Haloset ihastuivat Mellunkylään: ”Emme ole kaivanneet kerrostaloon”

Nykyisen Kämp-hotellin talossa varttuneelle Petri Haloselle Itä-Helsinki edusti pitkään jotakin tuntematonta. Sitten Siilitieltä kotoisin oleva Sari-vaimo esitteli idän parhaat puolet, ja nyt pari asuu onnellisesti Mellunkylän omakotitaloalueella.

Sisällä tuoksuu uudelta. Olohuoneen ikkunoista näkee pihalle, jota kehystävät valkoiseksi maalatut aidat. Terassilla on tilaa nauttia auringosta tai viettää iltaa paljussa.

Mellunkylä on yksi niistä Itä-Helsingin alueista, joihin on viime vuosina rakennettu runsaasti uusia koteja. Tänne Vartiokylän kupeeseen, entisen hiekkakentän ja metsäalueen keskelle on noussut idyllinen puutalojen muodostama asuinalue.

Sari ja Petri Halonen saivat avaimet vastavalmistuneeseen omakotitaloonsa viime vuoden lopussa. Koska kyseessä oli perjantai 13. joulukuuta, päivä on jäänyt molemmille mieleen. Muutto Malmilta Itä-Helsinkiin meni kuitenkin suunnitelmien mukaan, ja jokainen huonekalu löysi paikoilleen samana päivänä.

– Se meni kuin elokuvissa. Ei tullut kaaosta, vaan olimme täällä saunomassa jo muuttoiltana, pariskunta kertoo.

Hiihtoa Espalla, metsämansikoita Siilitiellä

Päätös Itä-Helsinkiin muuttamisesta sinetöityi viimeistään Helsingin kaupungin yleisen omakotitalotonttihaun käynnistyessä. Vaikka vaihtoehtoja oli Pohjois-Helsingissäkin, itä tuntui parhaimmalta lokaatiolta sekä hyvien kulkuyhteyksiensä että palveluidensa vuoksi. Siilitiellä lapsuutensa viettäneelle Sarille alue oli entuudestaan tuttu. Vuosien varrella hän oli ehtinyt asua muun muassa Herttoniemessä, Vesalassa, Marjaniemessä, Kulosaaressa ja Roihuvuoressa.

Viialassa syntyneelle, mutta Helsingin keskustassa varttuneelle Petrille itäinen Helsinki oli pitkään yhtä vieras kuin julkiset liikennevälineet. Petri oli vasta 4-vuotias, kun hän muutti lapsuuden perheensä kanssa Kluuvikadun ja Mikonkadun kulmaan, nykyisen Hotelli Kämpin tiloihin. Niihin aikoihin korttelin omisti Kansallisosakepankki KOP, jossa Petrin isä työskenteli huoltomiehenä.

Siinä missä Petri vietti lapsuuttaan raitiovaunukiskojen ja mukulakivikatujen keskellä, Sari kasvoi metsien ja puiden ympäröimässä pihapiirissä, josta keskustaan ei päässyt kuin linja-autolla. 1970-luvulla Siilitiellä ei vielä ollut metroasemaa. Sari muistaa noilta ajoilta etenkin mummon kanssa tehdyt metsämansikkareissut ja tervan hajun, joka kantautui Roihupellon teollisuusalueelle menevistä ruosteisista ratakiskoista. Kun hän myöhemmin aikuisena asui samassa pihapiirissä, esikoispoika aiheutti kavereineen ikimuistoisia hetkiä.

– Vanha asuntomme on nykyään yksi kuudennen kerroksen sviiteistä. Äiti sanoi joskus, että opin hiihtämään Espan puistossa.

– Poikani leikki Siilitien metsissä ja joutui vastakkain yhden jos toisenkin tapaturman kanssa. Kerran kaverit heittivät kiviä maa-ampiaispesään ja saivat kaikki ne miljoonat ampiaiset peräänsä rappukäytävään asti. Minuakin pisti silloin kahdeksan ampiaista. Se oli hirveää.

Haloset kehuvat Itä-Helsingin palveluita. Petri käy parturissa Kauppakartanonkadulla.

