Makeaa ja suolaista pikkujouluihin: torttua ja piparia ihan uudella twistillä!
Joulun tunnelmaan pääsee parhaiten pikkujouluissa, joten niistä kannattaa nauttia joulukuussa toden teolla! Pikkujoulutarjottavissa tutut maut pipari ja torttu seikkailevat nyt eri muodoissa. Pipari sukeltaa Rocky Road -suklaaseen ja pehmeään isoäidin kahvikakkuun. Perinteinen torttu kuorrutetaan kuohkealla skagenröra-täytteellä ja täydellisen rapsakka suolainen tarjottava on hetkessä valmis.
Pikkujoulut ovat ihana tapa alkaa fiilistellä tulevaa joulua
Leppoisaan tunnelmaan tuovat lisäarvoa tarjoilut, jotka voidaan koostaa helpoin ja jouluisin mauin. Jotain makeaa ja jotain suolaista on voittamaton konsepti. Nyt tehdään yksinkertaisia ja nopeasti valmistuvia tarjottavia, jotka onnistuvat myös perheen pieniltä kokeilta. Perinteinen pipari on klassikko ja se taipuu monenlaiseen leivontaan.
Mikä ihaninta, pipari tuo tullessaan huumaavan kanelin, inkiväärin ja pomeranssinkuoren tuoksun.
Pehmeän isoäidin kahvikakun voi tehdä leipävuokaan ja paloitella sopiviksi suupaloiksi. Alun perin Ruotsista lähtöisin oleva ohje on monelle tuttu lapsuudesta. Tuunattuna kakku kuorrutetaan paksulla piparkakku tuorejuustotäytteellä ja voit koristella palat esimerkiksi erilaisilla marjoilla tai sesongissa olevilla viikunoilla.
TARVITSET:
4 1/2 dl vehnäjauhoa
2 dl sokeria
1 rkl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa
1 tl ruokasoodaa
175 g voita
1 prk kuohukermaa tai kermaviiliä
½ dl tummaa siirappia
Kuorrute:
1 rs (200 g) piparkakkutuorejuustoa
1 prk (2 dl) kuohukermaa
boysenmarjoja
piparkakkuja murennettuna
Tee näin:
- Sekoita kuivat aineet kulhossa.
- Sulata voi ja sekoita joukkoon kerma tai kermaviili ja siirappi.
- Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita seos tasaiseksi.
- Paista 175-asteessa noin 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se alustalle.
- Tee täyte. Vatkaa ensin kermaa hetki ja lisää sekaan piparkakkutuorejuusto. Vatkaa kunnes seos on kuohkeaa.
- Siirrä vaahto pursotinpussiin ja pursota täytettä siivuiksi leikatuille kakkuviipaleille.
- Viimeistele kakkupalat haluamillasi marjoilla ja piparimuruilla
Rocky Road -suklaa
Erittäin helppotekoinen, mutta upean näköinen Rocky Road on näyttävä suklainen tarjottava, josta saa tehtyä myös kivoja ruokalahjoja. Sulaan suklaaseen sekoitetaan erilaisia sattumia, kuten vaahtokarkkeja, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai muita lempiherkkuja.
Rocky Road tekeytyy jääkaapissa lähes itsekseen ja se säilyy hyvin, joten sen voi valmistaa hyvissä ajoin.
TARVITSET:
500 g suklaata
1 dl kuohukermaa
1 rkl fariinisokeria
100 g piparkakkuja murennettuina
1 dl pekaanipähkinää
20 g vaahtokarkkia
20 g karkkia
Tee näin:
- Paloittele suklaa. Jätä pieni osa pinnan koristeluun. Voit sulattaa suklaan kattilassa yhdessä kerman ja fariinisokerin kanssa. Sekoita seosta koko ajan.
- Levitä ⅔ osaa suklaaseoksesta leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
- Lisää haluamasi koristeet ja täytteet seoksen pinnalle. Kaada loppu suklaaseos.
- Nosta Rocky Road -suklaa jääkaappiin jäähtymään.
- Leikkaa suklaasta sopivia suupaloja. Jos suklaata jää, säilytä sitä jääkaapissa (säilyy useita päiviä).
Nopea suolainen tarjottava syntyy valmiista lehti- tai voitaikinasta. Tee haluamasi mallisia torttuja ja paista ne kullankeltaisiksi. Valmista täyte ja lusikoi sitä jäähtyneiden torttujen pintaan. Hyödynnä K-ruoka -sivustolta löytyviä ideoita suolaisiin suupaloihin, jotka valmistuvat valmiista torttutaikinasta. Näin voit tehdä parilla eri täytteellä olevia torttuja.
Suolaiset skagenröra-tortut
TARVITSET:
1 pkt torttutaikinaa (lehti- tia voitaikina)
1 kananmuna
unikonsiemeniä
Täyte:
170 g katkarapuja
1 prk creme fraichea
½ dl majoneesia
1 rkl Dijon-sinappia
1 tl sitruunamehua
tuoretta tilliä
mustapippuria
Tee näin:
- Sulata torttutaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
- Sulata katkaravut kylmällä vedellä siivilän avulla. Anna rapujen kuivua siivilässä.
- Muotoile haluamasi mallisisia torttuja. Jos haluat ihan pieniä suupaloja, leikkaa taikinalevy aluksi keskeltä kahtia ja leikkaa neliöt neljään osaan. Taittele aivan pieniä minikokoisia torttuja.
- Voitele tortut kananmunalla ja ripottele pintaan unikonsiemeniä. Paista ohjeen mukaan, mutta huomioi torttujen koko paistoajassa.
- Tee täyte sekoittamalla creme fraice, majoneesi ja Dijon-sinappi. Lisää sulaneet katkaravut ja silputtu tilli ja loraus sitruunamehua. Rouhaise torttujen pintaan hieman mustapippuria.
Miltä maistui?
Pikkujouluissa ruoka ja juoma ovat tärkeässä roolissa. Juhlatunnelmaa saa nostettua kivoin tarjottavin. Juhlit sitten pienemmällä porukalla, yksin tai olet järjestämässä isompia juhlia, muista hyödyntää puolivalmisteita. Ikuinen pipari ja torttu saavat uutta potkua, kun käytät niitä luovasti. Nämä jouluiset herkut maistuvat ihanasti joululta ja tuovat muistoja, jotka nousevat perinteistä. Isoäidin pehmeä kahvikakku on jotain niin tuttua ja turvallista. Et välttämättä edes aluksi huomaa mikä maku kakussa erityisesti nousee esiin. Tuunattu piparikuorrute tuo ihanaa kosteutta kakkuun. Tämä on klassikkokakku, jolle suon kunniapaikan joulunajan kahvipöydässä.
Rocky Road suklaa on tuhtia, mutta juuri sen vuoksi niin täydellistä! Pienen pienet suupalat ovat täynnä makua ja rakennetta. Tässä on yksi ehdotus ruoka joululahjaksi. Paketoi palat kauniiseen pieneen rasiaan tai läpinäkyvään sellofaaniin, kera suloisen rusetin.
Skagenröra-täyte tekee suolaisista tortuista täydellisen ihania. Rapsakka torttu ja kylmä raputäyte vievät ensi puraisulla sinut mennessään. Moni on tottunut nauttimaan skagenista saaristolaisleivän päällä, mutta kokeile välillä tätä, saatat yllättyä!
Jarna Gustafsson
Miltä maistui? -blogin takana on itähelsinkiläisen suurperheen äiti, jonka patojen ääressä testaillaan ja tarpeen tullen sovelletaan ajankohtaisia K-ruoka.fi -palvelun reseptejä. Jarnalla on myös hiljaista tietoa paikallisista marja- ja sienipaikoista, joista voit saada vihiä blogia seuraamalla.