoretta mangohedelmää
4 kpl passionhedelmää
1 tlk persikan puolikkaita
Sitruunakana
Kyseissä K-ruoka -ohjeessa on käytetty kanan rintaleikkeitä, mutta minä halusin valmistaa kokonaisen kanan ja löysinkin upean ranskalaisen maissikanan Eastonin K-Citymarketin valikoimista.
Heitin kanan pataan ja sivelin sen pintaan reilusti oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria, valkosipulia, dijonsinappia, rosmariinia, timjamia ja sitruunanraastetta sekä mehua. Työnsin kanan sisälle myös isoja sitruunalohkoja ja kokonaisia murskattuja valkosipulinkynsiä kourallisen. Tuoreita yrttejä laitoin reilusti ja lopuksi päälle muutaman nokareen voita ja lusikallinen hunajaa.
Aluksi paahdoin kanaa 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia ja sitten alensin lämpötilan 180 asteeseen ja annoin sen hautua vielä lähes 1 ½ tuntia uuniin lämmössä. Näin kana oli erityisen mureaa ja herkullista.
Sitruunakanan valmistus
1,5 kg maissikana
1 kokonainen iso valkosipuli
2 luomusitruunaa
2 -3 tl suolaa
3 rkl dijonsinappia
Rosmariinia (puskallinen)
Timjamia (puskallinen)
Hunajaa
Sitruunarisotto
Sitruunarisotto valmistuu lempeästi haudutellen liedellä samalla kun kana kypsyy uunissa. Kuullotin voissa kuutioidut salotti- ja valkosipulit ja sen jälkeen lisäsin riisinjyvät ja pyörittelin niitä pannulla, kunnes riisi muuttui kuultavaksi. Sen jälkeen imeytin riisiin kasvislientä pikku hiljaa, desi kerrallaan lisäten. Ohjeessa kehotetaan lisäämään risottoon viiniä, mutta jos sitä ei kaapistasi löydy, ajaa omenatuoremehu saman asian.
Risottoa keitellään lempeässä lämmössä niin kauan, että riisi on sopivan kypsää. Itse puristin kokonaisen sitruunan mehun joukkoon ja raastoin reilusti enemmän kuorta sekaan, kuin ohjeessa sanotaan. Lopuksi pari kourallista parmesan-juustoa päälle ja ruoka on valmista nautittavaksi.
(P.S K-ruokareseptin lopussa on selkeä videonpätkä, josta voi helposti katsoa risoton teko-ohjeet).
Tämän kertainen ruoka yllätti positiivisesti koko perheen. Koko menu oli todella onnistunut, lämpimästi suosittelen kokeilemaan. Risotto keräsi suurta ylistystä kaikilta sekä samoin kakku. Lapsille kana on aina vähän työläs ruoka, koska sitä pitää paloitella ym. mutta maku oli kaikista herkullinen. Kokonaisarvosana oli ehdottomasti viisi.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.