Kuhan on kuhaa ja palvelu pelaa
Monipuolisen valikoiman lisäksi Eastonin kalatiskin bravuuri on hyvä palvelu. Mitä kalatiskillä turistaan, kalapäällikkö Mirno Kivilahti?
Moi Mirno. Millaisia asioita kalatiskillä kysellään?
Eniten kysellään kalojen tuoreudesta ja pyydetään valmistusvinkkejä, kuten paistoaikoja tai ideoita siitä, mitä kalan kanssa kannattaa tarjota. Monia kiinnostaa myös, paljonko missäkin kalassa on ruotoja.
Myös tuotetoiveita tulee paljon, paljon kysellään esimerkiksi Inarin siikaa ja muita kotimaisia kaloja. Toteutamme toiveita saatavuuden mukaan. Käytämme yhtä paikallista kalastajaa, mutta muuten kalat tulevat ympäri Suomea.
Millä tasolla on itähelsinkiläisten kalatietous?
Vanhemmat asiakkaat suosivat kotimaisia järvikaloja, kuten kuhaa haukea, lahnaa ja ahventa, joita he ovat ehkä pyytäneet itsekin. Nuoremmat taas tuntevat paremmin ulkomaalaisia kaloja, koska he ovat katsoneet Masterchefiä. Moni innostuu kokeilemaan esimerkiksi turskan kieltä tai merikrotin poskea, joka on erittäin maukasta. Suosittuja ovat myös pallas, mustekala ja muut äyriäiset.
Jos taitojaan haluaa haastaa Masterchef-tyyliin, mitä suosittelet?
Suurin osa kaloista on melko helppo valmistaa, mutta tonnikalapihvi on helppo vetää harmaaksi. Sen kanssa pelkkä pannulla käyttäminen todella riittää. Myös kokonaisen mustekalan valmistaminen keittämisineen vaatii jonkin verran osaamista. Meiltä tosin saa lonkeroita myös valmiiksi keitettynä.
Entäs jos haluan varmasti onnistua?
Paistaisin lohta, kuhaa tai vaikka ahvenia nahkoineen. Juuri nyt suosittelisin viileässä vedessä uinutta kuhaa tai siikaa kanttarellikastikkeen kanssa. Sillä on vaikea mennä pieleen.
Simpukoiden syöntiin liittyy muistisääntöjä, joista kukaan ei muista. Yksi niistä on, että simpukoita tulee syödä vain kuukausina, joiden nimessä on R-kirjain. Onko kaloilla omaa satokalenteria?
Ranskassa ja Belgiassa ajatellaan, että paras aika syödä simpukoita on syyskuusta huhtikuuhun (eli septembresta avrilliin). Kalojen kohdalla saatavuus on paras keväisin ja syksyisin, jolloin kalat liikkuvat eniten. Pisin kausi on Lapissa, jossa vedet ovat myös kesällä viileimpiä.
Mistä aloittaa, jos äyriäisneitsyys on vielä tallessa?
Helpoimpia ovat varmasti tiikeriravun pyrstöt tai jättirapuvartaat, joista saa hyvää grillissä. Ostereiden kanssa sen sijaan riittää hyvin pelkkä sitruuna ja ripaus tabascoa.
Millaisia palveluita teiltä saa?
Fileeraamme, perkaamme ja suomustamme kalat pyydettäessä. Roippeet kannattaa ottaa mukaan, sillä niistä voi keitellä herkullisen liemen.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.