Futiksessa saa kavereita – Puotinkylän Valtti kutsuu kaikki pelaamaan

Hienointa urheilun kuningaslajissa, futiksessa on, ettei alkuun tarvitse kuin pallon. Todellisuudessa tarvitaan kuitenkin paljon muutakin: pitkäjänteistä seuratyötä sekä vanhempia, jotka osallistuvat treeneihin ja leipovat mokkapaloja myyjäisiin. Innostuksen iskettyä laji tarjoaa ikimuistoisia kokemuksia peliporukan lisäksi koko perheelle.

Futiksella menee nyt hyvin. Sinä kahdeksana vuotena jonka Puotinkylän Valtti -urheiluseuran toiminnanjohtaja Kennet Holmström on toiminut pestissään, puotilalaisen urheiluseuran työntekijämäärä on kasvanut yhdestä kahdeksaan ja pelipassien määrä on liki kolmenkertaistunut.

Seuran menestyksestä kertovat myös toimiston hyllyille ja seinille kasatut viirit ja pokaalit, jotka esittelevät itähelsinkiläistä liikuntaintoa hienoimmillaan. Tällä hetkellä miesten edustusjoukkue pelaa Kolmosessa (neljänneksi ylin sarjataso)  ja naisten edustusjoukkue Kakkosessa (kolmanneksi ylin sarjataso), mutta myös lunkimpi harrastepelaaminen kasvattaa vauhdilla suosiotaan.

Siksi Valtti järjestää erilaisia futistreenejä aina kolmivuotiaiden futisliikkarista ikämiessarjaan, jonka vanhimmat pelaajat ovat pitkälle yli 70-vuotiaita. 1150 pelipassia tekee 1946 perustetusta Puotinkylän Valtista Suomen 11. suurimman futisseuran ja kolmanneksi suurimman Helsingissä.

– Olemme Itä-Helsingin suurin ja mahtavin, vaikka kilpailua onkin paljon. Myös Vuosaaren ja Kontulan seurat ovat varsin aktiivisia, Kennet kertoo.

Lasten tulisi saada harrastaa monipuolisesti

Monen lapsen ja nuoren mielestä parasta futiksessa ovat kaverit ja liikunnan ilo. Sitä seurassa ei haluta rajoittaa ja treenimahdollisuuksia pyritään järjestämään myös niille, jotka haluavat harrastaa useampaa lajia.

– Pyrimme tukemaan liikunnasta kiinnostuneiden nuorten monilajisuutta. Vaikka treeniaikataulujen suunnittelu on monta lajia harrastavien kohdalla usein haastavaa, se kannattaa, sillä harrastusten rajoittaminen voi tappaa lapsen innokkuuden kokonaan. Esimerkiksi seuramme kasvatti, nyt HJK:hon siirtynyt vuosaarelainen urheilulupaus Casper Terho pelasi pitkään futista ja lätkää rinnakkain, kunnes valitsi fudiksen päälajikseen.

Arktista palloilua

Tammikuisessa tuulessa pimeän kentän reunalla seistessä voi tulla mieleen, että laji olisi omimmillaan jossain muualla. Onneksi kenttä on pääosin lämmitetty, joten pelata voi pakkasellakin. Kymmenen asteen pakkasrajaa ei tänä vuonna ole etelässä kolkuteltu.

Juostessa tulee kuitenkin lämmin. Kennetin mukaan futis on monipuolisuudessaan omaa luokkaansa. Juoksutekniikoiden lisäksi se kehittää etäisyyksien hahmottamista, ketteryyttä, voimaa ja lujuutta.

Koska peliä pelataan joka paikassa, ovat myös alueen maahanmuuttajat löytäneet lajin pariin. Monet heistä ovat pallon käsittelijöinä todella taitavia.

– Liikunnallisten hyötyjen lisäksi futis kehittää sosiaalisia taitoja ja kaveruussuhteita. Tiedän ihmisiä, jotka ovat pelanneet lapsesta saakka samassa joukkueessa. Ihan oma juttunsa on tietenkin voittojen riemun ja muiden tunteiden kokeminen yhdessä joukkueen kanssa. Ne ovat tosi hienoja hetkiä valmentajillekin.Dieudonne Mavunda (vas.), Niko Schwartz sekä Amine Rchidi valmentavat Valtin pelaajia.

