Juustokulhot ja päärynäglögikakku hurmaavat joulupöydässä
Kokoa näyttävä jälkiruoka jalallisiin kulhoihin, joihin asettelet juustoja, keksejä ja hedelmiä. Nämä juustokulhot kulkeutuvat helposti kädessä myös lautapelihetkiin. Joulupöydän upein kakku on gluteeniton pavlova-marenkikakku, jossa maistuu suklaa, appelsiini ja glögissä maustetut päärynät.
Nämä jouluiset jälkiruoat rakentuvat yksinkertaisista ja laadukkaista raaka-aineista. Juustokulhot kootaan suoraan tarjoiluastioihin, mikä tekee niistä vaivattomia ja viimeistellyn näköisiä. Muista, että juustot maistuvat parhaiten huoneenlämpöisinä, joten ota ne esille reilusti ennen tarjoilua.
Yhdistele erilaisia juustoja; pehmeää, voimakasta, puolikovaa ja kypsytettyä. Muutama hyvä juusto riittää, kunhan panostat laatuun. Maukas ja helposti lähestyttävä valkohomejuusto, brie tai camembert ovat pehmeä aloitus juuston maisteluun.
Mikä on lempijuustosi?
Voimakas ja suolainen sinihomejuusto saattaa jakaa mielipiteitä ja se kaipaa rinnalleen vastapainoa, kuten jotain makeutta. Puolikovat juustot, kuten manchego ja gruyere ovat makean karamellisia, ja niiden kanssa maistuvat hedelmät ja paahdetut pähkinät.
Viinirypäleet, viikunat ja päärynät tuovat hillojen lisäksi makeutta lautaselle. kylkeen sopivat tuoreet yritit rosmariini ja timjami.
Juustojen kanssa nautittavaksi sopii esimerkiksisuolaan leivottu ja rapea Kantolan perinnekeksi. Myös Kantolan spelttikeksi ovat todella hyviä. K-Citymarket Eastonissa on tarjolla monenlaisia keksilajitelmia sekä lisukkeita juustokulhoihin. Upeat juustotiskit tarjoavat mitä herkullisempia juustoja ja kannattaa hyödyntää kaupan henkilökuntaa ideointiin. Kokeile tänä vuonna jotain uutta juustoa ja ylläty.
Kokoa juustokulhot haluamillasi juustoilla ja hedelmillä luovasti asetellen. Varaa juustoa noin 70 g per henkilö sekä runsaasti lisukkeita ja keksejä. Juustojen ja lisukkeiden esillepano kulhoissa pitää annoskoot maltillisina. Näin ollen jokainen suupala on harkittu ja maukas. Kauniit jalalliset jälkiruokakulhot voit löytää vaikkapa kirpputorilta.
TARVITSET:
Brie-valkohomejuustoa
sinihomejuustoa
manchegojuustoa
parmesaania
viinirypäleitä
viikunoita
Kantolan perinnekeksejä
Päärynäpavlova
Joulun juhlapöytään saa helposti gluteenittoman ja näyttävän kakun, kun tekee marenkipohjan valmiiksi etukäteen. Rapea marenkipohja, glögissä liotetut kauniin punertavat päärynät ja suklaa-appelsiinitäyte, maistuvat joululta. Kakku on helppo koota ja se ei ole monimutkainen.
Päärynät kannattaa asetella kakun päälle juuri ennen tarjoilua, jotta kakku kestää niiden painon.Anna päärynöiden mehustua glögissä mielellään yön yli, näin ne saavat kauniin punertavan sävyn ja syvän maun.
Pavlovan marenkipohja
TARVITSET:
4 ison kanamunan valkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa
Tee näin:
- Erottele kanamunan valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.
- Vatkaa valkuaisia vatkaimella hetki ja lisää hiljalleen 2 dl sokeria. Vatkaa niin kauan, että valkuais-sokerimassasta tulee napakkaa. Lisää loppu sokeri ja vatkaa vielä hetki.
- Lisää maissitärkkelys siivilän läpi ja sekoita.
- Lisää lopuksi valkoviinietikka ja vatkaa massa kiiltäväksi.
- Nostele marenkivaahto leivinpaperilla vuoratun pellin päälle ja muotoile siitä kakun mallinen. Jätä reunat korkeammaksi, kuin keskusta.
- Paista marenkia uunin alatasolla 125-asteessa noin 1 h 45 min ja sammuta uuni. Jätä uuniin kakku jäähtymään. Älä avaa uunin luukkua.

TARVITSET:
4-6 pientä päärynää
1 l glögiä
Tee näin:
- Pese ja kuori päärynät. Säilytä kannat, näin päärynät on helpompi nostaa kakun päälle.
- Keitä glögi ja lisää kuoritut päärynät kiehuvaan glögiin. Alenna lämpötilaa hieman ja keitä noin 10–15 minuuttia. Sammuta levy ja jätä päärynät maustumaan liemeen, jäähdytä ja siirrä jääkaappiin liemineen maustumaan yön yli.

Täyte
TARVITSET:
Flora-vispiä 4 dl
½ rs mascarponejuustoa
200 g Valio maustettu rahka-appelsiinisuklaata
1 tl vaniljasokeria
ripaus sokeria (halutessasi)
1/2 appelsiinin kuori raastettuna
3 rkl appelsiinihilloa
Tee näin:
- Kokoa kakku niin, että vatkaa Flora-vispi ja lisää siihen sokeri, mascarpone juusto, rahka ja sokeri.
- Pese hyvin luomu appelsiini ja raasta se ihan hienoksi raasteeksi. Lisää se lopuksi massaan ja sekoita.
- Laita täyte marenkipohjan päälle ja laita kakku hyytymään hetkeksi kylmään. Näin olle kakku kestää päärynöiden painon paremmin.
- Nosta päärynät hetkeksi liemestä valumaan, ennen kuin asettelet ne kakun päälle.
- Voit koristaa kakun myös rosmariinin oksilla.

Miltä maistui?
Juustokulhot ovat kaunis tapa asettaa juustot kutsuvasti esille. Kokoa mieleisesi annos ja voit vaihdella joulupyhien aikana eri makuja. Kulhoista tarjoiltuna juustohetkestä tulee oma intiimi nautintohetki ja samalla voi keskittyä yhdessä oloon ja keskusteluun. Kantolan perinnekeksistä tuli perheemme uusi lempikeksi, joka sopii yhteen monen juuston kanssa.
Jouluinen pavlova sai täydet pisteet. Kaunis kokonaisuus ja mikä makujen harmonia!
Makea ja rapea marenki yhdistettynä appelsiiniin ja suklaaseen toimi hyvänä pohjana glögissä uutetuille päärynöille. Kaikki joulun maut olivat siinä. Halutessaan kakun voi hyvin tarjoilla saman aikaan juustojen kanssa.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.