Kaunis sitruunatorttu tuo iloa pääsiäiseen

Nyt kaivamme kaapin kätköjä ja teemme sieltä löytyvistä raaka-aineista jotain hyvää ja herkullista. Kananmunilla, jauhoilla ja sokerilla pääset jo pitkälle, mutta jos saat käsiisi vielä pari sitruunaa, ovat pääsiäisen ihanimman sitruunapiirakan ainekset koossa.

Useilla meistä on saattanut jo aiemmin olla jonkinlainen kotivara. Siinä ajatuksena on, että kaapista löytyy kuiva-aineita, joilla selviää useamman päivän käymättä kaupassa. Meidän kaapista löytyy lähes aina jauhojen, sokerin ja voin lisäksi kananmunia, joista voi valmistaa helposti halpaa ja hyvää tarjottavaa. Munista on moneksi; paitsi että kanamunat ovat ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista raaka-aineista, voi munankuorista tehdä pääsiäisen aikana kauniita koristeita ja munankennon jatkojalostaa uuteen käyttöön esim. pääsiäisruohon kasvualustaksi.

Torttu hurmaa kirpeän ja makean vastakohtaisuudella

Nyt panostamme yhdessäoloon, hyvään ruokaan ja leivonnaisiin, jotta saamme edes hetkellisesti nauttia pääsiäisen pitkistä pyhistä ja tunnelmasta. Mikä onkaan suloisempi yllätys itsellesi tai perheellesi kuin tarjota pääsiäispöydässä herkullista sitruunapiirakkaa. Kun seuraavan kerran teet kauppatilausta kotiinkuljetuksella tai käväiset hyvin suojautuneena kaupassa, nappaa mukaan muutama sitruuna.

Tämä herkullinen ohje hurmaa sinut vastakohtaisuudellaan. Tortun rapea pohja on valeltu kirpeällä sitruunakiisselillä ja sen huipentumana toimii pilvenpehmeä marenki. Parhaimmillaan piirakka on jääkaappikylmänä.

Ohjeeni mukailee monien tunteman leipomisyhteisön Kinuskikissan ohjetta. Minusta tässä on ohjeessa maut ovat kohdillaan ja sitruuna raikastaa makeaa marenkia.

Torttu on niin herkullista, että sen eteen kannattaa nähdä hieman vaivaa.

SITRUUNATORTTU

Tarvitset:

4 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

175 g voita

1 keltuainen

2 rkl vettä

Täyte:

2 dl sokeria

½ dl perunajauhoja

1 dl sitruunanmehua (noin 2 sitruunaa)

1 ½ dl vettä

4 keltuaista

50 g voita

Marenki:

5 valkuaista

1 ½ dl sokeria

Aloita pohjasta. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita jauhot ja sokeri kulhossa ja sekoita ne nyppien huoneenlämpöiseen voihin Lisää sekaan keltuainen (säästä valkuainen marenkiin) ja vesi nopeasti sekoittaen. Levitä taikina piirakkavuokaan taputellen ja siisti reunat veitsellä tasaiseksi. Paista pohjaa noin 15 minuuttia, niin että pohja saa hieman väriä.

Yhdistä sokeri ja perunajauhot pienessä kattilassa. Sekoita joukkoon puristettu sitruunanmehu ja vesi. Lisää joukkoon keltuaiset (säästä valkuaiset marenkiin) ja lisää sekaan myös vesi. Sekoita koko ajan vispilällä ja kuumenna liedellä, kunnes seos pulpahtaa. Levitä sitruunakiisseli heti paistetun piirakkapohjan päälle.

Pienenä vinkkinä: erottele kananmunan keltuainen ja valkuainen erilleen käsin. Pese kädet hyvin ja kopauta muna rikki niin, että saat kumottua munan varovasti paljaalle kädelle. Valkuainen valuu sormien läpi ja keltuainen pysyy helposti kasassa, kun kohtelet sitä hellästi.Vatkaa valkuaiset marenkia varten kovaksi vaahdoksi. Lisää sekaan sokeria pienissä erissä ja vatkaa vielä hetki. Lopuksi pursota marenki piirakan päälle ja laita uuniin vielä 5 minuutiksi tai kunnes marenki on saanut hieman väriä. Jäähdytä piirakka kunnolla viileäksi ja tarjoile höyryävän kahvikupillisen kanssa.

Marengista saa helposti vegaanisen version käyttämällä kananmunien valkuaisen sijasta kikherneiden suolalientä.Monet kaupanalan ihmiset tekevät poikkeusolossa ympäri pyöreitä päiviä turvatakseen sen, että saamme monipuolisesti elintarvikkeita. Kotimaisen ruuantuotannon arvostus on kasvanut ja tullut näkyväksi myös sosiaalisessa mediassa.  Moni meistä on tuntenut kiitollisuutta siitä, että ruokaa tuotetaan vielä omassa kotimaassa. K-ruokakaupoissa myytävistä tuotteista lähes 80 prosenttia on suomalaista alkuperää.

Meillä ei ole mitään hätää nyt eikä tulevaisuudessa. Voimme ylpeinä kiittää maatalousyrittäjiä ja elintarviketeollisuutta siitä, että he pitävät ruuantuotannon käynnissä poikkeusoloissakin. Koko elintarviketeollisuuden ketju toimii sujuvasti ja saumattomasti. On ollut ilo huomata miten kaupat ovat keksineet luovia ratkaisuja turvatakseen kaikille mahdollisuuden hoitaa kauppa-asioita mahdollisimman turvallisesti ja tavaraa on riittänyt hyllyssä. Moni paikallinen K-kauppias on ojentanut auttavan kätensä ja ottanut myyntiin esimerkiksi paikallisten ravintoloiden annoksia osoittaakseen heille tukensa.K-ruoka -sivustolle on kerätty kattava kokoelma erilaisia reseptejä ja vinkkejä siitä, mitä kuiva-ainekaapin aineksista voi helposti valmistaa.

Suosittelen etsimään sieltä vinkkejä esimerkiksi pääsiäispyhien menyyn ja tulevien viikkojen arkiruokiin. Sieltä löytyy houkuttavia pastoja, linssikeittoja ja risottoja. Usein yksinkertaiset raaka-aineet palauttavat meidät perusasioiden äärelle.

No, miltä maistui?

Mitä mieltä tarkka raatini oli sitruunatortusta. Piirakan syönnin lomassa kuului kommentteina mm. ”pirteä, sellainen fressi olo suussa”, ”tämä kirpeä ja makea tahna on outo” ja ”mä tykkään tästä pohjasta, koska se on kova kuin kengänpohja”. Voitte arvata, että nämä tarkat analyysit olivat nuorimman lapseni suusta. Yhteispisteitä tuli 4. Aikuisten makuun piirakka oli kaikella tavalla sopiva. Syötävän hyvä herkku, joka paranee vain jääkaapissa.

Kaikesta huolimatta haluan toivottaa ihanaa ja levollista pääsiäisen aikaa. Muistetaan nauttia myös suklaamunista ja niiden tuomasta ilosta lapsille. Nyt kaikki mikä tuottaa iloa on enemmän kuin tervetullutta. Mukava ajanviete on kaivaa vesivärit laatikosta esiin ja maalata muutama kaunis muna omaksi ja muiden iloksi.

 

Jarna Gustafsson

Jarna Gustafsson

Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.

 

Aiheeseen liittyen

Sovi treffit mustikkaan

Idän metsät vilisevät nyt mustikoita, joista valmistuvat kauden parhaat jälkkärit. Hauskinta marjastus on yhdessä, joten sovi siis treffit metsään.

Miltä maistui?
06.08.2020

Nyt hullaannutaan mansikoista!

Oletko kokeillut mansikkaa makean lisäksi myös suolaisissa herkuissa? Mansikka taipuu niin salaattiin, jäätelöön kuin smoothieenkin. Tässä muutama varma resepti, joilla onnistut!

Miltä maistui?
09.07.2020

Itä vastaa: mitä teet kesällä?  

Mikä on parasta idän kesässä? Kysyimme asiaa idän ihmisiltä.

Haastattelut
23.06.2020

Uusia pientuottajia Eastonin Cittarissa: ketoleipää ja kreikkalaisia herkkuja

Ketoleipurin gluteenittomia ja viljattomia leipiä saa nyt Cittarista, samoin kuin kreikkalaisiin makuihin erikoistuneen Asmaran leivonnaisia ja välipalojakin. Suosittelen lämpimästi!

Neuvosta vaari
15.06.2020

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje