Kaunis sitruunatorttu tuo iloa pääsiäiseen
Nyt kaivamme kaapin kätköjä ja teemme sieltä löytyvistä raaka-aineista jotain hyvää ja herkullista. Kananmunilla, jauhoilla ja sokerilla pääset jo pitkälle, mutta jos saat käsiisi vielä pari sitruunaa, ovat pääsiäisen ihanimman sitruunapiirakan ainekset koossa.
Useilla meistä on saattanut jo aiemmin olla jonkinlainen kotivara. Siinä ajatuksena on, että kaapista löytyy kuiva-aineita, joilla selviää useamman päivän käymättä kaupassa. Meidän kaapista löytyy lähes aina jauhojen, sokerin ja voin lisäksi kananmunia, joista voi valmistaa helposti halpaa ja hyvää tarjottavaa. Munista on moneksi; paitsi että kanamunat ovat ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista raaka-aineista, voi munankuorista tehdä pääsiäisen aikana kauniita koristeita ja munankennon jatkojalostaa uuteen käyttöön esim. pääsiäisruohon kasvualustaksi.
Torttu hurmaa kirpeän ja makean vastakohtaisuudella
Nyt panostamme yhdessäoloon, hyvään ruokaan ja leivonnaisiin, jotta saamme edes hetkellisesti nauttia pääsiäisen pitkistä pyhistä ja tunnelmasta. Mikä onkaan suloisempi yllätys itsellesi tai perheellesi kuin tarjota pääsiäispöydässä herkullista sitruunapiirakkaa. Kun seuraavan kerran teet kauppatilausta kotiinkuljetuksella tai käväiset hyvin suojautuneena kaupassa, nappaa mukaan muutama sitruuna.
Tämä herkullinen ohje hurmaa sinut vastakohtaisuudellaan. Tortun rapea pohja on valeltu kirpeällä sitruunakiisselillä ja sen huipentumana toimii pilvenpehmeä marenki. Parhaimmillaan piirakka on jääkaappikylmänä.
Ohjeeni mukailee monien tunteman leipomisyhteisön Kinuskikissan ohjetta. Minusta tässä on ohjeessa maut ovat kohdillaan ja sitruuna raikastaa makeaa marenkia.
Torttu on niin herkullista, että sen eteen kannattaa nähdä hieman vaivaa.
SITRUUNATORTTU
Tarvitset:
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
175 g voita
1 keltuainen
2 rkl vettä
Täyte:
2 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1 dl sitruunanmehua (noin 2 sitruunaa)
1 ½ dl vettä
4 keltuaista
50 g voita
Marenki:
5 valkuaista
1 ½ dl sokeria
Aloita pohjasta. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita jauhot ja sokeri kulhossa ja sekoita ne nyppien huoneenlämpöiseen voihin Lisää sekaan keltuainen (säästä valkuainen marenkiin) ja vesi nopeasti sekoittaen. Levitä taikina piirakkavuokaan taputellen ja siisti reunat veitsellä tasaiseksi. Paista pohjaa noin 15 minuuttia, niin että pohja saa hieman väriä.
Yhdistä sokeri ja perunajauhot pienessä kattilassa. Sekoita joukkoon puristettu sitruunanmehu ja vesi. Lisää joukkoon keltuaiset (säästä valkuaiset marenkiin) ja lisää sekaan myös vesi. Sekoita koko ajan vispilällä ja kuumenna liedellä, kunnes seos pulpahtaa. Levitä sitruunakiisseli heti paistetun piirakkapohjan päälle.
Pienenä vinkkinä: erottele kananmunan keltuainen ja valkuainen erilleen käsin. Pese kädet hyvin ja kopauta muna rikki niin, että saat kumottua munan varovasti paljaalle kädelle. Valkuainen valuu sormien läpi ja keltuainen pysyy helposti kasassa, kun kohtelet sitä hellästi.Vatkaa valkuaiset marenkia varten kovaksi vaahdoksi. Lisää sekaan sokeria pienissä erissä ja vatkaa vielä hetki. Lopuksi pursota marenki piirakan päälle ja laita uuniin vielä 5 minuutiksi tai kunnes marenki on saanut hieman väriä. Jäähdytä piirakka kunnolla viileäksi ja tarjoile höyryävän kahvikupillisen kanssa.
Marengista saa helposti vegaanisen version käyttämällä kananmunien valkuaisen sijasta kikherneiden suolalientä.Monet kaupanalan ihmiset tekevät poikkeusolossa ympäri pyöreitä päiviä turvatakseen sen, että saamme monipuolisesti elintarvikkeita. Kotimaisen ruuantuotannon arvostus on kasvanut ja tullut näkyväksi myös sosiaalisessa mediassa. Moni meistä on tuntenut kiitollisuutta siitä, että ruokaa tuotetaan vielä omassa kotimaassa. K-ruokakaupoissa myytävistä tuotteista lähes 80 prosenttia on suomalaista alkuperää.
Meillä ei ole mitään hätää nyt eikä tulevaisuudessa. Voimme ylpeinä kiittää maatalousyrittäjiä ja elintarviketeollisuutta siitä, että he pitävät ruuantuotannon käynnissä poikkeusoloissakin. Koko elintarviketeollisuuden ketju toimii sujuvasti ja saumattomasti. On ollut ilo huomata miten kaupat ovat keksineet luovia ratkaisuja turvatakseen kaikille mahdollisuuden hoitaa kauppa-asioita mahdollisimman turvallisesti ja tavaraa on riittänyt hyllyssä. Moni paikallinen K-kauppias on ojentanut auttavan kätensä ja ottanut myyntiin esimerkiksi paikallisten ravintoloiden annoksia osoittaakseen heille tukensa.K-ruoka -sivustolle on kerätty kattava kokoelma erilaisia reseptejä ja vinkkejä siitä, mitä kuiva-ainekaapin aineksista voi helposti valmistaa.
Suosittelen etsimään sieltä vinkkejä esimerkiksi pääsiäispyhien menyyn ja tulevien viikkojen arkiruokiin. Sieltä löytyy houkuttavia pastoja, linssikeittoja ja risottoja. Usein yksinkertaiset raaka-aineet palauttavat meidät perusasioiden äärelle.
No, miltä maistui?
Mitä mieltä tarkka raatini oli sitruunatortusta. Piirakan syönnin lomassa kuului kommentteina mm. ”pirteä, sellainen fressi olo suussa”, ”tämä kirpeä ja makea tahna on outo” ja ”mä tykkään tästä pohjasta, koska se on kova kuin kengänpohja”. Voitte arvata, että nämä tarkat analyysit olivat nuorimman lapseni suusta. Yhteispisteitä tuli 4. Aikuisten makuun piirakka oli kaikella tavalla sopiva. Syötävän hyvä herkku, joka paranee vain jääkaapissa.
Kaikesta huolimatta haluan toivottaa ihanaa ja levollista pääsiäisen aikaa. Muistetaan nauttia myös suklaamunista ja niiden tuomasta ilosta lapsille. Nyt kaikki mikä tuottaa iloa on enemmän kuin tervetullutta. Mukava ajanviete on kaivaa vesivärit laatikosta esiin ja maalata muutama kaunis muna omaksi ja muiden iloksi.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.