Golf yhdistää Markkua ja Anna-Maria Vuosaaressa

Markku Jurvala, 62, ja Anna-Mari Purola, 51, jakavat yhteisen golfharrastuksen. Nyt itähelsinkiläinen golfpari kertoo, mikä lajissa viehättää.

Ovenpieleen jäi ystävän valmistama golfmaila. Sen tehnyt kyläilijä kehotti Vartiokylässä asunutta isäntää ottamaan yhteyttä sitten, kun tekee mieli kokeilla pelaamista. Kului useampi vuosi ennen kuin Markku Jurvala löysi itsensä viheriöltä, vaikka monet hänen kaveripiiristään pelasivat golfia aktiivisesti. Ensikosketus lajin pariin tapahtui silloin, kun mies vielä työskenteli optikkoyrittäjänä Itäkeskuksen Hansasillan vieressä.

– Halusin saada yläpäälle muutakin ajateltavaa kuin pelkkää duunia. Tiesin, että golfissa ei voi miettiä muuta kuin peliä, muuten se ei kulje.

Vaikka Markku ei pitänyt itseään lainkaan kilpailuhenkisenä ihmisenä, mailapeli vei miestä mennessään. Sillä tiellä ollaan yhä, vaimo Anna-Mari Purolan tapaan. Golfkenttä edustaa saman lempiharrastuksen jakavalle parille riitavapaata vyöhykettä, jossa ei tarvitse kinastella mistään. Päinvastoin. Pelaaminen sujuu yhdessä niin hyvin, että kentälle tekee mieli palata kerta toisensa jälkeen.

– Mieluummin niin, että kumpikin pelaa kuin se, että toinen jäisi golfleskeksi kotiin. Olemme kokeneet alusta lähtien yhteisen harrastuksen positiiviseksi asiaksi, Anna-Mari kertoo.

Vuodesta 2014 yhtä pitänyt pari muutti hiljattain keskustasta Vuosaareen, joka tarjoaa golfharrastajille sopivan haastavat puitteet. Muuton myötä avaralle lähikentälle pääsee jopa pyöräillen.

Meren, metron ja metsän vieressä

Idässä lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1962 lähtien asuneelle Markulle Itä-Helsinki edustaa tuttua aluetta, jota on vuosien varrella ollut vaikeaa jättää tyystin taakseen. Siitä huolimatta muutto Vuosaareen ei ollut läpihuutojuttu, sillä alun perin tarkoitus oli löytää koti Puotilan kulmilta, jossa Markku vietti lapsuutensa ja nuoruutensa. Riittävän kokoista asuntoa ei kuitenkaan tullut vastaan, joten kriteerejä oli pakko muuttaa ja reviiriä laajentaa.

Anna-Mari ja Markku tekivät kävelyretkiä eri alueilla ja tutustuivat vaihtoehtoisiin ratkaisuihin. Markku toimi omien sanojensa mukaan jarruna, joka löi hanat kiinni joidenkin sijaintien suhteen.

– Ajattelin hölmösti vuosien takaisten mielikuvien perusteella, ettei tuo kohta ja ei tuo alue. Lopulta sanoin Anna-Marille, että sano osoite, tulen mukaan.

Tänä keväänä pari löysi tiensä asuntoon, joka nostatti näyttöön saapuneiden kasvoille kestohymyn. Sekä Anna-Mari että Markku myöntävät jälkikäteen, että Naantalin aurinko -ilme ei välttämättä ole taktisin ratkaisu asuntonäytöllä, mutta H-hetkellä tunne otti molemmista vallan. Ostopäätös syntyi hetkessä.

Uuteen kotiinsa pari pääsi muuttamaan toukokuun alussa. Markulle muutto takaisin itään on tuntunut kuin kotiinpaluulta, Anna-Marilla on puolestaan meneillään vasta kuherruskuukaudet Itä-Helsingin kanssa. Meri, metro ja metsä ovat elementtejä, jotka viehättävät molempia.

– Mieluummin kävelen täällä kuin kantakaupungissa. Vuosaari on paljon makeempi paikka ulkoilmaihmiselle, Lahdesta kotoisin oleva Anna-Mari sanoo.

– Vuosia on takana, mutta pelikertoja ei niin kauheasti, hän naurahtaa.

Pallovarkaita ja kastuneita kenkiä

Anna-Marin mukaan häntä on vaikea saada kentälle huonolla säällä, mutta aurinkoisella ilmalla tilanne on täysin toinen. Markku puolestaan kuulemma lähtee kentälle sateessakin, jos niin on sovittu. Pariskunta kiertää golfkentillä monesti kaksin, mutta usein ympäriltä löytyy isompi poppoo. Vaikka tasoerot saattavat olla ryhmän sisällä suuria, tasoitusjärjestelmän myötä tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia riippumatta kentän vaikeustasosta. Markku muistuttaa, että harrastus sopii lähes kenelle tahansa.

– Golfia pystyy pelaamaan ihan pikkuisesta vanhaksi asti.

Lajin sosiaalisuus on piirre, joka viehättää monia. Jos peli ei kulje, vieressä on aina joku, jonka kanssa tilannetta voi aprikoida. Toisinaan kentällä sattuu ja tapahtuu myös asioita, jotka muuttuvat entistä hauskemmiksi, kun kokemuksen voi jakaa jonkun kanssa. Markku mainitsee muun muassa ketun, joka on tarinan mukaan kuljettanut golfpalloja suussaan Vuosaaren golfkentällä. Yksi mieleen jäänyt tilanne sattui kerran Tahkolla, kun samassa seurueessa olleen pelitoverin golfkärry valui kentällä olleeseen lampeen.

– Se on muille huvittava juttu, kun yksi ottaa kengät pois ja menee seisomaan lammikkoon. Pallo pitää saada sieltä kerralla ylös, ja muta vähän lentää. Sellaiset tilanteet ovat hienoja hetkiä, joita on kiva katsella, Markku kuvailee.

Anna-Mari komppaa puolisoaan ja kertoo, että harvemmin pelipaikoilta poistutaan kierroksen päätteeksi ilman klubitalon antimia. Kun kentällä on vierähtänyt tunteja, kahvit tai oluet käyvät yleensä hyvin kaupaksi seurueen kesken. After game -kulttuuri on oleellinen osa perinteikästä lajia, joka on viime vuosina kerännyt ympärilleen entistä enemmän harrastajia. Markun ja Anna-Marin harrastaminen hiipui pitkäksi aikaa koronapandemian vuoksi, mutta nyt tilanne on jälleen normalisoitumassa.

– Jos ei ymmärrä lajia tai pitää sitä typeränä, niin kannattaa lähteä neljäksi tunniksi jonkun ryhmän mukaan ja kävellä niissä rauhallisissa ja helkkarin kauniissa maisemissa. Sen jälkeen on helpompi ymmärtää, miksi niin monet lajista pitävät. Golf on hienoa terapiaa, Markku kiteyttää.

Anna-Marin ja Markun vinkit aloittelijalle:
  1. Mene rohkeasti kokeilemaan lajia, älä emmi.
  2. Käy kurssi tai lähde kokeneemman pelaajan mukaan.
  3. Panosta järkeviin välineisiin ja varusteisiin. Pyydä apua ammattilaiselta.
Jenna Lehtonen

Jenna Lehtonen on itähelsinkiläinen toimittaja ja valokuvaaja, joka pitää ihmisistä, jotka erottuvat tapetista. Itä-Helsinki -sivustoa päätoimittava Jenna tuottaa Eastonille Summeri soikoon -juttusarjaa, jossa hän vierailee ihmisten kodeissa.

Aiheeseen liittyen

Itä-Helsingin Vasikkasaari on monelle tuntematon kesäparatiisi

Jos Vasikkasaarelle pitäisi keksiä toinen nimi, se voisi olla Salaisuus, summaa Itä-Helsingin Vasikkasaaressa mökkeilevä Laura Karlin.

Summeri soikoon!
04.08.2022

Itäinen rantareitti esittelee Itä-Helsingin parhaat puolet

Itäinen rantareitti esittelee Itä-Helsingin maisemia kauneimmillaan. Reitin voi reippailla kokonaan tai valita sopivan retkipaikan sen varrelta.

Summeri soikoon!
26.07.2022

Itä-Helsingin parhaat uimapaikat koirille, jotka rakastavat vesileikkejä

Vesileikit ovat koiran parasta kesätekemistä. Itä-Helsingissä karvakavereille riittää rantoja joilla temmeltää ja kelluvat vesilelut tekevät vesileikeistä entistä hauskempia.

Summeri soikoon!
20.07.2022

Itäinen saaristoristeily kannattaa kokea 

Ne, joiden mielikuvissa Itä-Helsinki on harmaa betonilähiö, eivät ole koskaan nähneet itää mereltä käsin. Saaristoristeilyllä itäinen Helsinki avautuu täysin uudella tavalla.

Summeri soikoon!
15.07.2022

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje