Herttoniemen kartano on monta museota yhdellä retkellä

Tein mielenkiintoisen aikamatkan 1800-luvun säätyläiselämään Herttoniemen kartanomuseossa. Vanhojen esineiden ihmettelyn lomassa kuulin kiehtovia tarinoita Herttoniemen kartanon omistajien kohtaloista. Yllättäen Herttoniemen kartanolla sijaitsee myös oma pienois-Seurasaari.

Olen kävellyt Herttoniemen kartanon puistoissa monet kerrat, mutta kartanon päärakennus eli kartanomuseo on jäänyt kokematta. Herttoniemen kartanomuseo on avoinna kerran viikossa syyskuun loppuun saakka ja niinpä päätin tehdä sunnuntairetken Itä-Helsingin ainoaan viralliseen museoon. Osallistuin myös opastetulle yleisökierrokselle, jolla pääsin kurkistamaan yleisöltä tavallisesti suljettuun kartanon huvimajaan sekä museomaatila Knusbackaan.Opas Daniela Fougstedt näyttää, miten Cronstedtin perheen ranskalaisessa kirjastotuolissa kuuluu istua.

Kahden suvun historiaa

Herttoniemen kartanon upean päärakennuksen ovella minut ottavat vastaan pääopas Ralf Palmgren ja intendentti Eva AhlWaris.

Eva myöntää, että Herttoniemen kartanomuseo on ainutlaatuinen käyntikohde koko Helsingissä.

– Tämä on tällä hetkellä sisustettu kotimuseoksi, mutta tässä museossa ei ole esillä vain yhden henkilön koti kuten esimerkiksi Mannerheimin museossa tai Sohlbergien kotimuseossa. Täällä on historiaa nähtävillä laajemmin ja kerroksittain, Eva kertoo.

Herttoniemen kartanon historia rälssitiloineen ulottuu ainakin 1500-luvulle, mutta kartanon nykyinen päärakennus on valmistunut vuonna 1815 ja siinä on asunut kaksi eri sukua.

Päärakennuksen alakerta on sisustettu kartanon viimeisimmän omistajasuvun, Bergbomien, mukaan. Yläkerta kuvaa varhaisempaa aikaa 1700-luvun lopusta 1800-luvun alkupuolelle, jolloin kartano oli Cronstedtin suvun omistuksessa.

Kaiken kukkuraksi Herttoniemen kartanossa on esillä myös kirjailija Zacharias Topeliuksen jäämistöä. Vuosina 1925-1958 kartanossa toimi Topeliuksen museo, ja museon siirryttyä pois, osa hänen esineistöstään jäi Herttoniemeen.

Punainen huone ja traaginen kuolema

Saan pääopas Ralfilta päärakennuksen esittelykierroksen. Häkellyn kun astumme eteisestä ensimmäiseen isoon huoneeseen. Mielenkiintoista nähtävää on joka puolella: vanhoja huonekaluja, astioita, kirjoja, kristallikruunuja, muotokuvamaalauksia, valokuvia, karttoja ja niin edelleen. Kaiken kruunaa seinien Pompeijin punainen väri, joka oli muotia 1800-luvun uusklassisessa sisustustyylissä.– Tätä kutsutaan Punaiseksi huoneeksi. Nimi viittaa August Strindbergin tunnettuun kirjaan. Tämä oli sosiaalinen huone, jossa luettiin kirjoja ja seurusteltiin, Ralf kertoo.

Ennen kuin pääni menee täysin pyörälle, Ralf tarjoutuu nostamaan esiin huoneen kolme keskeisintä kohokohtaa. En niitä nyt tässä paljasta, mutta vihjaan, että ne liittyvät pyöreyteen, harvinaiseen kivimateriaaliin ja Topeliuksen käytössä olleeseen huonekaluun.

Ralf tuntuu tietävän Herttoniemen kartanon historiasta kaiken. Kuulen tarinoita yksittäisistä esineistä ja talossa asuneiden henkilöiden elämänvaiheista. Yhdessä kauhistelemme kartanon isännän traagista kohtaloa Suomen sisällissodan aikana. Punaiset tunkeutuivat taloon etsimään aseita ja ampuivat maatalousneuvos Johan Bergbomin (1850-1917) aamiaispöydän ääreen.Pääopas Ralf Palmgren esittelee niin kartat kuin esineetkin.

Hovineidon samovaari ja viuhka

Alakerran usean huoneen jälkeen kapuamme yläkertaan, joka kuvaa Cronstedtien aatelissukuisen säätyläisperheen elämää ja jäämistöä.

Ruotsin merivoimien vara-amiraali Carl Olof Cronstedt (1756-1820) tunnetaan erityisesti siitä, että hänen komennossaan Viaporin linnoitus antautui Suomen sodassa Venäjää vastaan vuonna 1808. Aikalaiset pitivät Cronstedtia petturina ja Ruotsin sotaylioikeus tuomitsi hänet kuolemaan. Hänet kuitenkin armahdettiin Venäjän vetoomuksesta.

Cronstedtin perheellä tuntui olevan tiiviit suhteet Venäjälle, sillä tytär Hedwig Charlotta (1795-1868) toimi hovineitona Pietarissa. Sieltä tuliaisina museossa on nähtävänä esimerkiksi samovaaria muistuttava kahvinkeitin, viinilaseja ja viuhka.

Yläkerrassa on esillä myös joitakin nykyajan ihmiselle vieraita välineitä. Vihjaanpa taas, että yksi niistä liittyy sängyn lämmittämiseen ja toinen kilpikonnan kuoreen.

Hämärä hirsitupa ja Engelin huvimaja

Päätän vielä lyöttäytyä mukaan myös ulkoalueille suuntautuvalle yleisökierrokselle, jonka vetää opas Daniela Fougstedt.

Englantilaistyylisessä lampipuistossa Daniela avaa yllättäen keltaisen puurakennuksen ulko-oven. Pääsemme tutustumaan huvimajaan, jonne museokävijät eivät normaalisti pääse.

– Tänne pääsee vain opastetulla kierroksella tai sopimuksen mukaan, Daniela kertoo.

Huvimaja on erityisen merkittävä, koska sen on suunnitellut Helsingin Senaatintorin empiremiljöön pääarkkitehti Carl Ludwig Engel.

Vielä suuremman yllätyksen koen kartanon talousrakennusten takana, Pusikkojen ja korkean lauta-aidan välistä pilkottaa harmaita hirsirakennuksia.

Kyseessä on pienimuotoinen ulkomuseoalue, jonka 1700-luvun rakennukset on tuotu tänne 1920- ja 1930-luvulla Sipoosta. Silloin ajateltiin, että tästä kohteesta voisi tulla suomenruotsalaisen maatilakulttuurin oma versio Seurasaaresta.

Kierroksemme päättyy tänne talonpoikaistalon hämärään tupaan.

Poikkea museoon

Herttoniemen kartanon museo on avoinna yleisölle toukokuusta syyskuun loppuun sunnuntaisin kello 12-14. Opastettu kierros alkaa kello 14.

Nykyisin kartanon omistaa Svenska Odlingens Vänner i Helsinge -yhdistys. Se myös isännöi kartanon alueella toimivaa museota, johon on kerätty talonpoikais- ja säätyläisesineistöä. Kartanon puistojen kunnossapidosta vastaa Helsingin kaupunki.

Sisäänpääsy aikuisilta 7e, lapsilta 3e. Museokortti ei käy.

Aiheeseen liittyen

Eastonin BiBi-ravintolassa koet persialaiset maut aidoimmillaan

Persialainen BiBi-ravintola tarjoaa makuja, jotka tuovat ihmiset yhteen.

Minun reseptini
21.02.2024

Massia itään! Äänestä Itä-Helsingin parasta toimijaa!

Sitä itää -äänestyksemme on käynnissä. Äänestä suosikkiasi Itä-Helsingin ykköstoimijaksi.

Sitä itää
21.11.2023

Kiitos timanttisista Sitä itää -ehdotuksista!

Etsimme Itä-Helsingin timanttisinta toimijaa. Ehdota suosikkiasi Sitä itää -ohjelmaamme ja tienaa sen toimintaan jopa 3000 €!

Sitä itää
12.10.2023

Jo kuus vee, jee! Tervetuloa juhlimaan Eastonin synttäreitä la 7.10.

Easton Helsinki juhlii synttäreitään lauantaina 7.10. kello 11–15. Tervetuloa mukaan ja nauttimaan hauskasta ohjelmastamme. Juhlatirehtöörinämme toimii hupsutteleva Pelle Positiivi.

Neuvosta vaari
29.09.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje