Matkalle lähdössä? – Muistilista turvalliseen matkailuun
Muutamalla pienellä teolla voi tehdä lomamatkasta turvallisemman ja välttyä vakaviltakin sairastumisilta. Hyvän valmistautumisen jälkeen voi keskittyä matkalla oleelliseen — eli lomasta ja uusista elämyksistä nauttimiseen. Lue matkailuhoitajan viisi vinkkiä turvallisempaan matkailuun.
1. Tarkista ja päivitä rokotussuojasi ennen matkaa
Suomen ulkopuolelle matkustettaessa on aina syytä tarkistaa suositeltu rokotussuoja. Erityisesti kaukomatkailija voi tarvita ylimääräistä rokotussuojaa. Matkailijan rokotteita ovat mm. keltakuume-, lavantauti- ja hepatiittirokotukset. Suomalaisten suosikkikohteeseen Thaimaahan matkustaessa suositellaan kaikille matkailijoille perussuojan lisäksi A-hepatiittirokotetta. Thaimaan maaseudulla matkatessa voi olla tarvetta muillekin matkailurokotteille. Keltakuumerokote on osassa Afrikan ja Etelä-Amerikan maita pakollinen rokote maahan saapuessa. Myös TBE- eli punkkirokote voi olla matkailijan rokote, sillä jo Tukholman saaristossa tai Baltiassa riski TBE-tartunnalle kasvaa.
2. Suojaudu hyttysiltä ja muilta ötököiltä, monet niistä levittävät tauteja
Käyttämällä tehokasta hyönteiskarkotetta, voi merkittävästi vähentää riskiä saada hyttysten tai punkkien levittämiä tauteja. Kaikkia hyttysten levittämiä tauteja vastaan ei ole olemassa rokotetta eikä toisaalta mikään rokote anna 100% suojaa, joten tehokas hyönteiskarkote on tärkeä hankinta matkailijalle. Esimerkiksi malaria, keltakuume, denguekuume ja zikavirus leviävät hyttysten välityksellä.
Myös punkit levittävät monia tauteja. Iholle suihkutettava DEET-karkote on näppärä ja tehokas apu ötököitä vastaan. Lisäksi riskiä voi pienentää pukeutumalla mahdollisuuksien mukaan peittäviin vaatteisiin, suojaamalla yösijan hyönteisverkolla ja käyttämällä ilmastointia.
3. Vältä eläimiä – Rabies riski monessa eksoottisessa matkakohteessa
Monessa maassa eläimiä, etenkin kulkukoiria, voi liikkua vapaana kadulla ja turistinähtävyyksien luona. Myös villieläimet voivat hakeutua ihmisen läheisyyteen ruoan toivossa. Kulkukoirat ovat merkittävin riski rabies- eli vesikauhutartunnalle. Myös apinat, lepakot, kissat ja muut nisäkkäät voivat kantaa tappavaa rabiesvirusta. Matkailijan on syytä välttää kontaktia kaikkiin nisäkkäisiin, eikä söpöä kissan- tai koiranpentua tule mennä paijaamaan. Jos eläin kuitenkin puree tai raapaisee, tulisi lääkärin hoitoon hakeutua välittömästi.
Rabies voidaan estää, jos hoito aloitetaan ennen oireiden alkamista.
4. Ruokailu ja hygienia
Huono hygienia on syy monen vatsapöpön leviämiselle. Matkaripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma. Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Japanissa ja Australiassa riski ei ole sen suurempi kuin Suomessa, mutta kaukomatkailija on altis saamaan kiusallisen matkaripulin.
Tärkein ja tehokkain tapa ehkäistä matkaripulia on hyvä käsi- ja elintarvikehygienia. Vaaraa voi vähentää syömällä hyvin kuumennettuja ruokia, sekä keittämällä myös juomaveden, jos pullovettä ei ole saatavilla. Kädet on syytä pestä hyvin saippualla tai puhdistaa käsihuuhteella ennen ruokailua sekä aina WC:ssä käynnin jälkeen.
Vältettäviä ruokia ovat mm. kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut ym. mereneläimet, kylmät jälkiruoat, jääkuutiot ja kylmät leikkeleet. Maitohappobakteereilla ja muilla probioottivalmisteilla on todettu olevan vain heikko matkaripulia ehkäisevä teho.
5. Matkavakuutus ja liikenneturvallisuus
Ennen matkaa kannattaa selvittää oma olemassa oleva vakuutusturva ja tarvittaessa hankkia matkavakuutus. Matkavakuutus voi kattaa matkan peruuntumisen, lääkärikäynnit matkakohteessa tai jopa vakavan onnettomuuden tai sairastumisen vaatiman ambulanssilennon Suomeen. Vakuutuksen ehtoihin kannattaa perehtyä hyvin ennen matkaa.
Liikenne on merkittävin syy matkailijan onnettomuuksille ja jopa kuolemille. Varmista ennen matkaa, että tunnet paikalliset liikennesäännöt ja ajokulttuurin. Turvavyön ja lasten turvaistuimen käyttö on tärkeätä myös ulkomailla.
Rokotepalvelun Eastonin Rokoteklinikalla saat neuvontaa matkailuun liittyvissä asioissa. Hoitajamme tuntevat hyvin eri matkakohteet ja suunnittelevat tarvittavan rokotussuojan yksilöllisesti.
Voit varata ajan matkailuneuvontaan soittamalla klinikalle. Yksittäiset rokotukset voit hakea myös ilman ajanvarausta: et tarvitse asiointiin lähetettä tai lääkärin reseptiä. Eastonin Rokoteklinikan sisäänkäynti sijaitsee Kauppakartanonkadulla Sol pesulapalvelun vieressä. Yhteystiedot p. 050 3748 616 easton@rokotepalvelu.fi
Vinkit turvalliseen matkailuun kokosi terveydenhoitaja Kaisa Murdoch.
Anna Väre
Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.