Jääpaloja kahvinkeittimeen tai espressotonic – Juodaanko hellepäivän kahvit?
Kuumalla ilmalla kuumaa juotavaa, neuvovat terveysalan ihmiset. Suomalaisten lempikuumajuoma, kahvi, ei kuitenkaan ole ykkösvaihtoehto, kun mittari hipoo hellelukemia. Onneksi kylmiä kahvijuomia on moneen lähtöön. Niin, ja ne vielä kaunistavatkin!
Suomenkin kahviloihin tiensä löytäneissä kylmäkahviuutoissa korostuu erityisesti kahvin makeus. On kuitenkin monia erilaisia tapoja uuttaa ja nauttia hellepäivää piristävä kylmäkahvijuoma. Seuraavaksi esittelen muutaman tavan, jolla tuot kahvinjuontitottumuksiisi uusia, virkistäviä tuulia sekä kenties yllättäviä makuja.
Kaikkiin kylmäkahvijuomiin suosittelen marjaisia ja vivahteikkaita itä-afrikkalaisia, erityisesti kenialaisia kahveja, joista löytyy makeutta ja hapokkuutta.
Vilvottele jääpalapedillä
Oletetaan, että sinulla on pakkasessa jäitä. Empiiristen havaintojeni mukaan suurimmalla osalla suomalaisista niitä on, joko jääpalamuoteissa tai -muovipusseissa.
Lomapäiväsi on alkamassa. Mittari kiipeää mukavaa vauhtia yli kahdenkymmenen asteen. On tulossa kuuma päivä, tuumaat. Aamukahvi olisi mukava kerrankin nauttia ajan kanssa. Lämmintä juomaa ei tee yhtään mieli.
Helpoin ja vaivattomin tapa tässä tilanteessa on korvata osa suodatinkahviin käytettävästä vedestä jääpaloilla. Koska osa uuttoon käytetystä vedestä on jäinä, tippuu kahvin lämpötila salamana monta kymmentä astetta. Näin kahvi on heti nautittavissa.
- Täytä suodatinkahvikoneesi aivan kuten yleensäkin. Käytä suhdetta 6 g kahvia 100 g vettä/jäitä kohden.
- Korvaa painollisesti kolmasosa säiliöön kaadettavasta vedestä kahvipannun pohjalle jo valmiiksi asetetuilla jäillä.
- Näin kahvi tippuu suoraan jääpedin päälle ja viilenee välittömästi.
Yllätä yövieras
Olet järjestämässä kesäjuhlat. Juhlia edeltävänä iltana, jo kaupassa käynnin jälkeen, yksi kutsuvieraistasi ilmoittaa onnelliset uutiset. Kevätlapsi on masussa! Tämä tarkoittaa sitä, että ystävällesi tulisi löytyä juoma, joka pärjäisi kiinnostavuudessaan muille tarjoamillesi cocktailbaarin antimille.
Katsot kuivakaappiin, jonka pohjalla möllöttää vain kolmasosa pussi spagettia, merisuolaa ja kappas, kahvipussi!
Yön yli hautunut kylmään veteen uutettu kahvi on oiva, virkistävä ja jopa juhlallinen hellejuoma. Se toimii sellaisenaan jäiden kera. Mikäli omistat pressopannun, myös french pressinä tunnetun kahvivehjeen, valmista kahvi sillä kuten sen valmistaisit kuumanakin. Käytä tällä kertaa vain kylmää vettä ja anna juoman uuttua yön yli jääkaapissa.
Kylmäuuttokahvi virkistää
1. Mittaa 60 grammaa suodatinkahvijauhatettua kahvia yhtä litraa kylmää vettä kohden. Pidä huoli, että astia tulee niin täyteen kuin mahdollista. Kahvi ja ilma eivät sovi yhteen.
2. Sekoita juoma niin, että kaikki purut sekoittuvat varmasti. Laita juoma uuttumaan jääkaappiin yön ylitse noin 8-12 tunniksi.
3. Kaada seuraavana aamuna juoma suodatinpaperin lävitse toiseen astiaan.
Nauti sellaisenaan, jäiden tai vaikka appelsiiniviipaleen kera. Kylmäkahvi säilyy jääkaapissa noin 3-4- päivää.
Sihijuoma – kahvin ja tonicin rakkauslapsi
Muistan, kuinka pienenä join vahingossa suuren kulauksen tonic-vettä luullen sen olevan normaalia vichyä. Trauma oli syntynyt.
Vasta muutama vuosi sitten tutustuessani tarkemmin katkerodrinkkeihin tajusin, kuinka loistava juoma tonic-vesi on. Kyseisen juoman tähtiainesosa kiniini on juuri niin aromikas ja monivivahteinen, että se menee sellaisenaankin. Tonic-veden katkeroinen kiniini saadaan Kiinapuiden kaarnasta. Kiniinin kerrotaan parantavan malariankin.
Kun maistoin ensimmäistä kertaa kahden karvahkojen lempijuomieni, kahvin ja tonicin rakkauslasta, oli tulevien kesieni drinkki selvä. Espressotonicin nähdään ampaisseen suosioon enemmän tai vähemmän kahvialan ammattilaisten baristakisoissa, joissa kilpailijoiden on ollut luotava espresson sisältävä alkoholiton signature-drinkki. Sieltä San Fransiscon Saint Frank Coffee -kahvilan sekä Helsingborgissa sijaitsevan Koppi-kahvipaahtimon kahvilan listalle ajautuneet kaffe tonicit ovat levinneet ympäri maailmaa koostuen milloin espressosta ja tonicista, ja toisaalla kylmäuuttokahvista ja tonicista.
Harvalla kuitenkaan löytyy espressolaitetta keittiöstä. Yön yli uuttunut kylmäuuttokahvi ajaa täten myös asiansa. Tällöin juoman ihana, viettelevä katkeruus pyörtyy enemmän suloisen makeuden ja hapokkuuden puolelle.
Kahvitonic
- Täytä on the rocks -tyylinen lasi jäillä.
- Kaada tonic-vettä lasiin noin 80 grammaa tai ⅔ lasin tilavuudesta.
- Viimeistele täyttäen lasi 40 grammalla tai kolmasosalla lasin tilavuudesta kylmäuuttokahvilla.
- Koristele kahvin hapokkuutta korostavalla sitruunatimjamilla.
Koristele kahvidrinkki tuoreilla yrteillä ja syötävillä kukilla. Tonicin maku tukevat havuiset yrtit kuten rosmariini ja timjami, kahvin makua taas korostavat hapokkaammat sitruunamelissa ja sitruunatimjami.
Nauti kahvijuomat auringonpaisteessa hyvän lomamielen kanssa.