Lähilomalle eksoottiseen itään

Miksi lähteä kauas, kuin antoisan loman voi viettää omilla huudeilla? Tässä Itä meidän -matkaoppaan kirjoittaneen Marco Kososen vinkit kesäiseen lähilomaan. Matkalippuna reissulla toimii metrokortti ja parhaiten elämykset koetaan jalan.

Hevossalmen rantakallioilta voi katsella Suomenlinnan muureja ja laivojen lipumista merelle ja satamiin. Kirkkaassa auringonpaisteessa merelle tähyää matkakirjan Idästä kirjoittanut Marco Kosonen, joka on nostalgisissa tunnelmissa.

– Tuo on Tissiluoto ja tuo tuolla Jeesuskivi, ja tuolle luodolle uimme pienenä, Marco viittoilee.

Läheisellä Gunillanpolulla kasvaneelle kirjailija-muusikolle Heviksen uimaranta ja sen lähimaasto toimivat monen tärkeän nuoruuden riitin näyttämönä.

– Täällä opin uimaan ja myöhemmin juomaan. Soitimme mankalla Pelle Miljoonaa, David Bowieta ja Hanoi Rocksia ja välillä painettiin uimaan farkut jalassa ja rotsi niskassa. Olen parantumaton nostalgikko ja tähän paikkaan kuuluu paljon muistoja ja elämän intohimoa.

Veri veti maailmalle

Lapsuuden tärkeisiin paikkoihin kuuluu myös kodin läheisyydessä sijaitseva Aake Pesosen puisto, eli Bunksuskutta, jonka venäläisten hyökkäyksistä muistuttavien bunkkereiden, kivien ja kallioiden väleissä leikittiin sotaa Santahaminan sotaharjoitusten tarjotessa autenttista soundtrackia.

Nuorena miehenä pussikaljaa rantagaltseilla nautiskellessaan Marco katseli ohi lipuvia Ruotsin laivoja, jotka 1980-luvulla olivat reitti maailmalle – ja päätti lähteä heti kun pääsisi.

Ensin tie vei Amsterdamiin, Roomaan ja Berliiniin ja myöhemmin Etelä-Amerikkaan, Afrikkaan ja Siperian kautta Aasiaan. Kambodzan lähes autiolla Koh Rong -saarella Marco pyöritti kolmena talvena Rock’n Roll Suicide nimistä baaria, jossa koetut tapahtumat tekivät hänestä myöhemmin kirjailijan.

– Ajatus omasta baarista oli aina ollut yksi unelmistani.  Elämässäni monet asiat ovat tapahtuneet tai johtaneet toisiinsa tapaamieni ihmisten tai matkoilla kohtaamieni asioiden kautta.

Miniloma idässä

Lapsuuden maisemien Itä-Helsinki aukesivat Marcolle uudella tavalla, kun hän päätyi tutkiskelemaan niitä kontulalaisen Petri Stenmanin kanssa kirjoitetun Itä meidän -kirjan (Like) kautta.

– Kirjaa tehdessä katsoin Itä-Helsinkiä sekä ulkopuolisena että muistojeni lävitse. Samalla pääsin listaamaan mielipaikkojani.

Jos itään lähtisi arjesta irrottavalle minilomalle, Marco suosittelee seuraavaa: majoituspaikaksi valitaan Rastilan leirintäalue, josta on helppo retkeillä lähiympäristöön. Toinen, hieman fiinimpi vaihtoehto majoituspaikaksi on Vuosaaren Ramsinrannassa sijaitseva Hotelli Rantapuisto, jossa syksyllä järjestään Superwood-festarit.

Kauniina kesäpäivänä Marco suuntaisi uimaan Laajasaloon, Puotilaan tai Vuosaareen, ja kiertelisi metsiä ja luontokohteita. Ravintoloita ja iltaelämää löytyisi ainakin Roihuvuoresta, mutta lisäksi Marco katsastaisi myös Stoan ja Vuotalon kulttuuritarjonnan.

Maista jotain uutta ja matkusta vesibussilla

Eri ruokakulttuureista ammentavalle makumatkalle Idässä pääsee helposti.

– Erikoisempia ravintoloita löytyy esimerkiksi Puhoksesta, jota moni pitää menetettynä paikkana, mutta jonka itse näen monipuolisuutena. Vaikka ostari on nykyään huonossa kunnossa, on sen kaarissa arkkitehtuurillista kauneutta. Vähän kun Nairobissa. Matka maailmalle on lyhyt.

Puhokselta löytyvät esimerkiksi monipuolinen turkkilainen elintarvikeliike Alanya Market, jossa myydään elintarvikkeiden lisäksi kosmetiikkaa ja vesipiippuja. Herkuttelu onnistuu esimerkiksi kaksikerroksisessa Nemroz 21:ssä tai suositussa Kirkurissa, jossa voi maistella bajaa, eli lampaan päätä ja muita Lähi-idän herkkuja.

Loman voi aateloida vesibussiajelulla, joka kulkee Hakaniemestä Vuosaareen ja takaisin. Matkalla voi poiketa esimerkiksi Vartiosaaressa, josta löytyy kiva kesäkahvila.

Matkailu on mielentila

Pikkujäbänä Marcolla oli tapana mennä rautatieasemalle hypätä randomisti sieltä lähtevään bussiin. Sitä hän tekee edelleen ja suosittelee tapaa myös muille.

Ahkerasta maailman matkaamisesta huolimatta ei kotikaupunkimatkailu ole Marcosta yhtään huonompi vaihtoehto. Olennaisinta on, että matkaa taittaa jalan ja kiireettä ja pitää mielen avoimena.

– Käveleminen on paras tapa elää hetkessä. Kävellessäni en kuuntele musaa tai räplää puhelinta vaan katson ja kuuntelen, mitä kaikkea tulee vastaan.

Kun kulkee kiireettä ja keskittyy havainnoimaan ympäristöä, löytää paljon ja kaiken voi nähdä matkana.

Hienoja kokemuksia voi saada esimerkiksi kesäöinä, jolloin kadut ovat tyhjiä ja maisema herkimmillään. Silloin Marco valitsee usein pidemmän reitin kotiin.

 Marcon suosikit

 Hevis eli Hevossaaren ranta

Kallioilta näkee kauas ja pieni hiekkaranta tarjoaa idyllisen uimapaikan.

 Buksuskutta eli Aake Pesosen puisto.

Tänne harva päätyy vahingossa.

Kruunuvuorenlampi

Nevarantainen puiden reunustama lampi on säilyttänyt kauneutensa, vaikka vanhat huvilat onkin poltettu maan tasalle.

 Eloisa Roihuvuori

Nautiskele sushia Zen Sushin terassilla ja jatka siitä Hard Rock Houseen, jossa voi kuulla esimerkiksi tasokasta roots-musaa tai free jazzia.

Kivinokan elokuvaesitykset elokuun pimeinä iltoina.

Leffojen lisäksi Kivinokassa voi bongata siellä majailevien taiteilijoiden installaatioita.

Kontulan festarit

Jimi Tenorin järjestämä elektronisen musiikin festari Kontula Electric ottaa ostarin hienosti haltuun.

Stansvikin alue

Kartanon tilukset, idyllinen mökkialue ja merellinen luonto kuuluu idän helmiin.

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa Eastonin liikkeissä erilaisia ihmisiä ja ilmiöitä.  Minun reseptini -juttusarjassa puolestaan sukelletaan ruokamuistoihin tai annetaan eastonilainen vinkki parempaan arkeen. Love -pentu tuli taloon – blogissa seuraamme Annan ja hänen pentukoiransa Loven yhteisen taipaleen alkua.

Aiheeseen liittyen

Sovi treffit mustikkaan

Idän metsät vilisevät nyt mustikoita, joista valmistuvat kauden parhaat jälkkärit. Hauskinta marjastus on yhdessä, joten sovi siis treffit metsään.

Miltä maistui?
06.08.2020

Pian idässäkin huristellaan sporilla – näin pikaraitiotiehankkeet etenevät

Tulevaisuudessa idässä matkataan lukuisilla pikaratikoilla. Jani selvitti, missä linjat kulkevat ja milloin kyytiin pääsee.

Kiikarissa itä
05.08.2020

Mennään ulos! Tässä parhaat ulkoliikuntapaikat Itä-Helsingissä

Kesällä treenataan ulkona. Idässä vaihtoehtoja riittää.

Hyllyjen välissä
04.07.2020

Tästä nautin: luontoelämyksiä rankkasateessa idän omassa Keskuspuistossa!

Jos haluat kokea erilaisen luontoelämyksen, lähde metsään sateella!

Kiikarissa itä
02.07.2020

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone on remontin vuoksi toistaiseksi pois käytöstä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje