Kokeile joululaatikoita uudella twistillä
Joulu on perhekeskeistä aikaa johon liittyy paljon muistoja. Perinteitä kunnioittaen kaava on yleensä aika samanlainen. Meillä aamu alkaa pulkkamäellä ja riisipuurolla. Illan jouluaterialla on kuitenkin mukava kokeilla myös uusia jutttuja.
Joillain saattaa olla persoonallisempiakin rituaaleja –meillä oli vuosia tapana käydä Talmassa laskemassa pulkalla jouluaattona ja se oli kiinteä osa päivänkulkua. Sieltä sitten saunomaan ja glögittelemään. Tietyllä tavalla sitä aikaa kaipaa, mutta toki jouluna on mahdollista luoda myös uusia perinteitä. Kaavan saa rikkoa, jos niin haluaa!
Sama ajatus maailma pätee varmasti monella myös Joulupöydän antimiin. Tarjolla on samat laatikot vuodesta toiseen, parin kilon kinkku, kylmäpöydän antimet ja muut höystöt. Graavikalaa, säilykeherneitä, joulutorttuja ja pipareita. Ei ihme, että jouluherkkujen syönti rajoittuu yleensä yhteen päivään vuodessa, koska samat maut ovat olleet läsnä vuodesta toiseen.
Miksi ei siis hiukan sekoittaisi pakkaa? Toki meidänkin mielestä esimerkiksi kinkku on tärkeä osa joulufiilistä samoin kuin joulutortut ja piparit, mutta mitä jos esimerkiksi laatikot kokeilisi tehdä itse vähän eri näkökulmasta tänä vuonna? Tietty ensin kannattaa kokeilla ylipäätänsä tehdä laatikoita itse, koska jo pelkästään se tuo lisätwistiä joulupöytään.
Tätä kautta voisi myös hiukan jakaa vastuita jouluillallisesta – miksi ei vaikka ottaisi koko perhettä mukaan ja jokainen voisi suunnitella yhden laatikon? Laatikkohan periaatteessa syntyy yksinkertaisuudessaan vaan soseesta, joka maustetaan ja viimeistellään uunissa. Tässä muutamia vinkkejä joulupöydän herättelyyn.
Tutu maut rohkeasti sekaisin
Lähdetään liikkeelle perinteistä porkkanalaatikosta itse tehtynä ja sen jälkeen kerromme kuinka makuja voi lähteä rakentamaan uusiin suuntiin.
Porkkanalaatikon teko lähtee riisipuuron keittämisestä tai halutessa voi käyttää myös vaikka ohrasuurimoita. Keitä puuro ja pilkotut porkkanat omissa kattiloissaan, jonka jälkeen sekoita porkkanasose puuron joukkoon. Mausta porkkanalaatikko voilla, suolalla, mustapippurilla ja vaikka neilikalla ja siirapilla.
Notkista seosta maidolla ja sekoita joukkoon yksi kananmuna. Voitele uunivuoka ja kaada seos sinne, jonka jälkeen kypsennä uunissa reilun tunnin ajan noin 175 asteessa. Laatikon päälle voi ripotella vaikka korppujauhoja tuomaan hiukan lisäilmettä. Porkkanalaatikon voi kokeilla tehdä myös ilman riisiä ja maustaa vaikka inkiväärillä, joka tekee siitä jo aivan uudenlaisen makuelämyksen.
Tässä meidän ehdotukset joulupöydän lisukkeiksi
Meksikolainen bataattilaatikko
Kypsennä bataatit uunissa paahtaen ja tee niistä sosetta. Mausta suolalla, pippurilla, juustokuminalla ja paprikalla. Lisää nokare voita ja sekoita joukkoon yksi muna, jonka jälkeen komeuden voi laittaa vuokaan ja kypsentää uunissa. Paahda pannussa laatikon pinnalle maissia ja kaada ne laatikon päälle ja tarjoile.
Venäläinen punajuurilaatikko
Keitä punajuuret kattilassa kypsiksi – lisää sekaan myös muutama vihreä omena ja yksi sipuli. Kun raaka-aineet on kypsyneet, survo ne soseeksi ja iske uuniin. Kypsennyksessä sama kaava – reilu tunti ja 175 astetta. Muista maustaa suolalla ja lorauksella omenaviinietikkaa. Lopuksi koristelu herkku smetanalla ja suolakurkku tikuilla – tee tämä vasta kypsennyksen jälkeen. Erilaiset ruoat ovat mukavia makuaistin herättelijöitä, mutta toimivat mahtavasti myös keskustelunavaajina – ”Huikean makuista – kerro resepti heti”.
Pinaatti-parsakaali-kvinoa -laatikko
Joulupöytään voi taikoa myös hiukan terveellisempiä laatikoita joiden syöminen ei jätä viikkoa kestävää turvotusta päälle. Tähän toimii meidän vihreä laatikkomme. Ryöppää parsakaali ja pinaatti ja aja soseeksi. Mausta suolalla, valkosipulilla ja lorauksella oliiviöljyä. Sekoita jengiin yksi muna ja kypsentämätöntä kvinoaa. Laita uuniin reiluksi tunniksi ja asteet samat kun aikaisemminkin. Pinnalle voit paistaa lopuksi saksanpähkinöitä niin laatikko saa vähän lisäkoostumuksia.
Joulu on joulu ja perineet tekevät siitä sen mitä se on ja emme suosittelekaan koko paletin pistämistä uusiksi, jotta tunnelma pysyy jouluisena, mutta kannattaa pysähtyä miettimään voisiko jotain tehdä toisin.
Ei esimeriksi lanttulaatikkoa kannata, joka vuosi nostaa pöytään, jos se ei makuaistia miellytä. Korvatkaa vaikka jokin inhokki uutuudella testausmielessä! Meidän pöydistämme ainakin löytyy joka vuosi tavaraa, johon ei kukaan koske.
Joulusta jää myös paljon ylijäämäruokia ja kannattaakin jo etukäteen miettiä miten jämiä hyödyntää. Kinkun jämä taipuu pyttipannuksi. Laatikot taipuvat ruokaisiksi jauhelihavuoiksi. Ylijäämäkalat maistuvat huikealta pastakastikkeessa. Laatikoista pystyy myös muokkaamaan helposti ympärivuotisia herkkuja – ne mielletään aivan turhaan vain joulunajan ruoiksi.
Älkää jättäkö ketään jouluna yksin pulaan keittiöön vaan auttakaa ja nauttikaa.
Rauhaisaa joulun aikaa kaikille!