Lapsille peli on pisteitä tärkeämpää

Monen lapsen lajivalintaan vaikuttaa myös harrastuksen suhteellisen edullinen hinta. Maksullisten pelipassien lisäksi tulevat varustekulut ja seuramaksut, jotka pyritään pitämään kohtuullisina.

– Siitä huolimatta hinta rajoittaa harrastamista. Olen nähnyt kentän reunalla nuoria, joilla olisi kiinnostusta, muttei varaa liittyä seuraan ja käydä harjoituksissa.

Siksi nuori tarvitseekin vanhemmat puolelleen. Seuratoiminnassa vanhemmille tosin on käyttöä myös kentän kalkkiviivojen sisäpuolella.

– Esimerkiksi 2009-syntyneiden lasten ikäryhmässä on 70 pelaajaa eikä valmentaja voi millään pärjätä heidän kanssaan yksin. Ajatuksena on, että kun vanhemmat joka tapauksessa seuraavat harjoituksia kentän reunalla, voivat he yhtä hyvin osallistua niihin. Helpoin homma apuvalkulle on pitää pelirastia, jossa riittää, kun antaa lasten temmeltää keskenään. Pienille on turhaa antaa ohjeita, sillä eivät he kuuntele kuitenkaan.

Tarkka pisteiden laskenta on pienten lasten peleissä toisarvoista.

– Tärkeämpää on, että peli tarjoaa mahdollisimman monelle onnistumisen kokemuksia. Siksi jaamme lapset jo varhaisessa vaiheessa tasoryhmiin, jotta kaikki pääsevät pelaamaan oman tasoistensa vastustajien kanssa.

Teinit kaipaavat tukea

Kennetin mukaan monet vanhemmat osallistuvat toimintaan innolla lasten ollessa pieniä, mutta teini-ikäisten treenien ja pelien toimitsijoista ja muista vapaaehtoisista on pulaa jatkuvasti.

– Vanhemmat pitävät urheiluharrastuksen aloittamista tosi hyvänä asiana, mutta monelta jää huomaamatta teini-ikäisen nuoren tuen tarve, silloin kun joukkueet teini-iässä hajoavat ja nuorella on yksin jäädessään vaarana jäädä tyhjän päälle. Olisi hienoa, että vanhemmat löytäisivät futiksesta lajin, jonka harrastamisesta he voisivat nauttia nuorten kanssa elämän eri vaiheissa. Meillä nimittäin on oma joukkueemme pelaajien äideillekin.

Eastonin Intersport on Valtin pelaajien luottovaatettaja ja -varustaja.

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

“Merelle on raivattava aikaa”. SUP-lauta vie vesille lempeästi

– Laudalla pääsee helposti upeisiin paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi. Samalla näkee luontoa uudella tavalla ja kun vesi on kirkasta, tuntuu kuin lentäisi, Sakari summaa SUP-lautailun iloja.

Hyllyjen välissä
06.07.2021

Vuosaarenhuipulta avautuu huikean hieno Itä-Helsinki

Joko tunnet Vuosaarenhuipun eli Vuosaaren täyttömäen ulkoilualueen? Kävimme tsekkaamassa reitin ja ihastuimme maisemista ikihyviksi!

Hetkiä idässä
30.06.2021

Grillinyytit ovat juhannuksen herkku ja kesäiltojen nerokas retkieväs

Helppoa juhannus- ja kesäruokaa ovat grillinyytit, joiden sisällä maistuvat ihanat uudet perunat, tai ihan mitä vaan haluat.

Miltä maistui?
22.06.2021

”Se on aina hyvä päivä, kun pääsee merelle”

Puotilalainen Niklas toteutti unelmansa purjeveneestä "Pienessä tuuli karkottaa huolet ja mieli tavoittaa vapauden tunteen."

Summeri soikoon!
17.06.2021

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje