Koti idän kattojen yllä  

 Itäkeskuksen maamerkin ylimmässä kerroksessa asuva Minna Ahonen näkee ikkunoistaan lähes koko Itä-Helsingin. Tällaista on asua Helsingin kolmanneksi korkeimmassa tornitalossa.

Alhaalta käsin sen tunnistavat kaikki. Kävelipä Marjaniemessä tai Kauppakartanonkadulla, yli 80 metrin korkeuteen kohoavaa tornitaloa ei voi olla huomaamatta. Arkkitehti Erkki Kairamon suunnittelema Helmitorni on vuosien myötä muuttunut suorastaan ikoniseksi.Nykyisin vuonna 1987 valmistunut maamerkki tunnetaan Helsingin kolmanneksi korkeimpana tornitalona, mutta vain harva tietää, millainen maisema sen ylimmistä kerroksista avautuu.

Onneksi Helmitornin 16. kerroksessa asuva Minna Ahonen on luvannut esitellä kotinsa.

Kun vieraaksi saapuu ensikertalaisia, Ahosen mukaan moni heistä reagoi näkymiin spontaanilla ihastuksella. Tuntuu vähän samalta kuin olisi Näsinneulan huipulla. Ylimmän kerroksen kodissa on niin valoisaa, ettei valoja tarvitse kuin pimeimpään vuodenaikaan.Makuuhuoneesta näkee Vuosaaren satamaan ja aina merelle saakka. Olohuoneesta taas voi katsella Myllypuron jätemäen ulkoilijoita, Itiksen kattoja tai Puotinharjun ostaria.

Jos tarinan haluaa maustaa pienellä Lapin lisällä, Ahosen asunnosta näkee koko Itä-Helsingin.

Kun kurkiaurat lähtevät lentoon tai vuosi vaihtuu, katse viipyilee horisontissa pidemmän aikaa. Lyypekinaukiolla kävelevät ihmiset näyttävät ylhäältä katsottuna muurahaisen kokoisilta.

Kerran Ahonen soitti hätäkeskukseen nähtyään kauppakeskuksen suunnalta nousevaa savua. Puhelimeen vastannut päivystäjä ihmetteli, miten Kauppakartanonkadulla asuva soittaja oli voinut nähdä niin pitkälle.

– Täällä ylhäällä tunnen olevani turvassa.

 Konttoreista kodeiksi

Vielä 2010-luvun alussa toimistokäytössä ollut maamerkki kaipasi kipeästi peruskorjausta. 1980-luvulta lähtien monien työpaikkana toiminut tornitalo ei vastannut enää nykyajan vaatimuksia, ja toimistotilat päätettiin muuttaa asunnoiksi. Vaikka julkisivu onnistuttiin saneerauksen yhteydessä säilyttämään lähes ennallaan, talon sisätilat piti uudistaa teknisesti ja rakenteellisesti.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat taloon vuonna 2015. Helmitorniksi nimettyä rakennusta markkinoitiin näyttävästi sekä televisiossa että lehdissä, mutta asuntojen myynti takkusi pitkään. Ahosen mukaan tilanne on nykyään parempi. Vaikka etenkin alemmista kerroksissa vuokra-asuntojen asukkaat vaihtuvat tiuhaan, ylempänä tilanne on stabiili.

Ylin kerros ihastutti

Ahosen ei pitänyt asua asunnossa pitkään. Hän erosi vuonna 2017 yli 30 vuotta kestäneestä suhteesta, ja elämä meni uranvaihtoa myöten uusiksi. Koska edellinen koti oli sijainnut Herttoniemenrannassa, merimaisemasta oli vaikea luopua. Siksi Helmitorni tuntui houkuttelevalta vaihtoehdolta. Tosin alkujaan Ahosen piti vuokrata talon 6. kerroksesta kaksio.

– Menin näytölle aurinkoisena päivänä. Silloin huomasin, että Eastonin punaiset seinät heijastuivat asuntoon niin, että se muuttui vaaleanpunaiseksi. Sitä en halunnut.

Allekirjoituspaperit olivat jo Ahosen edessä, mutta hän päätti vielä nukkua yön yli. Seuraavana päivänä välittäjä soitti pahoitellen ja kertoi, että huoneistoon oli löytynyt asukas toista kautta, ja tämä oli jo maksanut ennakkoon. Sattuneesta syystä välittäjä kuitenkin tarjosi Ahoselle vaihtoehtoa talon ylimmästä kerroksesta. Liki 90-neliön parvekkeelliseen asuntoon oli helppo hullaantua.

