Grillaus kuuluu kesään, ja kauniita grillauspaikkoja löytyy myös Itä-Helsingistä
Itä-Helsinki on täynnä luonnonkauniita paikkoja, joissa on mahdollista grillata. Kutsu ystävät mukaan luontoretkelle grillaamaan ihanan rapsakoita maissiribsejä sekä suussa sulavia tofu-satoy -vartaita. Kylmänä tarjottava mehukas ja minttuinen vesimeloni-mansikka -salaatti raikastaa kokonaisuuden.
Jos et omista grilliä, niin ei hätää.
Itä-Helsingissä on monia grillikatoksia, jossa jokainen voi nauttia kauniista kesäillasta.
Esimerkiksi Vuosaaren Kallahdenniemen rannan läheisyydessä on useita grillaukseen soveltuvia merkittyjä paikkoja. Myös Ullaksenpuistossa on oma grillipaikka ja Uutelassa on useampi grillikota.
Yleensä grillaajan tulee ottaa omat puut ja hiilet mukaan. Osa retkeilijöistä suosii grillauksessa matkagrillejä tai kertakäyttögrillejä – jos päätät tehdä samoin, muista huomioida metsäpalovaroitukset ja niiden tuomat vastuut.
Minusta paras grilliruoka syntyy hiiligrillissä tai avotulella, jolloin ruoka saa kunnon paahteisen maun. Grillaus on mielentila, jossa pääsee fiilistelemään, mutta samalla on hyvä olla skarppina, ettei ruoka pääse palamaan.
Yleinen virhe on laittaa grillattavat liian kuumaan grilliin. Usein hiiligrilli on parhaimmillaan juuri silloin, kun ruoka on jo syöty.
Täydelliseen hiillokseen tarvitaan malttia ja usein kestää ainakin 30 minuuttia ennen kun grilli on valmis. Jos valmistat suuria määriä ruokaa, voi briketti olla grillin sytykkeenä paras vaihtoehto, koska siinä lämpö pysyy pitkään tasaisena.
Helppo grillimenu kesään
Kokosin K-ruoka sivustolta muutamia herkullisia, kaikille sopivia grilliherkkuja, jotka voi näppärästi esivalmistella jääkaappiin odottamaan itse h-hetkeä. Tuoreesta sokerimaissista tehdyt maissiribsit yllättivät ja niistä tuli ehdottomasti kesän suosikki grilliherkkuni. Niiden mausteinen ja paahteinen pinta on täydellisen rapsakka ja sisus sulaa suuhun.
Maissiribsit
Tarvitset:
4 kpl tuoretta maissia
¾ dl rypsiöljyä
1 rkl Pirkka rub BBQ-mausteseosta
Kastike
1 prk ranskankermaa
1 limetin raastettu kuori
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Lisäksi
1 limetti
¼ ruukku tuoretta korianteria hienonnettuna
Tee näin:
- Kuori maissien vihreät osat pois.
- Leikkaa maissi varovasti pystysuunnassa terävällä veitsellä ensi puoliksi ja sitten puolikkaat puoliksi, jotta saat yhdestä maissista neljä ribsiä. Leikkaa kaikki maissit samalla tavalla. Pidä kädet poissa leikkauslinjalta.
- Sekoita öljyyn Rub-mausteseos. Valele ribsit mausteöljyllä.
- Grillaa ribsejä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia tai kypsennä uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia. Asettele ribsit grilliin tai uuniin maissin kova keskiosa ylöspäin, näin ribsit kaareutuvat parhaiten.
- Valmista kastike ja valuta ribsien päälle kastiketta ja limetin mehu.. Lisää lopuksi korianteria.
Tofu-satoy -vartaat ovat kiva kasvisvaihtoehto lihan tilalle. Vartaat ovat helppotekoisia, kunhan muistat kastella grillitikut tarpeeksi hyvin, jotta ne eivät pala kuumuudessa. Älä myöskään laita vartaita liian kuumaan grilliin, jotta ne eivät jää kiinni grilliritilään. Voit käyttää myös valmiiksi marinoitua tofua, mutta suosittelen silti hakemaan lisämakua itsetehdystä marinadista.
Tofu satay-vartaat
Tarvitset:
2 pkt Pirkka-luomutofua
12 puista varrastikkua
Marinadi
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl Pirkan japanilaista soijakastiketta
2 tl fariinisokeria
½ rkl Pirkka-srirachaa
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl valkosipulijauhetta
Maapähkinävoikastike
1 dl Pirkka peanut butter smooth -maapähkinävoita
1 dl kiehuvan kuumaa vettä
1 rkl fariinisokeria
1 rkl limetinmehua
1 rkl Pirkka japanilaista soijakastiketta
1 ½ tl Pirkka srirachaa
Lisäksi
1 limetti lohkoina
tuoretta korianteria
Tee näin:
- Laita varrastikut veteen likoamaan
- Painele tofut talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä kuivaksi.
- Halkaise tofut kahdeksi levyksi ja leikkaa ne vielä pituussuunnassa kolmeen osaan.
- Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Laita tofupalat marinadiin maustumaan ainakin 15 minuutiksi. Valmista sillä välin maapähkinävoikastike.
- Sekoita kaikki maapähkinävoikastikkeen ainekset keskenään kulhossa. Jatka tarvittaessa kiehuvalla vedellä, jotta saat kastikkeesta notkeaa.
- Pujota marinoidut tofupalat varrastikkuihin ja grillaa muutaman minuutin joka puolelta. Voit paistaa tofut myös parillapannulla.
- Tarjoile tofu-satoy -vartaat maapähkinävoikastikkeen kanssa.
Moni saattaa pohtia, miten ihmeessä kuljettaa kaikki tarvittava grillipaikalle? Eikö olisi helpompaa vain ostaa pari makkarapakettia evääksi. Suosittelen käyttämään kaupasta saatavia grillialustoja, joille voi esivalmistella suuren osan tarjottavista. Näin et tarvitse mukaasi kuin kylmälaukun, muutaman kylmäkallen ja pitkät grillipihdit. Grillattavien ei tarvitse olla jääkaappikylmiä, vaan ne kestävät hetken aikaa myös ilman kylmälaukkua.
Fetaperunat grillissä
Fetaperunat grillissä syntyvät helposti edellisen päivän keitetyistä perunoista. Voit laittaa pellille perunoiden, fetan ja tomaattien lisäksi muutakin kasvista. Mausta pelti öljyllä, suolalla, mustapippurilla ja yrteillä. Lopuksi voit sekoittaa fetan, perunan ja kasvikset sekaisin. Mausta rohkeasti ja voit halutessasi lisätä öljyyn muutaman murskatun valkosipulinkynnen.
Tarvitset:
600 g keitettyjä uusia perunoita
350 g Pirkka parhaat -grillitomaatteja
3 Pirkka nippusipulia varsineen
2–3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 pkt Pirkka fetajuustoa
yrttejä
Tee näin:
- Leikkaa keitetyt perunat ja tomaatit puoliksi.
- Öljyä grillin kestävä vuoka / alusta. Levitä perunat, tomaatit ja lohkotut sipulit vuokaan. Säästä sipulinvarret.
- Sekoita öljy ja mausteet. Valuta tai sivele mausteöljy kasvisten päälle ja sekoita.
- Nosta feta kasvisten päälle ja grillaa 15 min. tai kunnes kasvikset ovat saaneet hiukan väriä. Fetaperunat voi valmistaa myös uunissa 220 asteessa noin 15 minuuttia.
- Viimeistele perunat silputuilla kesäsipulin varsilla.
Ruokaisan grilliruuan keventäjä on mehukas vesimeloni-mansikka salaatti, joka marinoidaan tuoreella mintulla. Tämän yksinkertaisen salaatin voi tehdä paksuun muovipussiin ja laittaa sen jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi. Lisäkesalaatti on helppo ottaa mukaan suljettavassa pussissa retkille ja grillipaikoille.
Minttuinen vesimeloni-mansikkasalaatti
Tarvitset:
vesimelonia
mansikoita
tuoretta minttua
- Pese vesimeloni ja kuori ja kuutioi melonista sopivan pieniä kuutioita
- Poista mansikoista kannat ja leikkaa mansikat neljään osaan.
- Leikkaa mintun lehdet pienemmiksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita salaatti kylmään tekeytymään.
Miltä maistui?
Grilliherkut kuuluvat kesään ja grillailu on mahdollista kenelle vain, kun hyödyntää yleisiä grillipaikkoja. Paahteinen maku kuuluu grilliruokaan ja ulkona syöminen rennosti tulen äärellä on ihanaa. Jos jotain näistä ohjeista suosittelen, niin ehdottomasti maissiribsit ja vesimeloni-mansikkasalaatti ovat täysi kymppi. Fetaperunoista saa maistuvia, kun laittaa mausteita rohkeasti ja antaa perunoiden hieman saada väriä. Tofuvartaat saavat ruokaisuutta maapähkinävoikastikkeesta ja siihen on kiva dipata myös muita herkkuja.
Mukavia kesäisiä grillaushetkiä juuri sinulle!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.