Pyöreän pöydän äärellä

Vaikka Petrin ja Sarin kaupunkimuistot poikkeavat toisistaan, asumisen yhteinen sävel on löytynyt yllättävän helposti. Koska rakennusprojekti vei oman aikansa, Itä-Helsinkiin sai tutustua vähitellen. Nykyään Petrikin tietää, että metrolla pääsee keskustaan varsin kätevästi. Ennakkoluulot julkista liikennettä ja idän mainetta kohtaan ovat hälvenneet. Jossain vaiheessa Sari olisi ollut valmis kokeilemaan keskusta-asumista, mutta puoliso ei enää lämmennyt ajatukselle.

– Emme ole aikoihin kaivanneet kerrostaloon. Petri ei halunnut myöskään luopua omasta reviiristä ja grillausmahdollisuudesta. Piha on meille yhtä tärkeä kuin talokin, Sari kertoo.

Uusi koti edustaa parille toteutunutta unelmaa, joka on räätälöity pohjapiirustuksia myöten juuri heille sopivaksi. Yhteinen sisustusmaku on myös helpottanut huonekaluvalintoja. Suunnitteluvaiheessa esiin nousivat kolme asiaa, jotka taloon oli ehdottomasti saatava. Molemmat halusivat vaatehuoneen, pyöreän ruokapöydän ja kaksin istuttavan ammeen.

– Aika monet ammeet kävimme kaupoissa istumassa läpi. Sanoimme aina myyjälle, että otamme kengät pois ja käymme kokeilemassa, pariskunta nauraa.

Nyt liki 180-neliöisen omakotitalon yläkerrasta löytyy valkoinen amme ja tilava vaatehuone. Olohuonetta koristaa Hollannista asti Suomeen tilattu painava puupöytä. Halosista tuntui absurdilta, että kotimaisen pöydän tilaaminen kotiinkuljetuksella ulkomailta tuli edullisemmaksi kuin sen ostaminen Suomesta.

Vaikka euroja on varjeltu, mukavuudesta ei ole tingitty. Esimerkiksi olohuoneen sohvapenkistä piti alun perin tulla Sarin lepopaikka. Toisin kävi. Nyt puoliso on se, joka nukkuu siinä päiväunia.

Sari on pyörinyt pari vuotta Pinterestissä ja etsinyt sieltä ideoita sisustamiseen, Petri sanoo.

Tulevaisuuden “muppala”

Taulukkomieheksi tunnustautuva Petri suosittelee talopakettiratkaisua etenkin niille, jotka haluavat pysyä budjetissa. Siitä huolimatta, että hän lähetti talon rakennusvaiheessa yli 600 sähköpostiviestiä eri urakoitsijoille ja talotehtaalle, kaikki sujui alusta loppuun asti mallikkaasti. Myös kustannukset pysyivät asioissa koko urakan ajan.

– Mikään ei lähtenyt laukalle. Talo ja piha kuuluvat elämän pitkän tähtäimen suunnitelmiin. Toivomme, että tätä paikkaa kutsutaan vielä joskus nimellä Muppala, eli mummila ja pappala.

Sekä Sarilla että Petrillä on aiemmista suhteistaan lapsia, joten Mellunkylän kodissa ravaa kyläilijöitä tasaiseen tahtiin. Nuoriso on hälytetty paikalle niin kantamiseen kuin kokoamiseen. Haloset kiittelevät myös naapureitaan, joiden kanssa he ovat vaihtaneet hyviä ideoita rakennusvaiheesta lähtien. Kun pihaan ilmestyi pitkään haaveissa ollut palju, lähinaapurit kävelivät tohkeissaan paikalle sukkasillaan.

Näyttää olevan niin, että Mellunkylä on nimensä veroinen.

Puutarhanhoito on osa-alue, jota Haloset vielä opettelevat. Pihalle on kuulemma istutettu kesän aikana 67 eri ”puskaa”.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median ja Koira haudattuna -podcastin perustaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialainen BiBi-ravintola tarjoaa makuja, jotka tuovat ihmiset yhteen.

Minun reseptini
21.02.2024

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Jo kuus vee, jee! Tervetuloa juhlimaan Eastonin synttäreitä la 7.10.

Easton Helsinki juhlii synttäreitään lauantaina 7.10. kello 11–15. Tervetuloa mukaan ja nauttimaan hauskasta ohjelmastamme. Juhlatirehtöörinämme toimii hupsutteleva Pelle Positiivi.

Neuvosta vaari
29.09.2023

Eastonin Sitä itää -ohjelman voittajat on nyt valittu!

Tässä tämänkertaiset Sitä itää -voittajat.

Sitä itää
15.05.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje