Hurjana pidetty hauki on hyvä ruokakala
Hei, takki auki, täältä tulee hauki, laulaa Mariska, ja miksipä ei. Onhan hauki mitä mainioin ruokakala, joka ui luontevasti niin kattilassa kuin suomalaisessa mytologiassakin.
Petokalana tunnetulla hauella on tärkeä paikkansa suomalaisissa perinteissä ja uskomuksissa aina shamaanisia menoja myöten. Haen on uskottu pystyvän uimaan elävien ja kuolleiden maailman välillä ja monissa taikamenoissa hauen luut olivat merkittävässä roolissa. Kalevalassa Väinämöinen soitteli hauen leukaluusta veisteltyä kanteletta, joka nähtiin henkisen rikkauden lähteenä.
Hauen solakka vartalo, pidentyneet leuat ja 700 neulanterävää hammasta kertovatkin tehokkaasta petoeläimestä. Elinvoimainen, makeissa vesissä viihtyvä hauki uiskentelee ravintoketjunsa huipulla, eikä sillä kalastajien lisäksi juuri ole vihollisia. Ravintonsa hauki nauttii opportunistisesti saatavuuden mukaan syöden suihinsa toisinaan myös pienempiä lajitovereitaan, eivätkä tarinat uimareissuilla olleiden ihmistenkään kimppuun hyökänneistä hauista ole tavattomia. Sameissa vesissä uiskennellessaan hauki ei nimittäin välttämättä huomaa iskeneensä kiinni turhankin suureen suupalaan. Luonnossa hauet voivat elää jopa 30-vuotiaiksi.
Yllätä perhe ja ystävät haukipihveillä
Kotimainen hauki on hyvä ja helppo valinta arkipöytään. Erityisen arvostettu hauki on ranskalaisessa keittiössä, mutta oman kokemukseni mukaan se sopii hyvin myös suomalaisiin arkiherkkuihin. Esimerkiksi maukkailla haukipihveillä yllätät koko perheen, ja vaikka lounasvieraatkin. Kalamassa on helppo paistaa nopeasti pannulla pihveiksi, tai uunissa murekkeeksi. Paistoksen voi maustaa maustetulla kermalla tai kevennettynä syödä semmoisenaan. Kun ostat kalan palvelutiskistämme kalamestareidemme jauhamana, eivät melko piikikkään hauen ruodotkaan ole haitaksi.
Seuraksi makoisaa parsakaalipaistosta
Haukipihvien seurana toimii parsakaalista valmistettva lisuke, joka meillä on noussut koko perheen suosikiksi. Paloittele parsakaalit vuokaan ja ripottele päälle kevyesti oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Maun mukaan pinnalle sopii myös juusto – mielestäni mitä vahvempi aromi, sitä parempi. Paista ruoka 225 asteessa 20 minuuttia, jolloin parsakaalit jäävät sopivan napakaksi purtavaksi.
Kalapihvien kaverina toimivat hyvin myös peruna ja keitetyt kanamunat, vaikkapa valkokastikkeen kera.
Lisää hyviä ideoita saat täältä:
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.