Hyvin keitetty kahvi kruunaa kevään juhlat – baristan vinkeillä onnistut

Kevät on juhlien aikaa. Silloin kutsutaan ystäviä ja sukulaisia juhlistamaan koulunsa päättäviä sankareita, maljakot täyttyvät kukista ja kahvipöytään katetaan juhla-astiasto.

Lue barista-bloggaaja Ardan huippuvinkit tarjoiluihisi sopivan kahvin valintaan ja valmistukseen.

Välineet kuntoon etikalla

Joillekin juhlien järjestäminen merkitsee suursiivousta. Itse kohdistan energiani mieluummin rentoutumiseen ja elämän ihmettelyyn. Yhdestä en kuitenkaan tingi: kahvilaitteiden on oltava puhtaita. Mikään ei ole ikävämpää kuin tarjoilla härskiintyneen rasvan makuista kahvia.

Näin puhdistat kahvinkeittimen:
  1. Annostele vesisäiliöön 2/3 vettä ja 1/3 etikkaa tai kaada veden joukkoon pussillinen kahvilaitteen pesuun tarkoitettua kalkinpoistoainetta.
  2. Käynnistä laite ja sammuta se noin minuutin kuluttua. Anna etikan tai kalkinpoistoaineen vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Laita kone takaisin päälle.
  3. Viimeistele puhdistus keittämällä kaksi säiliöllistä puhdasta vettä laitteen läpi.

Säästyt suuremmilta siivousoperaatioilta, mikäli muistat kaataa veden erillisellä kannulla. Kahvipannu on tarkoitettu vain kahville.

Unohda lisämitallinen maun vuoksi

Suomalaisten suosiman vaaleapaahtoisen kahvin potentiaali häviää liian monessa huushollissa. Olemme tottuneet annostelemaan kahvin ”kupillisilla”. Yleismaallinen ohjeistus kuuluukin yksi mitallinen kuppia kohti. Vanhan kansan perinteen mukaan annostelemme kahvia kuitenkin aina yhden mitallisen liikaa ”maun vuoksi” ja annamme sen kokea hitaan kuoleman lämpölevyllä.

Kuppeja ja mittoja on yhtä monenlaisia kuin niitä on tähän maailmaan leivottu. Jotta välttyy sekavalta kuppikokojen taistolta, on järkevää mitata kahvi grammoittain.

Globaali nyrkkisääntö on 6g kahvia 100 g/ml vettä kohden. Useimmat kahvimitat vetävät kuitenkin noin 7–8 grammaa.

Kokeile siis seuraavan kerran annostella kahvia pikemminkin hieman vajain, tai ainakin tarkoin mitoin.

Huomaat eron. Vastaavasti suosittelen hankkimaan keittiövaa’an.

Juhlapöydässä 1+1 = 3

Keväisen juhlapöydän tarjottavat ovat kevyitä, hapokkaita ja täynnä värejä. Vaalea- tai keskipaahtoinen, pirskahteleva kahvi sopii niiden seuralaiseksi mainiosti. Täten kumpikaan ei jää toisen varjoon, vaan maut täydentävät toisiaan: 1+1=3.

Vaaleammassa paahdossa korostuvat kahvin omat maut. Kahvissa on yli 800 makuun vaikuttavaa aromia, joiden määrä vähenee sen mukaan, mitä pidemmälle paahdetaan. Mitä tummempi paahto, sitä enemmän kahvin oma maku jää paahdon alle pimentoon.

Kokonaisuus ratkaisee kahvin valinnan

Noutopöydän kahvia valitessa on hyvä miettiä kokonaisuutta. Mikäli pöydässä on useampaa lajia syötävää, on keskipaahtoinen ja tasapainoinen kahvi varmin valinta.

Oma kansallinen ”ykköspaahtomme” on erittäin hyvä vaihtoehto juhlapäivän kahviksi, etenkin jos tarjottavat koostuvat värikkäistä ja kevyistä marja- ja hedelmäpitoisista herkuista.