– Huoneisto ehti olla pari vuotta tyhjillään ennen kuin tulin korkkaamaan sen. Ehkä sen takia tämä tuntui heti kodilta. Kuulopuheiden mukaan asunnossani oli ennen elektroniikkayrityksen saunatilat.

Nyt vuokrasuhde Helmitornissa on jatkunut jo kolme vuotta, eikä kodista luopuminen tunnu ainakaan toistaiseksi hyvältä ajatukselta. Samaa mieltä ovat olleet jopa Ahosen Espoossa asuvat ystävät, joiden ennakkoluulot idässä asumisesta ovat esimerkin myötä hälvenneet. Vieraita ei enää juurikaan tarvitse houkutella paikalle, sillä näköala puhuttelee jokaista.

– Olen hehkuttanut tätä kavereille sen verran, ettei kukaan ole vielä käskenyt muuttamaan pois.

Hissillä hierojalle

Yrittäjänä työskentelevä entinen suuhygienisti kuvailee kotiaan useaan otteeseen  voimaannuttavaksi. Häntä huvittaa, kun tutut kertovat hänelle uutisista, joissa kerrotaan talon kupeessa sattuneista rikoksista. Ne eivät ole koskettaneet yläkerroksen asukasta vielä kertaakaan, päinvastoin. Hälytysajoneuvojen äänet kuuluvat ylös asti ainoastaan silloin, jos Ahonen pitää parvekkeen ovea auki. Muutoin hän elää kuin omalla planeetallaan, jossa kimein ääni on kissan naukuminen.

Alma ja Ossi -nimiset pyhät birmat kulkevat kodin emännän perässä kuin kaksi koiraa. Lemmikkejä talossa kuulemma riittääkin, ja naapurissa asuu jopa pari papukaijaa.

–Hyvällä mielikuvituksella täällä asuu kuin jossain Dubaissa.

Jos Ahonen haluaa käydä hierojalla, hän pukee kylpytakin päälleen ja laskeutuu hissillä muutaman kerroksen alemmas. Lähes yhtä lyhyt matka on palveluiden äärelle.

Naapurissa olevasta Eastonista löytyy kaikki kissanhiekoista illanistujaistarjoiluihin. Jos kannettavaa on enemmän, hän hurauttaa parkkihalliin autollaan, vaikka matka onkin poikkeuksellisen lyhyt. Palveluiden lisäksi lyhyen kävelymatkan päässä häämöttää myös meri, joka tunnetaan syystäkin yhtenä idän vetonauloista.

Ahonen uskoo, että Itä-Helsingin keskustan uudistaminen povaa alueelle lupaavaa tulevaisuutta.

– Olen sanonut tyttärelleni, että Itä-Helsinki tulee olemaan tulevaisuudessa todella trendikäs alue.

Jenna Lehtonen

Vuosaaressa varttunut Itä-Helsinki -median perustaja ja päätoimittaja Jenna Lehtonen on Vartiokylässä päivystävä toimittaja ja valokuvaaja, joka työskentelee yrittäjänä.

Aiheeseen liittyen

Eastonin Sitä itää -ohjelman voittajat on nyt valittu!

Tässä tämänkertaiset Sitä itää -voittajat.

Sitä itää
15.05.2023

Vapun menovinkki: lasten ilmainen vappudisco Stoassa

Musiikkia, yhdessäoloa ja hyvää meninkiä on luvassa Stoan vappuetkoilla lauantaina 29.4. Tule mukaan tanssimaan koko perheen kanssa.

Hetkiä idässä
28.04.2023

Wok Wok uudistui ja on nyt Itä-Helsingin ensimmäinen korealainen ravintola!

Eastonin suosittu Wok Wok -ravintola uudistui ja tarjoaa nyt korealaista ruokaa. Menusta löytyy muun muassa kimbabia, bulgogia ja höyryävää bibimbapia eri täytteillä.

Neuvosta vaari
19.04.2023

Itäkeskuksen Puuilon myymäläpäällikkö Leonard: ”Tulin Puuiloon ihmisten vuoksi”

Leonard Käse työskentelee myymäläpäällikkönä Itäkeskuksen Eastonin Puuilossa, jonka valikoimaan kuuluu yli 30 000 tuotetta.

Summeri soikoon!
13.04.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje