Hyvin keitetty kahvi kruunaa kevään juhlat – baristan vinkeillä onnistut
Kevät on juhlien aikaa. Silloin kutsutaan ystäviä ja sukulaisia juhlistamaan koulunsa päättäviä sankareita, maljakot täyttyvät kukista ja kahvipöytään katetaan juhla-astiasto.
Lue barista-bloggaaja Ardan huippuvinkit tarjoiluihisi sopivan kahvin valintaan ja valmistukseen.
Välineet kuntoon etikalla
Joillekin juhlien järjestäminen merkitsee suursiivousta. Itse kohdistan energiani mieluummin rentoutumiseen ja elämän ihmettelyyn. Yhdestä en kuitenkaan tingi: kahvilaitteiden on oltava puhtaita. Mikään ei ole ikävämpää kuin tarjoilla härskiintyneen rasvan makuista kahvia.
Näin puhdistat kahvinkeittimen:
- Annostele vesisäiliöön 2/3 vettä ja 1/3 etikkaa tai kaada veden joukkoon pussillinen kahvilaitteen pesuun tarkoitettua kalkinpoistoainetta.
- Käynnistä laite ja sammuta se noin minuutin kuluttua. Anna etikan tai kalkinpoistoaineen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Laita kone takaisin päälle.
- Viimeistele puhdistus keittämällä kaksi säiliöllistä puhdasta vettä laitteen läpi.
Säästyt suuremmilta siivousoperaatioilta, mikäli muistat kaataa veden erillisellä kannulla. Kahvipannu on tarkoitettu vain kahville.
Unohda lisämitallinen maun vuoksi
Suomalaisten suosiman vaaleapaahtoisen kahvin potentiaali häviää liian monessa huushollissa. Olemme tottuneet annostelemaan kahvin ”kupillisilla”. Yleismaallinen ohjeistus kuuluukin yksi mitallinen kuppia kohti. Vanhan kansan perinteen mukaan annostelemme kahvia kuitenkin aina yhden mitallisen liikaa ”maun vuoksi” ja annamme sen kokea hitaan kuoleman lämpölevyllä.
Kuppeja ja mittoja on yhtä monenlaisia kuin niitä on tähän maailmaan leivottu. Jotta välttyy sekavalta kuppikokojen taistolta, on järkevää mitata kahvi grammoittain.
Globaali nyrkkisääntö on 6g kahvia 100 g/ml vettä kohden. Useimmat kahvimitat vetävät kuitenkin noin 7–8 grammaa.
Kokeile siis seuraavan kerran annostella kahvia pikemminkin hieman vajain, tai ainakin tarkoin mitoin.
Huomaat eron. Vastaavasti suosittelen hankkimaan keittiövaa’an.
Juhlapöydässä 1+1 = 3
Keväisen juhlapöydän tarjottavat ovat kevyitä, hapokkaita ja täynnä värejä. Vaalea- tai keskipaahtoinen, pirskahteleva kahvi sopii niiden seuralaiseksi mainiosti. Täten kumpikaan ei jää toisen varjoon, vaan maut täydentävät toisiaan: 1+1=3.
Vaaleammassa paahdossa korostuvat kahvin omat maut. Kahvissa on yli 800 makuun vaikuttavaa aromia, joiden määrä vähenee sen mukaan, mitä pidemmälle paahdetaan. Mitä tummempi paahto, sitä enemmän kahvin oma maku jää paahdon alle pimentoon.
Kokonaisuus ratkaisee kahvin valinnan
Noutopöydän kahvia valitessa on hyvä miettiä kokonaisuutta. Mikäli pöydässä on useampaa lajia syötävää, on keskipaahtoinen ja tasapainoinen kahvi varmin valinta.
Oma kansallinen ”ykköspaahtomme” on erittäin hyvä vaihtoehto juhlapäivän kahviksi, etenkin jos tarjottavat koostuvat värikkäistä ja kevyistä marja- ja hedelmäpitoisista herkuista.
Jos haluat tarjota vieraillesi jotain vähän erilaista, suosittelen keväiseen juhlapöytääsi seuraavia kahveja:
Kaffa Roasteryn Go Morron. Kahvisekoitus, joka koostuu 40 % indonesialaisesta, 40 % etiopialaisesta sekä 20 % kolumbialaista kahvista. Matalahappoinen ja vaaleahko paahto. Tasapainoinen ja lempeä kahvi, jossa kukkaisuus ja ryhdikäs maanläheisyys ovat sulassa harmoniassa. Ei ärsytä, ei dominoi.
Pauligin Special Blend 2018. Guatemalalainen tämän vuoden Presidentti-kahvin erikoiserä. Pehmeän maitosuklainen ja kevyehkö kahvi, jonka makeutta hapokkaat ja marjaisat tarjottavat korostavat entisestään.
Helsingin Kahvipaahtimon Pienpaahtimokahvi Afrikka. Etiopialainen keskitummapaahtoinen kahvi, jonka mausta löytyy perinteistä etiopialaisen kahvin mausteisuutta ja parfyymimäisyyttä sekä syviä ja marjaisia sävyjä, kuten kypsää kirsikkaisuutta. Sopii hyvin raikkaiden, mutta myös rasvaisempien jälkiruokien, kuten juustokakun pariksi.
Kaikki kahvit löydät Eastonin K-Citymarketin kahviosastolta.
Kahvikutsujeni tarjottavien reseptit löydät täältä:
Lauantaina 12.5. ja sunnuntaina 13.5. vietetään Eastonissa Naapurijuhlia. Tule viihtymään yhdessä perheen kanssa ja hakemaan ideoita kevään ja kesän juhliin. Katso ohjelma täältä.
Jos kahvittelu kiinnostaa sinua enemmän kuin kupillisen verran, linkkien takana lisätietoa:
https://aromilehti.fi/artikkelit/suomi-rakastaa-vaaleaa-paahtoa/
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/h4m2yhty
https://www.moccamaster.com/fi/blogs/kahvinkeittimen-puhdistus/
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.214826
https://www.k-citymarket.fi/kaupassa/suomalaiset-innostuivat-tummapaahtoisesta-kahvista/
https://yle.fi/uutiset/3-7509365
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/MT-Suomalaiset-juovat-eniten-kahvia-maailmassa-nelj%C3%A4-uutta-kahvitrendi%C3%A4-rantautunut-Suomeen/1074932