Jos haluat tarjota vieraillesi jotain vähän erilaista, suosittelen keväiseen juhlapöytääsi seuraavia kahveja:

Kaffa Roasteryn Go Morron. Kahvisekoitus, joka koostuu 40 % indonesialaisesta, 40 % etiopialaisesta sekä 20 % kolumbialaista kahvista. Matalahappoinen ja vaaleahko paahto. Tasapainoinen ja lempeä kahvi, jossa kukkaisuus ja ryhdikäs maanläheisyys ovat sulassa harmoniassa. Ei ärsytä, ei dominoi.

Pauligin Special Blend 2018. Guatemalalainen tämän vuoden Presidentti-kahvin erikoiserä. Pehmeän maitosuklainen ja kevyehkö kahvi, jonka makeutta hapokkaat ja marjaisat tarjottavat korostavat entisestään.

Helsingin Kahvipaahtimon Pienpaahtimokahvi Afrikka. Etiopialainen keskitummapaahtoinen kahvi, jonka mausta löytyy perinteistä etiopialaisen kahvin mausteisuutta ja parfyymimäisyyttä sekä syviä ja marjaisia sävyjä, kuten kypsää kirsikkaisuutta. Sopii hyvin raikkaiden, mutta myös rasvaisempien jälkiruokien, kuten juustokakun pariksi.

Kaikki kahvit löydät Eastonin K-Citymarketin kahviosastolta.

Kahvikutsujeni tarjottavien reseptit löydät täältä:

Vegaaninen juustokakku

Vihersmoothie

Parsapiirakka

Lauantaina 12.5. ja sunnuntaina 13.5. vietetään Eastonissa Naapurijuhlia. Tule viihtymään yhdessä perheen kanssa ja hakemaan ideoita kevään ja kesän juhliin. Katso ohjelma täältä.

Jos kahvittelu kiinnostaa sinua enemmän kuin kupillisen verran, linkkien takana lisätietoa:

https://aromilehti.fi/artikkelit/suomi-rakastaa-vaaleaa-paahtoa/
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/h4m2yhty
https://www.moccamaster.com/fi/blogs/kahvinkeittimen-puhdistus/
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.214826
https://www.k-citymarket.fi/kaupassa/suomalaiset-innostuivat-tummapaahtoisesta-kahvista/
https://yle.fi/uutiset/3-7509365
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/MT-Suomalaiset-juovat-eniten-kahvia-maailmassa-nelj%C3%A4-uutta-kahvitrendi%C3%A4-rantautunut-Suomeen/1074932

Arda

Arda

Kuppi kuumaa -blogissa barista ja vapaa toimittaja Arda kertoo, kuinka kahvi- ja teehetkestä tulee elämys. Hän antaa vinkkejä kotikeittiöiden kahvi- ja teehetkiin,  perehtyy kahviloiden ja ravintoloiden erikoisuuksiin sukeltaen toisinaan myös kahvileipien herkulliseen maailmaan.  Ardan mukana saamme myös tuulahduksia muiden maiden kahvi- ja teekulttuureista.

Aiheeseen liittyen

Mammuttimarkkinat jatkuvat viikon loppuun uusilla tarjouksilla

Kahvi ja ihanat kevätkengät olivat Mammuttimarkkinoiden parhaat löydöt loppuviikon tarjouksista.

Neuvosta vaari
19.03.2020

Välipäivinä juodaan arvokkaat hävikkikahvit

Räätälöimme joulupöydän herkuille omat kahviparinsa, joiden rinnalla niiden maut ja ominaisuudet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Kuppi kuumaa
28.12.2019

Vielä ehdit Maalaismarkkinoille Eastonin ulkoparkkipaikalle!

Itäkeskuksen Maalaismarkkinat ovat käynnissä Eastonin ulkoparkkipaikalla ja kojuista löytää eri maakuntien herkkuja, paljon erilaisia ruokavaihtoehtoja sekä tietysti kahvia ja lettuja. Tule mukaan nauttimaan markkinatunnelmasta ja tekemään löytöjä!

Neuvosta vaari
18.10.2019

Testissä parhaat juhlatarjottavat – näillä valloitat vieraasi!

Tässä naapuriraadin testaamat suolaiset ja makeat luottokakut kevään ja kesän juhliin.

Miltä maistui?
18.05.2019

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje