Kesäisessä pizzassa maistuvat mozzarella ja raikas mansikka
Kesän ykköspizza täytetään tuoreilla mansikoilla, mozzarellajuustolla, rucolalla ja paahdetuilla pinjansiemenillä. Pizzan salaisuus piilee yön yli nostatetussa pizzapohjassa. Upean värinen janojuoma valmistuu mansikan kannoista.
Nyt popsitaan marjoja mahan täydeltä ja hyödynnetään niitä monipuolisesti myös ruoanlaitossa. Paljon C-vitamiinia sisältävä mansikka on monikäyttöinen ja sen aromaattinen maku sopii moneen suuhun. Jos suinkin omistat pakastimen, pakasta marjoja myös talven varalle.
Älä kuitenkaan heitä mansikan kantoja biojätteeseen, vaan valmista niistä upean värinen kesäjuoma. Sekoita mansikankannat kattilassa sokerin, vanilijasokerin ja sitruunahapon kanssa. Sitruunahappoa saa apteekista ja hyvin varustelluista kaupoista. Mehu tekeytyy itsekseen jääkaapissa yön aikana. Tämän jälkeen siivilöi mehu ja kaada mehu puhtaisiin pulloihin ja juoma on valmista tarjottavaksi.
Itselläni oli 10 kg mansikkaa ja tein ohjeen tuplana. Voit suhteuttaa ohjetta myös pienempään määrään. Jos kaapistasi ei löydy sitruunahappoa, myös sitruunamehu toimii ajaa asian. Jääkaapissa mehu säilyy 3-4 vuorokautta, mutta halutessasi voit myös pakastaa sen. Jäähdytä mehu huoneenlämpöiseksi ennen jääkaappiin laittoa.
TARVITSET:
5 kg mansikan kantoja (perattuna)
2 dl sokeria
2 tl sitruunahappoa
2 tl vaniljasokeria
2 l kiehuvaa vettä
Tee näin:
- Keitä kattilassa 2 l vettä kiehuvaksi.
- Kaada vesi mansikan kantojen, sokerin ja sitruunahapon päälle.
- Anna mehun tekeytyä yö jääkaapissa ja siivilöi mehu aamulla ja kaada pulloihin.
- Mehun säilyvyyden kannalta on tärkeää pestä pullot hyvin kuumalla vedellä.
- Jos omistat suppilon, mehun siivilöiminen pulloon onnistuu helpommin.
- Tarjoa mehu kylmänä jääpalojen kanssa ja halutessasi voit kaataa sekaan pienen lorauksen vishyä.
Mansikka sopii niin makean sekä suolaisen pariksi. Tämä kimmoisa viljelty herkku on yksi suosituimmista “marjoistamme” ja se sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Mansikka rakastaa kumppanikseen suolaista ja rasvaista juustoa ja joku on jossain keksinyt laittaa mansikkaa myös pizzaan. Itse olen maistanut tätä herkkua ensimmäisen kerran pizzan sukulaisen liuskan päällä muutamia vuosia sitten ravintola Skifferissä ja totesin sen olevan kokilta taidonnäyte.
Viime vuosina on ollut vallalla pizza-buumi, joka ei ole nähnyt vertaistaan. Markkinoille on tullut kotikäyttöisiä pizzauuneja, jotka lämpenevät jopa 500 asteisiksi. Asiaan vihkiytyneet kotileipurit loihtivat mitä täydellisemmin paistettuja pizzoja ja pohjataikinaa vaivataan niin kauan, kunnes löytyy täydellinen sitko ja kuohkeus. On olemassa niin monenlaista pizzaa kuin on tekijäänsä. Makua haetaan myös hapanjuurista ja oikeat taiturit lisäävät pohjataikinaan myös hieman ruisjauhoa makua tuomaan. Ihanan aidon tuntuisen pizzan pystyy paistamaan myös sähköuunissa pizzakiven avulla. Suosittelen samalla hankkimaan myös pizzalapion. Niitä saa edullisesti ihan hyvin varustelluista elintarvikekaupoista.
Pizzan tuntijat sanovat, että oikeanlainen italialainen pizzapohja nostatetaan hitaasti kylmänostatuksessa jääkaapissa. Ihanan aromikas ja rakenteeltaan täydellinen ja helposti kaulittavan pohja on pizzan perusta, jolle on helppo rakentaa.
Pizzataikinaan kannattaa käyttää erityistä 00-jauhoa, joka antaa pizzalle ominaisen maun ja rakenteen.
00-jauho on ydinvehnää, joka on elastista ja mahdollistavat taikinan pitkän kohotuksen ja levon. Kokeilin ensimmäistä kertaa Fazerin 00-jauhoa ja tein kaksinkertaisen taikinan yleiskoneella heidän ohjeella. Taikina onnistuu myös käsin vaivaamalla, mutta käytä siihen tarpeeeksi aikaa hyvän sitkon saamiseksi.
TARVITSET:
Pizzapohja
7 dl 00-pizzajauhoja
1 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2,75 dl kylmää vettä
1 rkl oliiviöljyä
Tomaattikastike
3 rkl oliiviöljyä
1 tomaattipyree tuubi
1 tl punaviinietikkaa
loraus tummaa siirappia
suolaa
mustapippuria
Lisäksi:
3 mozzarella palloa
mansikoita
rucolaa
pinajansiemeniä
Tee näin:
Lisää kuiva-aineet jauhoihin ja sekoita joukkoon vesi. Vaivaa taikinaa 5 min yleiskoneella ja käsin n.10 min.
- Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista voimakkaasti n.10 min.
- Muotoile taikinasta sopivan kokoisia taikinapalloja ja laita ne öljyllä voideltuun korkea reunaiseen vuokaan nousemaan huoneenlämmössä 1 – 2 tuntia ja sen jälkeen jääkaapissa 1 – 3 vrk. Laita nostatusvuoan päälle kelmua, näin taikinapallot eivät kuivu.
- Nosta taikinapallot huoneenlämpöön n. 2 h ennen leipomista.
- Tee tomaattikastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Maista, että maut ovat kohdillaan ja lisää tarvittaessa.
- Paistamisessa tärkeintä on kuuma uuni. Jos et omista pizzauunia, esilämmitä uuni 250-275 asteeseen sekä mahdollinen pizzakivi.
- Muotoile pizzapohjat jauhotetulla pöydällä pyöreäksi ja sopivan paksuksi.
- Täyty pizza tomaattikastikkeella ja mozzarellajuustolla.
- Paista pizzaa pizzakiven tai kuuman pellin päällä noin 6 min. Pizzauunissa aika on lyhyempi, muutaman minuutin.
- Lisää valmiiksi paistetun pizzan päälle lohkottuja mansikanpaloja, rukolaa, tuoretta mozzarellaa sekä paahdettuja pinjansiemeniä. Paahtaminen käy nopeasti paistinpannulla. Lisää loraus öljyä ja paahda pinjansiemeniä hetki, niin että ne saavat hieman väriä.
- Tarjoile kylmän mansikankantajuoman kanssa.
Miltä maistui?
Jos pitäisi valita vain yksi ruoka jota söisin lopun elämäni, se olisi rakkaudella valmistettu pizza.
Jos jaksat tehdä maukkaan pohjan, niin et tarvitse montaa erilaista täytettä. Herkullisen pohjan tulee olla reunoilta rapea ja sitkeä sisältä. Päälle ladotaan tuoreita ja täytteitä ja pizza paistetaan tulikuumassa uunissa. Mansikka pizzan päällä korostaa hieman hapokasta tomaattikastiketta ja tuore mozzarella sekä paahdetut pinjansiemenet tuovat kivaa suutuntumaa. Meillä kaikki pitävät tästä makukombosta. Mansikan kantamehu on juotu pulloittain ja menekki kertoo sen suosiosta. Kokonaisuus on täysi kymppi ja sopii niin illanistujaisiin tarjottavaksi kuin perheen kesken nautittavaksi.
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.