Matkalle lähdössä? – Muistilista turvalliseen matkailuun

Muutamalla pienellä teolla voi tehdä lomamatkasta turvallisemman ja välttyä vakaviltakin sairastumisilta. Hyvän valmistautumisen jälkeen voi keskittyä matkalla oleelliseen — eli lomasta ja uusista elämyksistä nauttimiseen. Lue matkailuhoitajan viisi vinkkiä turvallisempaan matkailuun.
1. Tarkista ja päivitä rokotussuojasi ennen matkaa

Suomen ulkopuolelle matkustettaessa on aina syytä tarkistaa suositeltu rokotussuoja. Erityisesti kaukomatkailija voi tarvita ylimääräistä rokotussuojaa. Matkailijan rokotteita ovat mm. keltakuume-, lavantauti- ja hepatiittirokotukset. Suomalaisten suosikkikohteeseen Thaimaahan matkustaessa suositellaan kaikille matkailijoille perussuojan lisäksi A-hepatiittirokotetta. Thaimaan maaseudulla matkatessa voi olla tarvetta muillekin matkailurokotteille. Keltakuumerokote on osassa Afrikan ja Etelä-Amerikan maita pakollinen rokote maahan saapuessa. Myös TBE- eli punkkirokote voi olla matkailijan rokote, sillä jo Tukholman saaristossa tai Baltiassa riski TBE-tartunnalle kasvaa.

2. Suojaudu hyttysiltä ja muilta ötököiltä, monet niistä levittävät tauteja

Käyttämällä tehokasta hyönteiskarkotetta, voi merkittävästi vähentää riskiä saada hyttysten tai punkkien levittämiä tauteja. Kaikkia hyttysten levittämiä tauteja vastaan ei ole olemassa rokotetta eikä toisaalta mikään rokote anna 100% suojaa, joten tehokas hyönteiskarkote on tärkeä hankinta matkailijalle. Esimerkiksi malaria, keltakuume, denguekuume ja zikavirus leviävät hyttysten välityksellä.

Myös punkit levittävät monia tauteja. Iholle suihkutettava DEET-karkote on näppärä ja tehokas apu ötököitä vastaan. Lisäksi riskiä voi pienentää pukeutumalla mahdollisuuksien mukaan peittäviin vaatteisiin, suojaamalla yösijan hyönteisverkolla ja käyttämällä ilmastointia.

3. Vältä eläimiä – Rabies riski monessa eksoottisessa matkakohteessa

Monessa maassa eläimiä, etenkin kulkukoiria, voi liikkua vapaana kadulla ja turistinähtävyyksien luona. Myös villieläimet voivat hakeutua ihmisen läheisyyteen ruoan toivossa. Kulkukoirat ovat merkittävin riski rabies- eli vesikauhutartunnalle. Myös apinat, lepakot, kissat ja muut nisäkkäät voivat kantaa tappavaa rabiesvirusta. Matkailijan on syytä välttää kontaktia kaikkiin nisäkkäisiin, eikä söpöä kissan- tai koiranpentua tule mennä paijaamaan. Jos eläin kuitenkin puree tai raapaisee, tulisi lääkärin hoitoon hakeutua välittömästi.

Rabies voidaan estää, jos hoito aloitetaan ennen oireiden alkamista.

4. Ruokailu ja hygienia

Huono hygienia on syy monen vatsapöpön leviämiselle. Matkaripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma. Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Japanissa ja Australiassa riski ei ole sen suurempi kuin Suomessa, mutta kaukomatkailija on altis saamaan kiusallisen matkaripulin.

Tärkein ja tehokkain tapa ehkäistä matkaripulia on hyvä käsi- ja elintarvikehygienia. Vaaraa voi vähentää syömällä hyvin kuumennettuja ruokia, sekä keittämällä myös juomaveden, jos pullovettä ei ole saatavilla. Kädet on syytä pestä hyvin saippualla tai puhdistaa käsihuuhteella ennen ruokailua sekä aina WC:ssä käynnin jälkeen.

Vältettäviä ruokia ovat mm. kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut ym. mereneläimet, kylmät jälkiruoat, jääkuutiot ja kylmät leikkeleet. Maitohappobakteereilla ja muilla probioottivalmisteilla on todettu olevan vain heikko matkaripulia ehkäisevä teho.

5. Matkavakuutus ja liikenneturvallisuus

Ennen matkaa kannattaa selvittää oma olemassa oleva vakuutusturva ja tarvittaessa hankkia matkavakuutus. Matkavakuutus voi kattaa matkan peruuntumisen, lääkärikäynnit matkakohteessa tai jopa vakavan onnettomuuden tai sairastumisen vaatiman ambulanssilennon Suomeen. Vakuutuksen ehtoihin kannattaa perehtyä hyvin ennen matkaa.

Liikenne on merkittävin syy matkailijan onnettomuuksille ja jopa kuolemille. Varmista ennen matkaa, että tunnet paikalliset liikennesäännöt ja ajokulttuurin. Turvavyön ja lasten turvaistuimen käyttö on tärkeätä myös ulkomailla.

Rokotepalvelun Eastonin Rokoteklinikalla saat neuvontaa matkailuun liittyvissä asioissa. Hoitajamme tuntevat hyvin eri matkakohteet ja suunnittelevat tarvittavan rokotussuojan yksilöllisesti.

Voit varata ajan matkailuneuvontaan soittamalla klinikalle. Yksittäiset rokotukset voit hakea myös ilman ajanvarausta: et tarvitse asiointiin lähetettä tai lääkärin reseptiä. Eastonin Rokoteklinikan sisäänkäynti sijaitsee Kauppakartanonkadulla Sol pesulapalvelun vieressä. Yhteystiedot p. 050 3748 616 easton@rokotepalvelu.fi

Vinkit turvalliseen matkailuun kokosi terveydenhoitaja Kaisa Murdoch.

Anna Väre

Anna Väre

Anna Väre on vapaa toimittaja, copywriter ja Eastorin toimituspäällikkö, joka Hyllyjen välissä -blogissaan kohtaa ihmisiä ja ilmiöitä Eastonissa ja sen ympärillä. Minun reseptini -juttusarjassa sukelletaan annosten ja asioiden ytimeen ja jaetaan vinkkejä parempaan arkeen.

Aiheeseen liittyen

”Apteekkityö on ollut aina suurin intohimoni” 

Marjaniemessä asuva Taru Pietiläinen aloitti uutena apteekkarina Eastonissa.

Hyllyjen välissä
04.03.2024

Näin syödään vuonna 2024: Hyvää oloa, lohtua, perinteitä ja yhdessäoloa

Lohtruruokaa, yhdessä oloa, kokonaisvaltaisempaa hyvinvointia – Näin syödään vuonna 2024

Hyllyjen välissä
09.01.2024

Mitä lahjaksi lapselle? – Tässä joulun parhaat lahjaideat Eastonista

Kauppakeskuspäällikkömme Olli ideoi lahjavinkkejä monen ikäisille lapsille ja eri kukkarolle – kaikki Eastonista.

Hyllyjen välissä
07.12.2023

Näin muotitrendit ja someilmiöt näkyvät Eurokankankaan kysynnässä

Millaiset trendit ja ideat vaikuttavat ompelemisessa tänä talvena? Kysyimme asiaa Eurokankaan valikoimat tuntevalta Minnalta.

Hyllyjen välissä
16.11.2023

Info

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman säännöt

Sitä itää on Suomen yhteisöllisin kanta-asiakkuusohjelma, joka ilahduttaa yksilön sijasta kokonaista yhteisöä. Jokainen kampanja-ajan asiointikerta Easton Helsingissä kerryttää Sitä itää -pottia, jolla sponsoroidaan äänestyksessä valittua itähelsinkiläistä kehityskohdetta. Sellainen voi olla vaikkapa paikallinen tapahtuma, paikka tai yhteinen toiminta. Parempi Itä-Helsinki ostos kerrallaan!

Sitä itää -kanta-asiakkuusohjelman kautta Easton sponsoroi yhteensä kahta kohdetta vuodessa, ja ne voivat olla summaltaan 1000–3000 €. Sitä itää -kohteiden valinta ja lopulta sponsorointi rakentuu kolmen eri vaiheen ympärille: 1. Ehdota 2. Äänestä 3. Asioi. Kuka tahansa saa ehdottaa kehitysideoita, kunhan ne sijaitsevat Itä-Helsingin alueella. Sitä itää -kohteelle annettava tarkka summa määräytyy sen mukaan, kuinka paljon Eastonissa on kampanja-ajankohtana tehty yksittäisiä asiointikäyntejä.

Ehdota

Kuka tahansa voi ehdottaa itähelsinkiläistä kehityskohdetta Eastonin verkkosivujen kautta: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Kohde-ehdotuksia kerätään erillisinä kampanja-aikoina. Ehdotetut kohteet moderoidaan asiattomien julkaisujen eliminoimiseksi ja julkaistaan sivustolla muutaman päivän aikana ehdotuksen jättämisestä. Eastonilla on oikeus jättää kohde julkaisematta, mikäli se kokee sisällön asiaan sopimattomana.

Easton tekee ehdotetuista kohteista esivalinnan seuraavaan vaiheeseen. Valinnan kriteereinä ovat:

  1. Kohde on toteutettavissa kuvatulla summalla
  2. Kohteen toteutukselle on osoitettu selkeä toteuttava taho tai henkilö, ja tältä on saatu alustavasti suostumus hankkeeseen osallistumiselle
  3. Pyydetty kehityssumma vastaa toteutukseen tarvittavaa määrää
  4. Kohde sijaitsee Itä-Helsingin alueella
  5. Kohde auttaa kehittämään paikallista hyvää

Äänestykseen valitaan kolme kohdetta, joihin Easton ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

Äänestä

Eastonin esivalitseman kolmen kohteen välillä toteutetaan julkinen äänestys Eastonin verkkosivuilla: www.eastonhelsinki.fi/sitäitää. Äänestys on käynnissä kahden viikon ajan. Kuka tahansa voi käydä äänestysajanjakson aikana äänestämässä kohdetta yhden kerran. Eniten ääniä saanut kohde pääsee asiointivaiheeseen mukaan.

Asioi

Eniten ääniä saaneelle kohteelle kerrytetään pottia asioimalla Easton Helsingissä neljän viikon välisenä ajankohtana. Jokainen kampanja-ajankohdan aikainen asiointikerta kerryttää pottia saman verran, 1–5 senttiä. Mikäli tavoitesumma saadaan kasaan etuajassa, kerryttäminen lopetetaan aikaisemmin. Jos summasta ei täyty tarpeeksi kohteen toteutumiseen, kampanja ei toteudu.

Summan antaminen kohteille

Varsinainen tuki menee Eastonin markkinointibudjetista sen mukaan, montako asiointia Eastonissa on ajankohdan aikana tehty, eli yksittäisestä ostoksesta ei mene suoraan rahaa kampanjaan.

Äänestyksen voittaneesta kohteesta tehdään Sitä itää -kampanjan jatkomarkkinointia varten lyhyt video tai haastattelu sekä toteutuneesta kohteesta otetaan kuvia. Osa kohteista tulee olemaan esillä Eastonissa sijaitsevassa Sitä itää -galleriassa. Keskolla ja Easton Helsingillä on oikeus hyödyntää Sitä itää -kampanjan aikana tuotettuja materiaaleja muussa markkinoinnissaan.

Kohteeksi valittu kehityskohde tulee toteuttaa kahden kuukauden kuluttua lahjoitussumman saamisesta ja toteuttajatahon on toimitettava suunnitelma sekä kuvat toteutuksesta Easton Helsingille.

Arvonnan säännöt

Arvonnan järjestää Kesko Oyj yhteistyössä Easton Helsinki -kauppakeskuksen kanssa.

 

Easton Helsingin Easton Bravuuri -arvonnassa voi voittaa 50 € -arvoisen K-ryhmän lahjakortin julkaisemalla kuvan omasta bravuuristaan Instagramissa ja lisäämällä kuvatekstiin kampanjan virallisen hashtagin #eastonbravuuri. Lahjakortteja arvotaan yhteensä 10 kpl. Arvonta järjestetään 11.9.–13.10.2017. Arvonta suoritetaan ja voittajat julkaistaan jokaisen viikon perjantaina klo 16. Kaikki perjantaisin 12.00 mennessä Instagrammissa julkaistut kuvat otetaan arvonnassa huomioon.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan järjestäjän säännöt:
1.Voidaksesi osallistua arvontaan Instagram-tilisi tulee olla julkinen. Arvonnan ikäraja on 13 vuotta. Easton Helsingin työntekijät eivät voi osallistua arvontaan.
2. Arvonnassa otetaan huomioon ainoastaan ne kuvat, jotka on julkaistu kampanja-aikana ja merkitty #eastonbravuuri-hashtagilla
3. Kuvan lähettäjällä tulee olla oikeudet kuvan lähettämiseksi arvontaan. Lähettäjällä on oltava suostumus sekä kuvaajalta että kaikilta kuvassa esiintyviltä henkilöiltä.
4. Arvonnan järjestäjällä on oikeus poimia Instagramista #eastonbravuuri-hashtagilla merkittyjä kuvia ja ohjata ne eastonhelsinki.fi-sivuston someseinälle. Kuvia ei käytetä Eastonin markkinoinnissa tai mainonnassa ilman kuvan ottajan lupaa.
5. Arvonnan voittaja julkaistaan Easton Helsingin Instagramissa: https://www.instagram.com/eastonhelsinki/. Mikäli voittajaa ei tavoiteta 10 päivän sisällä, arvonnan järjestäjällä on oikeus suorittaa voittajan valinta uudestaan.
6. Lahjakortin lunastamiseen sovelletaan lahjakortin sääntöjä. Palkintoa ei voi vaihtaa rahaksi.
7. Arvonnan järjestäjän vastuu rajoittuu näissä säännöissä mainitun palkinnon euromääräiseen arvoon. Arvonnan järjestäjä ei vastaa mahdollisista teknisistä syistä tapahtuneista virhearvonnoista, todetuista väärinkäytöksistä tai teknisestä toimimattomuudesta järjestäjästä tai yhteistyökumppanista riippumattomista syistä. Arvontasivu toimii useimmilla yleisin käytössä olevilla selaimilla.
8. Arvonnan sääntöjen lisäksi osallistujat sitoutuvat noudattamaan Instagramin käyttöehtoja. Instagram ei ole mukana arvonnan järjestämisessä.

Aukioloajat

ma–su 24h

 

Palvelut

Noutopiste

Lastenhoitohuone

Kierrätys

Esteettömyys

Julkinen liikenne

Eastonin K-Citymarketin ruuan noutopiste sijaitsee katutasossa, P1-kerroksessa. Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kätevästi ostosten tai kotimatkan lomassa!

Lastenhoitohuone löytyy 1. kerroksen wc -tilojen yhteydestä.

Pullonpalautuspiste löytyy P2-kerroksen keskisisäänkäynnin yhteydestä. Rinki-kierrätyspiste löytyy Gotlanninkadun varrelta.

Taksin pysähdyspaikka sijaitsee katutasossa P1-kerroksen keskimmäisen sisäänkäynnin edessä. Invapysäköintipaikkoja löytyy runsaasti sisäänkäyntien välittömästä läheisyydestä.

Easton sijaitsee hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Itäkeskuksen metroasemalta pääset Eastoniin Hansasillan kautta tai esimerkiksi bussilla 97V. Lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Kauppakartanonkadulla sekä Meripellontiellä.

Löytötavarat

Löytötavaroita voit kysyä K-Citymarketin asiakaspalvelupisteestä.

 

Sulje