Löydä sisäinen picassosi – Itä-Helsingin taideseurassa on tilaa luovuudelle

 Vuosaaressa toimivan Itä-Helsingin taideseuran kurssit johdattavat kuvataiteen ja luomisen iloihin rennossa ja kannustavassa ilmapiirissä. Koskaan ei ole myöhäistä löytää taiteilijaa itsestään.

”Taide on paljon muutakin kuin ajankulua. Se on avain tuoreisiin ajastuksiin, tunteisiin ja kokonaisiin maailmoihin. Se saa keskittymään olennaiseen ja järjestämään sisäistä elämää. Se vapauttaa ympäröivästä todellisuudesta ja toisaalta auttaa kiinnittymään siihen”. Näin kiteyttää Itä-Helsingin taideseuran puheenjohtaja Saara Seppälä (alla) syyn luoda kuvataidetta. Sitaatti on poiminta taideseuran vuoden 2020 jäsenlehdestä, Sutisesta, jonka pääkirjoituksessa Saara purkaa tuntojaan poikkeuksellisesta vuodesta.

Nyt Itä-Helsingin taideseuran tiloissa, kerhotalo Sasekan kellarissa Vuosaaressa, pääsee jälleen nauttimaan laajasta kurssitarjonnasta. Seuran järjestämiin kursseihin kuuluu akvarellia, grafiikkaa, öljy- ja akvarellimaalausta ja vapaita tekniikoita. Erityisiä pääsyvaatimuksia ammattitaiteilijoiden vetämille kursseille ei ole, riittää että on aiheesta kiinnostunut.

Taideseuran 149 jäsenen joukkoon kuuluu ammattitaiteilijoita, kuvittajia tai graafikoita, mutta valtaosa jäsenistä toimii täysin harrastuspohjalta. Syy seuraan liittymiseen voi olla halu ylläpitää hankittuja taitoja, hakea taidekouluun, tai löytää rentouttava harrastus. Jos sivellintä on pidellyt käsissään viimeksi koulun kuvistunnilla, voi mukaantulokynnys kuitenkin olla korkealla. Saaran mielestä huoli on turha.

– Kun itse tulin tänne ensi kertaa 10 vuotta sitten, minua jännitti se, että mukana oli ammattilaisia. Huomasin kuitenkin heti, että tällä on todella leppoisa ja kannustava ilmapiiri. Emme arvostele toistemme töitä, mutta voimme kysyttäessä jakaa vinkkejä ja näkemyksiä.

Taidetta vuodesta 1979

Seuran puheenjohtaja Saara Seppälä opiskeli aiemmin Vantaan kuvataidekoulussa, mutta saavutettuaan koulun yläikärajan, harrastukselle oli etsittävä uusi paikka. Hän asuu Kannelmäessä, josta hän kulkee itään kerran viikossa.

– Kun liityin seuraan, asuin Korsossa, josta matka oli vielä pidempi. Valitsin seuran siksi, että elävän mallin kurssi järjestettiin tiistaina ja tiistai sopi minulle. Jäsentemme ei tarvitse olla itähelsinkiläisiä, vaikka suurin osa sitä onkin. Seuran vuonna 1979 perustaneista jäsenistä valtaosa oli  vuosaarelaisia ja monet heistä ovat yhä mukana toiminnassamme, järjestöaktiiviksi tunnustautuva Saara kertoo.

Seuran ohjelmaan kuulu erilaisia viikkokursseja, viikonloppukursseja ja museokäyntejä. Kerran vuodessa järjestetään näyttely, johon jokainen voi saada työnsä nähtäväksi.

Seuran viettäessä 40-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2019, töistä koottiin laaja juhlanäyttely Kaapelitehtaalle. Tavallisesti näyttelyt pidetään idässä, esimerkiksi Stoassa tai Vuotalossa. Viimeisimmän, syyskuussa pidetyn vuosinäyttelyn avajaiset pidettiin sattuneesta syystä verkossa.

Kuvassa Paljas – 40. vuosinäyttelyssä esillä olleita teoksia. Kuva on julkaistu Sutinen jäsenlehdessä 2019. Teoskuvat Maila Niskanen-Kopio.

Luonto teemoista vahvin

Mystiikkaa, Paljas, Taikaa, Ilo. Näyttelyiden teemat ovat niin laajoja, että niiden alle mahtuu monenlaisia tulkintoja. Suosituin aihepiiri on Saaran mukaan luonto.

– Kun pidimme kesäkursseja Vuosaaren ympäristössä, monissa teoksissa näkyi meri. Luontoteeman maisemissa voi erottua Itä-Helsinki, mutta myös ulkomaan matkat tai kesämökin ympäristö.

Vuosinäyttelyn teosten valinnasta vastaa juryttäjä, ammattitaiteilija, joka valitsee näyttelyn teokset oman visuaalisen näkemyksensä perusteella teeman ja kokonaisuuden huomioiden. Tätä varten jokaisen mukaan haluavan on toimitettava juryttajalle vähintään kaksi teosvaihtoehtoa.

– Näyttelymme ovat aina myyntinäyttelyitä, mutta esimerkiksi Vuotalon henki on sellainen, että näyttely on enemmän kulttuurikokemus kuin ostotilaisuus. Toisaalta on hienoa, että näyttelyssä saa nauttia taiteesta ilman ostopaineita.

Kuvia Tuntuja ja tunnelmia -akryylimaalauksen lyhytkurssilta. Kuva Ami Ilomäki, julkaistu Sutinen-lehdessä 2020.

Taideseuran järjestämistä kursseista suosituimpia on akvarellimaalaus ja myös akryylimaalauksen suosio on viime vuosina lisääntynyt. Yksi syy siihen on, että värit kuivuvat nopeasti eivätkä ne haise, jolloin maalausta voi helposti harrasta myös kotona.

– Tällä hetkellä pinnalla on abstraktitaide, jossa voi keskittyä puhtaasti väreihin, sommitteluun ja tekniikoihin. Jokaisella ihmisellä on oma tapansa käyttää värejä ja sivellintä. Abstrakti taide on myös teemoiltaan monitulkintaisempaa ja helpompaa myydä kuin esimerkiksi muotokuvat. 

Elävä ihminen on vaikea ikuistaa

Saaran oman lempilajin, elävän mallin piirrustuksen, parissa syntyneet teokset päätyvät harvoin näyttelyihin, koska sitä pidetään eräänlaisena harjoitteluna tai luonnosteluna. Helppoa se ei kuitenkaan ole ja juuri se kiehtoo lajin harrastajia.

– Tässä ei tule koskaan valmiiksi. Tuntuu, että ihmistä ei koskaan saa ikuistuttua täydellisenä, koska elävä malli aina liikkuu hieman eikä lopputuloksesta koskaan tule täysin näköistä. Siten on täysin eri asia piirtää ihmistä kuvasta tai veistoksesta.

Elävän mallin piirtämistä tehdään jaksoissa, joissa malli paikallaan poseeraa 20 minuuttia ja pitää sitten 10 minuutin tauon. Yhteensä aikaa kuvan tekoon on 80 minuuttia. Vain harvoin töiden tekemistä jatketaan niin, että sama malli asettuisi seuraavalla tapaamiskerralla samaan asentoon.

– Esimerkiksi ihmisen selkäpuolen piirtäminen on todella vaikeaa. Kuvaan on osattava tehdä varjostuksia, jotta selkä ei näyttäisi litteältä levyltä. Myös kädet ja jalat ovat todella haastavia. Jokainen asettaa tavoitteensa itse. Aloittelijalle ensimmäinen tavoite voi olla saada ihminen mahtumaan paperille kokonaan.

Välillä tunneilla tehdään kolmen minuutin croquis-harjoituksia, joissa kuva tulee hahmotella nopeasti jumittumatta yksityiskohtiin.

– Olennaisinta on vangita ihmisen olemus, henki ja asento. Kyse on kauhun tasapainosta; on hyvä tuntea anatomiaa, mutta samalla on katsottava, miten mallin raaja oikeasti asettuu. Oma tavoitteeni on löytää vartalon oikea linja tietyssä asennossa. Kun kaikki piirtävät samaa ihmistä, on todella kiinnostavaa, kuinka erinäköisiä teoksista lopulta tulee.

Seuraavat kurssit alkavat taideseuran tiloissa tammi-helmikuussa ja silloin mukaan otetaan myös uusia jäseniä. Lue täältä lisää>

Tutustu seuran juhlakirjaan, joka esittelee seuran historiaa, jäseniä ja heidän töitään > 

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

Muusikko Kai Jämsän sydämessä soi iskelmä: ”Ei olisi ollut toista tietä”

Trubaduuri Kai Jämsä esiintyy Eastonin joulun avauksessa lauantaina 23.11. klo 13.30 ja 14.30.

Hyllyjen välissä
20.11.2024

Osallistu Sirkus Magentan sirkustyöpajaan lauantaina

Lämpimät onnittelut syksyn 2024 Sitä itää -äänestyksen voitosta Sirkus Magenta!

Sitä itää
11.11.2024

Apua koiranruoka-viidakkoon. Millainen ruoka sopii koirallesi?

Koiran ruoissa riittää tarjontaa laidasta laitaan. Sopivaa koiran ruokaa etsiessä huomio kannattaa kiinnittää tuoteselosteeseen.

Hyllyjen välissä
04.11.2024

Anna äänesi Itä-Helsingin kirkkaimmalle kulttuuritimantille

Sitä itää äänestys on käynnissä. Tue kulttuuria ja anna äänesi suosikillesi!

Sitä itää
21.10.2024

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje