Helppo ja herkullinen viikonloppuruoka syntyy lähes itsekseen
Nyt saatat herätä jo varhain aamulla mustarastaan lauluun, ja se jos joku on selvä kevään merkki. Vesi tippuu hiljakseen ränneistä ja aurinkoinen sää houkuttelee ulkoilemaan ja nauttimaan kevätsäästä. Sillä aikaa uunissa valmistuu herkullinen sunnuntairuoka, joka maistuu ja tekee hyvää.
Kauppaan mennessäni en usein tiedä yhtään, mitä ruokaa olen laittamassa. Saatan kuluttaa aikaa haistelemalla yrttipuskia ja tutkimalla eri tomaattilajeja. Inspiroidun aina kausiruuasta ja ostan mielelläni kotimaista ruokaa.
Teen viikonlopun ruokaostokset mielelläni Eastonissa, jossa samalla reissulla hoituu monta asiaa. Tällä kertaa minulla oli kauppaan mennessäni selvä visio: haluan kalaa. Nappasinkin kalatiskiltä kunnon kirjolohifileen ja sen seuraksi maukkaita siikli-perunoita.
Lapset tietävät makuni ja pian nuorimmainen huuteli, että täällä on äiti näitä sinun lempipötkylöitäsi. Ruokakärryihin tuli vauhtia, kun tajusin, että tuoreet tankoparsat olivat saapuneet. Napakoita ja niin nättejä parsoja olin jo ehtinyt odottaa.
Muiden viikonloppuherkkujen lisäksi tiputtelin ostoskärryyn veriappelsiineja, salaattitarvikkeita, pari puskaa tuoreita yrttejä, minttua ja timjamia, kermaviilikastikeaineet ja valkosipulia ja chiliä.Nyt, keskellä parasta sitrushedelmäkautta löysin kivan K-ruoka –reseptin, jossa veriappelsiinit ja lohi saavat toisensa loistamaan. Tykkään tehdä ruokaa, jossa kaikki aineet voi latoa samaan vuokaan tai peltiin. Se on helppoa ja näin vältän turhaa tiskiä, sillä koko ruoka valmistuu hetkessä ja ilman turhia säätöjä eri kattiloiden ja patojen kanssa.
Kala on terveellistä ja se ravitsevaa. Monityydyttyneillä rasvahapoilla on tärkeä merkitys sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä ja koska kala on myös korvaamaton D-vitamiinin lähde, suosin sitä ainakin kaksi kertaa viikossa. Terveellisen ruuan puolesta ei voi liikaa puhua kasvavien murrosikäisten poikien kanssa, joita houkuttavat aivan muut kuin terveelliset eväät. Mutta tänään pallo meni maaliin ja kaikki kehuivat valmistamaani uunilohta aivan pyyteettömästi.Eli kalafile vuokaan ja mausteet päälle reseptiä seuraillen. Perunat kannattaa pestä hyvin jolloin ne voi syödä kuorineen ja mikä parasta, näin säilyvät ravintoaineet niissäkin. Ladoin vuoan täyteen perunanpuolikkaita ja parsaa. Pirskottelin hyvää oliiviöljyä päälle ja lisäsin reippaasti sormisuolaa ja mustapippuria myllystä. Lopuksi timjamia, chiliä ja loraus siirappia ja ruoka on valmis uuniin. 200 astetta ja reilu puolituntia ja sinulla on herkullinen uuniruoka nautittavaksi.Meillä tykätään syödä kalan kaverina kylmää kermaviilikastiketta. Purkki tai pari luomukermaviiliä, sekaan ruokalusikallinen Dijon-sinappia, 2 tl sitruunan mehua, ripaus suolaa, mustapippuria ja sokeria. Tällä kertaa laitoin myös minttua. Sen jälkeen puristin veriappelsiininmehut kastikkeen joukkoon. Kastikkeen tekoon menee pari minuuttia ja ruuan valmistuksen ajaksi sen voi laittaa maustumaan jääkaappiin. Lisää toki mausteita, jos teet isomman satsin kerralla.Nyt ei muuta, kuin nappaa tästä vinkki helppoon ja herkulliseen viikonloppu ruokaan. Vinkkinä sanoisin, että kunnon oliiviöljyyn ja sormisuolaan kannattaa panostaa. Ne antavat oman säväyksensä ruuan makuun.
Gallup: Tällä kerralla kaikki pitivät ruuasta erityisen paljon. Kala oli todella maukas ja siinä maistui kivasti veriappelsiini. Meillä vuoka tyhjeni hetkessä ja totesimme, että tätä teemme uudemman kerran. Kaikki pitivät ruokaa viiden tähden arvoisena.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.